Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Elbontották a stadiont

Lezárult egy korszak: az 1952-ben épített PVSK-stadion bontása befejeződött. Modern sportközpont épül a patinás sportlétesítmény helyén a Verseny utcában.

Júniusban kezdődött, októberre pedig be is fejeződött a PVSK stadionjának bontása. Az 50-es években felhúzott létesítmény megépítéséhez évekre, bontásához viszont csak hónapokra volt szükség. A 2,6 hektáros – 26 ezer négyzetméteres – terület látképe teljesen átalakult: az egykori földsánc és a vasbeton lelátó helyén most tágas a tér – így látszik csak igazán, hogy mekkora területről van szó.

- A terület rendezése, az utolsó simítások vannak már csak hátra, amivel a kivitelező várhatóan a hónap végére elkészül. A műszaki átadás a héten kezdődött meg. Összességében sikeres volt a projekt, hiszen a bontás költségkereten belül, határidőben, még az őszi esőzések előtt elkészült. A legnagyobb nehézséget egyébként éppen az időjárás okozta, hiszen akkora volt a szárazság, hogy locsolással kellett megelőznünk a porzást, hogy se a környék lakóit ne zavarjuk, se az atlétikapálya bontással párhuzamosan zajló felújítását ne tegyük tönkre – összegezte a bontást Horváth Lajos, a PVSK projektmenedzsere.

A stadion bontását a PVSK centenáriumi létesítmény-fejlesztési programjának keretében hajtották végre. A munka részeként több mint 21 ezer köbméternyi anyagot kellett elbontani. Ennek legnagyobb része a földsánc volt, de 1200 köbméter betont és minden, a területen található anyagot is elszállítottak. A karéjban lévő földet és rajta lévő betont teljes egészében újrahasznosították, hulladéklerakóba csak az építési törmelék, vagyis a torony és a kisebb épületek bontási anyaga került. A bontást a Bont-Tör Zrt. végezte el.

- Vegyesek az érzéseim, hiszen sok sportesemény, számos kiváló sportoló és rengeteg élmény köt a stadionhoz, ugyanakkor tudom azt, hogy a csaknem 100 éves egyesületünk jövőjének záloga a létesítmény-fejlesztés, amihez elengedhetetlen volt a leromlott állagú régi aréna lebontása. Örülök annak, hogy a centenáriumi beruházásaink közül az első, a stadion bontása nemcsak elkezdődött, hanem be is fejeződött az idén, és ezen kívül még az atlétikapálya rekonstrukciója is befejeződhet ebben az esztendőben. Jövőre, amikor a most felszabaduló területekre szánt új létesítmények tervezése és kivitelezése megkezdődik, olyan értéket szeretnénk teremteni, ami meghatározza majd a PVSK életének következő évtizedeit – mondta el Czerpán István, a PVSK elnöke.

A stadion területének látképe teljesen megváltozik majd: az eddigi föld- és betonkaréj helyén egy modern sportközpont épül. Ennek részeként egy 800 fős, fedett lelátó, két műfüves kisméretű labdarúgópálya, egy labdarúgó- és egy egyéni sportágak által használt munkacsarnok, valamint egy futófolyosó létesül. Az új központ kialakítása teljes egészében állami forrásból történik, ehhez a kormány 4,5 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást adott az egyesületünknek.

M.F.