Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Nemzetközi tornán jártak serdülő lány kosarasaink

U14-es csapatunk Sopronban vett részt egy nemzetközi felkészülési tornán. A hatnapos túráról a csapat vezetőedzőjével, Meszler Balázzsal beszélgettünk.

- Mi volt a cél, miért vettetek részt ezen a tornán?

- A torna célja, hogy a korosztály számára minőségi nemzetközi mérkőzéseket biztosítsanak. A Sopron meghívására tavaly is részt vettünk a 2004-es korosztálynak kiírt tornán, de ezt az ideit sikeresebbnek tekintem.

- Mennyire voltál elégedett a csapat teljesítményével: azt hozták-e a lányok, amire képesek?

- Mindenképpen tudatosabb kosárlabdát játszottunk, mint a torna előtti mérkőzéseken. Az utolsó meccstől eltekintve mindegyikkel elégedett vagyok. A Sopron elleni első meccsen gyengén kezdtünk, de aztán mindent jól csináltunk. Csak rettentő rosszul dobtunk. Olyan helyzeteket hagytunk ki, amiket ebben a korban már illik bedobni. A Girona ellen váratlanul jó játékkal, nagyon koncentráltan, szép és tudatos kosárlabdával meglepetés győzelmet arattunk. Jó mélyen a zsebünkbe tesszük ezt a győzelmet! Az Ostrava elleni mérkőzés is ugyanígy kezdődött, aztán a harmadik negyedben az eredményesség érdekében kaptunk egy elég komoly behúzódó védekezést. Itt vagy kihagytuk a helyzeteket, vagy eladtuk a labdákat. A gólcsend letörte a kedvünket, és ebben a negyedben el is ment a mérkőzés. Aztán még tudtunk futni egy rohamot, derekasan tartottuk magunkat. A Zágráb válogatott elleni meccs pedig igazi dráma volt. Végül 1 ponttal mi tudtunk nyerni, de ami a végén volt, azt nem kívánom senkinek. A helyosztón újra a Sopron ellen léptünk pályára. Nagyon szerettem volna nyerni, de sajnos pont erre a mérkőzésre fogyott el a lendület és a motiváció. Rossz szájízzel is utaztam haza, de azóta aludtam párat az eseményekre, és most már nagyon pozitívan tekintek vissza a tornára.

- Mi volt a legnagyobb haszna a túrának?

- A fejlődés mellett az együtt töltött 6 napot tekintem a legnagyobb eredménynek. Egy év telt el a tavalyi hosszú túra óta, és látszik, mennyit értek a lányok fejben, mennyivel önállóbbak tudnak lenni, ha akarnak, és kicsit magukra hagyatkoznak. Egy nagyon jó hangulatú torna volt, mindenképpen összekovácsolta a csapatot.

- Mi az, amit az ott tapasztaltakból hasznosítani tudtok a bajnoki mérkőzéseken?

- Egyéni technikában és taktikában, valamint csapat taktikában is sok mindent. Azóta volt már egy fordulónk, ahol megvertük a Szekszárdot, akik ellen még edzőmérkőzésen egy súlyos pofonba szaladtunk bele. A Győr és köztünk szűkül az olló, azaz a különbség december óta 40 pontról 18 pontra csökkent. Hozzáteszem, ellenük is 2 perc rövidzárlat miatt kaptunk így ki. A hozzánk képest fizikumban kadett korúnak tűnő Vasastól 52 pontot kaptunk, amit védekezésben nagy teljesítménynek tartok. Sok hozadéka van tehát, remélem, marad ez a tendencia a következő hetekben, hónapokban is.

- Tervezitek-e hasonló, rangos, nemzetközi tornán az indulást a közeljövőben?

- Idén már nem, de ha lesz felkérés, akkor, természetesen megvizsgáljuk, hogy el tudunk-e menni. Azon vagyunk, hogy ne legyenek betegeink és sérültjeink, mert akkor tudunk igazán jól játszani, ha mindenkire számíthatunk! Sajnos idén eddig minden fordulón több sebből véreztünk. De ezzel együtt most az előttünk álló serdülő rájátszás körre koncentrálunk, ami élet-halál az “A” döntőbe való jutáshoz!

Nemzetközi Felkészülési Torna, Sopron, eredmények:


 

U14-es “B” csapatunk is nemzetközi tornán vett részt, de nem kellett utazniuk: a PVSK rendezte meg ugyanis azt a négycsapatos mérkőzéssorozatot, amelyen a mieink mellett a Kézdivásárhely, a Vodice és a Nagykanizsa csapatai vettek részt.

- Nagyon jó hanglatú volt a torna, a kézdivásárhelyiek már előző nap megérkeztek, és közös programon is részt vettünk a Zsolnay Negyedben, majd együtt is ebédeltünk, és a székely gyerekek a mi játékosaink családjánál aludtak. Sajnos, ez az első mérkőzésen is meglátszott, mert a vendégszeretet a pályán is kitartott, túlságosan is tiszteltük a nálunk nagyobb termetű, de a játékban nem jobb Kézdivásárhelyet, nem futottunk, nem védekeztünk és nem fejeztük be pontosan a támadásokat. A horvát tengerparti város, Vodice csapata kicsit kilógott a mezőnyből: a délszláv mentalitás alacsonyabb képzettséggel párosult, a Kanizsa ellen viszont szoros és színvonalas meccset játszottunk, ahol az éles helyzeteket is gyakorolni tudtuk. Nagyon hasznos volt ez a torna, hiszen erős ellenfelekkel mérhettük össze tudásunkat. Hasonlóra számítok a hétvégén Sopronban is, ahol monenegrói és zágrábi ellenfelekkel is megmérkőzhetünk majd – foglalta össze Rákosi Katalin, a PVSK U14 B csapat vezetőedzője.

Nemzetközi felkészülési torna, Pécs, eredmények:

M.F.