Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Az idén is érdemes lesz elfutni Harkányig

Vasárnap, 2018.március 4-én, 34. alkalommal rajttól el az ország egyik legrégebbi, és az év során a legkorábbi hosszú távú futóversenye, a 25 km-es Pécs-Harkány távon, a Decathlon futás.

Bár a rajtig még van néhány nap, de a már most zajló előkészületekről, a változásokról, a főszervezőt, Freier Balázst kérdeztem.

Kezdjük a legfontosabbal, milyen változások lesznek az előző évekhez képest?

Először is a verseny neve idén Pécs-Harkány Decathlon Országúti Futó és Kerékpárverseny. Idén is a névadó szponzorunk a Decathlon Sportáruház lett. Nagyon örülök ennek a kapcsolatnak, mivel a térség legnagyobb futórendezvénye, és a legnagyobb tömegsport áruház talált egymásra. Azon vagyunk, hogy mind a ketten kiszolgáljuk egymást és ebből a sportolók nyerjenek a legtöbbet. Ezt a kapcsolatot szeretnénk sokáig megőrizni. A verseny nevéből is kiderült, hogy idén egy év kihagyás után ismét lesz egy kerékpáros előfutam. Ők a futók előtt rajtolnak 10 óra 50 perckor. Közkívánatra rendezzük ezt a számot, csak félő, hogy a kerékpársport nagyon időjárás függő, és rossz idő esetén kevesen vállalják majd az indulást. A lehetőséget viszont megadjuk. A cél is előrébb került kb.70 m-rel (a Harkányi Gyógyfürdő É-i kapujához), hogy a versenyzők rövidebb idő alatt érjenek be a strandra. Tavaly tettük át a célt a Bartók Béla útra, mivel a régi cél, a Kossuth L. utcánál már szűknek bizonyult, és biztonsági szempontból a Bartók B. útat le tudjuk zárni a gépjármű forgalom elől.

Már lehetett előzetesen is nevezni, mi a tapasztalat?

Már most látszik, hogy nagy az érdeklődés, hiszen akinek a maratoni futásban szintet kell teljesíteni, annak a legjobb felmérő verseny lesz a miénk, de akinek már megvan a szintje, az is láthatja, hogy hol tart a felkészülésben. Természetesen ez igaz az amatőrökre is. Reméljük, hogy az olimpiai résztvevőnk, Szabó Tünde, idén sem talál legyőzőre. Nevezni még lehet a Pécs, Verseny u. 11. címen található PVSK irodában hétfőn, szerdán és pénteken 11,00-12,30-ig személyesen, de a  www.pvsk.hu oldalon minden lényeges adat, információ megtalálható.  Az online nevezés a legnépszerűbb, de ezzel egy időben a nevezési díjat is át kell utalni. Viszont nekik is érdemes a rajtszámot átvenni még a PVSK irodában, mert így elkerülhetik a verseny napján a sorban állást. A Facebook-on a Pécs-Harkány csoportban is sok információ található. Ide kérni kell a belépést.

Mik a feltételei a nevezésnek?

Betöltött 14.életév. Ennél fiatalabb korúak csak szülői engedéllyel, és csak a váltókban indulhatnak! Mivel fő jelszavunk a biztonság, úgy gondoljuk, hogy ennél fiatalabb korosztály ne induljon e megterhelő távon. Feltétel még az érvényes sportorvosi engedély, és természetesen a nevezési díj befizetése.  Felső korhatár nincs! Tavaly például 77 éves volt a legidősebb résztvevő. Az abszolút kategória mellett 40 évtől 5 évenkénti kategóriákat díjazunk.

A verseny napján, a helyszínen lehet még nevezni?

Vannak, akik az utolsó pillanatig várnak, az időjárástól, vagy a formájuktól teszik függővé indulnak-e a versenyen. Ők azok, akik a helyszínen neveznek. Arra kérem, aki aznap nevez, 10 00 óráig tegye meg, mert a rajt 11 00 órakor lesz a szokott helyen, a PVSK Verseny utcai Sportcsarnokánál.

Változik-e valami más is az előző évekhez képest?

