Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Elhunyt Vertetics István (1952-2018) kosárlabda edző

A PVSK vezetése mély megrendüléssel értesült arról, hogy az első pécsi női kosárlabda aranyérem kovácsa, Vertetics István 2018.05.11-én Zalaegerszegen, elhunyt.

Vertetics István 1952.május 20-án született Budapesten. A Központi Sportiskolában kezdett kosárlabdázni 1965-ben, és egészen 1982-ig aktív játékos volt. Szekszárdon kezdte edzői pályafutását, ahol 1989-ig dolgozott. Majd egy év kihagyás után szerződött Pécsre, a PVSK csapatához, ahol irányításával az 1991/92-es bajnokságban, a PVSK-Co-Order néven szereplő csapat megszerezte Pécs városa és Baranya megye első női kosárlabda bajnoki aranyérmét.

A Diósgyőr elleni 1992 március 26-án lejátszott mérkőzést 6000! tomboló néző látta a Pécsi Városi Sportcsarnokban, amelyet a PVSK 76-68-ra megnyert. A csapatban olyan játékosok szerepeltek, mint Horváth Juci, Sztojkovics Éva, Vilutitye vagy Halász. A BEK-ben is indulhattak, de ott nem sikerült jól szerepelniük.

A következő szezon után 1993-ban, amelyben 6. lett a csapat, távozott Pécsről. Volt edző többek között Sopronban, Diósgyőrben, Pakson, Zalaegerszegen pályaedzőként is tevékenykedett.

Majd még egyszer visszatért a PVSK-ba, ahol a kosárlabda utánpótlásban dolgozott. Néhány évvel ezelőtt, családi okok miatt Zalaegerszegre költözött, ahol egészen halálig élt, és a ZTE utánpótlás edzőjeként dolgozott.

Halála nagy veszteség nemcsak a PVSK, de Pécs városa és Baranya megye kosárlabda sportjának is.

Vertetics István, azzal, hogy ő nyerte 1992-ben az első aranyérmet a PVSK női kosárlabda csapatával, történelmet írt. Temetéséről később történik intézkedés.

E sorok írója 2013-ban, amikor a ZTE szerepelt a PVSK-Pannonpower vendégeként, (a fia is játszott az Egerszeg együttesében) beszélgetett vele. Arra a kérdésre, miként emlékezik a bajnoki címre a következőket mondta:

„Nagyon sokan kérdeznek a mérkőzésről, így utólag visszagondolva azt mondom, életem legszebb pillanatai voltak azok, erre mindig jó visszaemlékezni. Csodálatos mérkőzésen lettünk bajnokok, egy csodálatos közönség előtt. Elmentem nyugdíjba, és most visszatértem, hogy segítsem azt a csapatot, amely pályafutásom legszebb emlékével ajándékozott meg.”

Az égi kosárlabda pályán is kell egy jó edző, aki bajnokcsapatot farag a már elköltözött játékosokból. Jó munkát Pista!

Nyilas László

---
1. kép: mérkőzés 1991-ben | 3. kép: a PVSK bajnokcsapata 1992-ben.