Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A határon túl is jól tájékozódtunk

A pécsi és horvát tájékozódási futók közös nemzetközi pályázatának utolsó rendezvénye, egyben a közel egy éves munka értékelése, a határ menti kisvárosban, Nasicé-n volt.

Már az odafele vezető úton, június 20-án, szerdán, sok mindent megtudtam Lipp Józseftől, a PVSK Tájfutók szakosztályvezetőjétől, akivel együtt tettük meg a közel 70 km-s utat. A történet azonban akkor vált teljessé, amikor a rendezvény helyszínén, a gyönyörű városi parkbeli edzés előtt, Vonyó Péterné Szabó Réka projek-koordinátorral (első kép) beszélgettem.

- A "Tájfutásért-Pécs" Alapítvány és a horvát OK Sova tájékozódási futó klub közös pályázatot nyújtott be az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében, melyet a Programot irányító Monitoring Bizottság támogatásra érdemesnek ítélt - kezdte beszámolóját Réka. - A PVSK Tájékozódási Futó Szakosztálya vállalta a program több eseményének lebonyolítását, amelyben közel száz, elsősorban utánpótláskorú tájfutó vett részt. A “CBC-ORIENT” fantázianevű projekt alapvető célja a tájékozódási futás népszerűsítése a határ menti régióban, illetve az utánpótlás nevelés szakmai és technikai bázisának fejlesztése. Az együttműködés során az alábbi főbb tevékenységeket valósítottuk meg 2017 július – 2018 június között:

  • - Közös versenyeket szerveztünk, összesen négy alkalommal „CBC-Orient CUP” versenysorozat néven, ebből kettő Pécsett, kettő pedig Horvátországban volt, a közeli Papuk hegység gyönyörű, ideális versenyhelyszín.
  • - Közös téli és nyári edzőtáborok voltak, ez a mostani a befejező nyári tábor.
  • - Iskolai tájfutó bemutatókat is tartottunk Horvátországban
  • - Horvát kulturális estet szerveztünk a 2017-es Hungária Kupa keretében Pécsett.

Itt most a három napos rendezvény záróeseményén vagyunk - folytatta a beszámolót Réka. – Közel harminc gyerekkel jöttünk, a horvátok kilencen vannak, és edzők is vannak itt, Viniczai Ferenc és Vonyó Péter, valamint Domján Zsuzsi, aki szintén oroszlánrészt vállalt a program sikerében. Ma szerda van, de mi már két nappal ezelőtt itt voltunk, és közös edzéseket végeztünk Nasice környékén, illetve a Papuk hegységben kialakított pályákon.

Miközben ideértünk a beszélgetésben, lassan rajthoz szólították a résztvevőket, és elindult az utolsó edzés a kijelölt pályákon. A tájfutóknak nemcsak a nehéz versenyhelyzetekkel, de a nagy meleggel is meg kellett küzdeniük. Egymás után érkeztek a célba a futók, majd rövid pihenő után, a szomszédos Park Hotel éttermében már a projekt záró eseményére gyülekeztek. Közben folytattuk beszélgetésünket Vonyó Péterné Szabó Rékával, aki arra a kérdésre, vajon ki profitált többet a közös munkából, nagyon diplomatikusan, de a realítás talaján maradva a következőket mondta:

- Úgy gondolom mindkét félnek nagyon hasznos volt a program. Mi egy magyar-horvát kétnyelvű módszertani anyagot is kidolgoztunk, melyben különböző lépésekben elemezzük, és értelmezzük a tájfutás mozzanatait, kezdve az alapoktól a magasabb szintig. A pécsi tájfutók utánpótlás-nevelése, a PVSK támogatását magunk mögött tudva, évtizedek óta jól megszervezett rendszerben működik, ami nagy előny. A határon túl sok mindenben lehet segíteni, hogy a partnerek is magasabb szintet érjenek el a sportágban, de horvát barátaink is sok új dologgal ismertettek meg minket a sportágat illetően. Fontos eleme projektünknek a Pécsett már alkalmazott “Green Sport” módszerek átadása, illetve a már említett módszertani segédanyag elkészítése, ami kidolgozott, azonnal felhasználható “mintaedzések” (és a hozzájuk tartozó térképek, memóriakártyák, játékos feladatok stb.) segítségével megkönnyíti az utánpótlást nevelő edzők dolgát a régióban - fejezte be Réka.

Még egy gyors értékeléssel, és a fehér asztali elemző beszélgetésekkel véget ért a közös program. És hogy lesz-e folytatás, az már csak a két fél szándékán múlik. ​Szép és hasznos napokat hagytak maguk mögött tájfutóink, de nincs megállás, jönnek a nemzetközi és hazai versenyek, közte a junior VB, és a felnőtt OB.

Nyilas László