Az új „decathlonos” technikai póló idén fekete színű lesz kék felirattal, amit minden versenyző ajándékba kap. A frissítő állomások Pogánynál, Szalántán és Túronyban lesznek, és a célban a tea és víz mellett energiaital is várja a résztvevőket. Tavaly volt először, hogy a célban egy tál babgulyásra is meghívtuk a versenyzőket. Nagy sikere volt és idén is így lesz! A nevezéshez mindenkinek energia zselét adunk, amit futás közben adagolva vihet be a szervezetébe és így tudja pótolni a hiányzó energiáját. Szalántánál a Marica népzenekar adja a ritmust a futóknak. Elektromos időmérés lesz, ezért mindenki fusson át a jelzőkapukon, mert csak így lesz részideje, illetve a váltó tagoknak pontos eredménye. A váltók most váltóbotot visznek, amiben a chip beépítve található. Erre a változtatásra azért van szükség, mert a rajtszámot sokan a kezükben vitték, és így a vizes tenyérben nem működött az elektromos időmérés. Arról nem is beszélve, hogy nem tudtuk beazonosítani a váltót. Most mindenkinek már a rajtnál fel kell tenni a csapat rajtszámát, és csak a botot adják tovább. A kerékpárosoknak nem kell átmenniük a váltókapukon, nekik csak a célkapun kell átsuhanni. Nagyon látványos lesz a hajrájuk. Aki teheti, nézze meg a befutót, mert kb. 70 km/óra sebességgel haladnak át az elsők a célon. A célban mindenkit lefotózunk az időeredményével, amit a Facebookon és a honlapon megtalálhat. Ami marad, a verseny végén a jól bevált harkányi gyógyfürdőzés, ez eddig minden verseny fénypontja volt, az idén sem lesz ez másként. A verseny biztonsága a fő cél, ezért a rendőri biztosítás mellett a polgárőrséget is igénybe vesszük az útkereszteződésekben, és a váltóhelyeken is. Idén is buszok szállítják a versenyzők csomagjait a célba, illetve a váltóhelyekre a váltó tagokat. Váltóban is már 3 kategóriában mérkőznek a csapatok: abszolút, céges és családi kategóriák lesznek, 3 főnek kell összeállnia. Az egyéni futóknál az abszolút kategória mellett 40 évtől 5 évenkénti kategóriákat díjazunk. Az eredményhirdetés 15 00 órakor lesz a Harkányi Gyógyfürdőben. Vissza Pécsre a buszok 16,00 és 17,00 órakor indulnak, hogy a fürdőzésre is maradjon elég idő. Még egyet szeretnék kérni a civilként aznap arra közlekedőktől. Legyen mindenki türelmes a mezőnnyel szemben!

Lesznek-e neves indulók?

Voltak és lesznek is. Hadd ne soroljam, hiszen biztosan kihagynék valakit. Vannak válogatott atléták, az idén külföldről is jönnek résztvevők, a környező országokból, és más sportágak neves képviselői is. A tavalyi férfi győztes például egy finn versenyző volt.

PVSK-ból indulnak-e, és milyen eséllyel atléták?

Mint már említettem, a nőknél Szabó Tünde.  A többiek elsősorban a szervezésben jeleskednek majd.Csapatot azonban indítunk, számításaim szerint a fiú és a lány váltónk is a második helyen jöhet be.

Chipp-et is kapnak a futók?

A manuális időmérések kora lejárt, ma már minden fontosabb versenyen a pontos időmérés érdekében, chipes rajtszámokat kapnak a versenyzők. Ez a pisztoly dörrenésére indul, és 100 % pontosságú időmérést tesz lehetővé! A mérőkapukon való áthaladásnál ezek segítségével lehet leolvasni a pontos időeredményt.

Mik lesznek a díjak?

Az első 3 férfi és női versenyző pénzdíjban részesül. A váltók sportszervásárlási utalványt nyernek. A céges váltók ajándékcsomagot, a családi váltók, és a korosztályok 1-3 helyezettei serleget kapnak.

Mindig visszatérő kérdés, lehet-e pályacsúcs az idei versenyen?

Nagyon sok tényező együtthatása kell a pályacsúcs megdöntéséhez. Még 1992-ben Sági Ferenc állította fel, nem valószínű, hogy az idén megdől! Húsz fok körüli hőmérséklet, és erős északi hátszél kellene hozzá. De sok résztvevő elsősorban a távot, és azon keresztül saját magát akarja legyőzni!

Végezetül engedj meg egy személyes kérdést. Te mióta veszel részt a futóversenyen?

34 éve, tehát a kezdetektől. Eleinte futottam, az elsőn, 1984-ben 5. lettem 84 perc 18 mp-cel, ami szerintem jó eredmény. Ahogy teltek az évek, egyre többet foglalkoztam a szervezéssel, rendezéssel. Most már csak ezt csinálom, szerencsére az összeszokott csapatmunka eredményeként általában közmegelégedésre. Persze, mindig van 1-2 elégedetlen versenyző, de az építő kritikákat mindig szívesen elfogadtam. Az utolsó hetek mindig sok munkával telnek el, már 30 nappal előtte figyelni szoktam az időjárást, száraz, napos tíz fok feletti hőmérsékletet szeretnénk a verseny napjára. Most 7 fokot, és kevés csapadékot jósolnak. Ez még elfogadható időnek mondható. Egy biztos, rajtunk semmi nem múlik majd!

Nyilas László