Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Akadémiai továbbképzés a labdarúgóedzőknek

Kulcsár Árpád, a PMFC Labdarúgó Akadémia sport-szakmai igazgatója tartott előadást a PVSK labdarúgó utánpótlás edzőinek a napokban.

Az igazgató a PMFC-nél három éve alkalmazott akadémiai képzési programot mutatta be a PVSK edzőinek. Az előadás aktualitását az adta, hogy ettől a szezontól a PVSK alközpontként csatlakozott a PMFC regionális labdarúgó akadémiájához.

- Azt vallom, hogy minden edző a saját tudását, habitusát, virtusát használja a képzésben, de mindenkinek egy irányba kell húznia, a futballról alkotott gondolkodásnak azonosnak kell lennie egy rendszeren belül. Czerpán Istvánnal már több mint egy éve dolgozunk azon, hogy rendszerszintű együttműködés legyen a pécsi fociban, a PVSK alközponti státuszával ennek legelső lépésén vagyunk túl, de ez csak akkor fog jól működni, ha mindkét klubnál azonos irányba haladnak az edzők. Ezt szerettem volna megalapozni az előadásommal, amiben megmutattam, hogy honnan indultunk, és hova jutottunk el, milyen fejlődésen mentünk keresztül három év alatt a PMFC-nél. Hangsúlyoztam, hogy minden egyesületnek, így a PVSK-nak is ki kell dolgoznia a saját fejlesztési programját, amihez a PMFC részéről támogatást és szakmai iránymutatást tudunk adni. Én úgy látom, hogy a PVSK-nál jó irányba mozdultak el a dolgok, és bár a klub sok tekintetben még az út elején jár, a tendenciák és a perspektívák kitűnőek: fejlődik az infrastruktúra, egyre több szakembert – köztük a PMFC volt edzőit – állítanak munkába, ami garancia a fejlődésre. Bízom abban, hogy a két patinás klub együttműködése hozzájárul a pécsi foci fejlődéséhez, ahhoz, hogy újra a méltó helyére kerüljön a labdarúgás a városban – fogalmazta meg Kulcsár Árpád, a PMFC Labdarúgó Akadémia sport-szakmai igazgatója.

- Látva az előadást, örülök annak, hogy már most hasonló módon gondolkodunk. Nálunk két éve indult el egy program, ami azt célozta, hogy hogyan építsük egymásra az egyes évjáratok képzését. Az általunk kidolgozott program a gyermekek életkori sajátosságaihoz igazodóan meghatározza a szenzitív fejlődési szakaszokat, és ezekre fókuszálva hajtjuk végre a gyerekek kondicionális és koordinációs képzését. Ez a része tehát már adott a képzési programunknak, és Rónai Istvánnal közösen már gőzerővel dolgozunk azon, hogy a technikai és taktikai képzésben is a szenzitív időszakokhoz igazító koncepciót alakítsunk ki, és ültessünk át a gyakorlatba. Úgy vélem, hogy ez a program is elkészül rövidesen, így méltó partnerei lehetünk a PMFC Labdarúgó Akadémiának. Célunk, hogy gyümölcsöző együttműködés legyen a két egyesület között, amiben a PVSK a tehetségek felkutatásában és gondozásában részt tud venni, és ezzel szolgálni tudja a pécsi foci fejlődését – mondta el Sántics Béla, a PVSK szakmai elnökhelyettese.

M.F.