Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A tavalyi évet értékeltük Kersics Antal judo edzővel

Sok versennyel, és az azokra történő kemény felkészüléssel dolgozott a 2017-es esztendőben is a 100 éves évfordulóra is készülő Judo Szakosztályunk.

Kersics Antaltól, aki maga is kiválóan műveli e sportágat, a 2017-es esztendő kapcsán azt is megkérdezetem, milyen mértékű előrelépést vár az idei versenyeken?

A szezon előtt mi volt a célkitűzés?

Nézd, kis túlzással azt is mondhatom, az volt a célunk, hogy megmaradjon a Szakosztály, fent tudjuk tartani. Ez nagy erőfeszítések árán sikerült is!
Szerettünk volna az országos ranglistán előrelépni, ez is megvalósult. A 2016-ban 18. volt a Szakosztály, 2017-es évben a 14. helyre lépett előre. Nekünk a Dél-Dunántúli Régióban 1638 pontunk lett, az utánunk következőnek,  280 pontja.

Hányan sportolnak a szakosztályban?

Mi a 230 körüli, ebből felnőttek 80 fő, az összes többi utánpótlás korú, javarészt, 15 év alatti. Mivel mi alapjában véve utánpótlás nevelő egyesület vagyunk, azt gondolom ez így van rendjén.

Elégedett vagy-e a versenyzőid összteljesítményével?

Tavaly az ifjúsági korosztály nagyon jól teljesített, válogatott szinten is. Sajnos a Szövetség a junior korosztályú versenyeket megtizedelte, így ők együtt indulnak a felnőttekkel.
Ennek az lett az eredménye, hogy az ifiknek, akik indulhatnak junior versenyeken is, azonnal a felnőttekkel kell versenyezniük, nincs átmenet, tehát kimarad egy lépcsőfok, ami a fejlődésükben is megmutatkozhat. Egy 2003-ban született gyerek összekerül egy olimpikonnal, az a dicsősségen kívül mást nemigen hoz a versenyzőnek. Néhány edző kollégával együtt tettünk javaslatot ennek áthidalására. A lényeg, hogy 10 éves kortól kezdődően, a juniorokon keresztül, egészen a felnőttekig van és a jövőben is lesz, legyen verseny.
Még a Masters korosztályt is ide veszem. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden hét végen volt versenyünk, és az idén is így lesz majd.

Mondjunk néhány nevet és sikeres eredményt.

Mielőtt elkezdeném, elmondom, hogy mi szoros kapcsolatot ápolunk az iskolákkal, figyelemmel kísérjük a gyerekek tanulmányi előmenetelét, magatartását. A teljesség igénye nélkül néhány név.
A 2017-es évi eredményei alapján 2 versenyzőnk került be válogatott programba. Rácz Bálint,  és Kenderesi Péter, illetve  Kőszegi  Levente ifi válogatott „C” keret tag lett.
Masters világbajnok lett Géra Nándor, aki a Veterán judóban az „Év Judósa” díjat is elnyerte.
Kőszegi Levente első éves ifi. ő  Diák A, B,C kategóriában szerepelt kiválóan. Az állás és földharc kombinációi élményszámba mennek. Szintén elsőéves ifi, Hajós Máté. Mondhatnám a legutóbbi Diákolimpián első helyet szerzett Kenderesi Pétert, vagy Reith Dominikot, Rácz Bálintot, magyar bajnokokat. A szintén nagyon tehetséges Ligeti Márkot is említhetném.
A lányok közül Grassy Dóra, aki felnőtt versenyeken is indul, ezüstérmet szerzett. Dóriéknál az édesanya kivételével, az egész család judózik.
Böngyik Anna szép dobásairól napokig beszélnek társai. Sajnos, Kenyeres Anna sérült, remélem, hamarosan felgyógyul.

Idei tervek, célkitűzések, előrelépés az idei versenyeken?

Kész az országos, és regionális versenynaptárunk. Korcsoportonként is előre lépést várunk. Ez azt jelenti, hogy több versenyen, nagyobb létszámmal veszünk részt az idei versenyeken. A Diákolimpián már túl vagyunk, szépen szerepeltünk. Március 17-én Veszprémben Ifjúsági Magyar bajnokság lesz.  Szeptemberben ismét megrendezzük saját rendezvényünket, a Misina Kupát.
A nemzetközi versenyzés, és edzőtáborozás különböző felszerelési kötöttségek miatt, nagyon költséges dolog. de igyekszünk minden segítséget megadni válogatott versenyzőinknek a felkészülésben. Ruha, övek, matricák stb. Nagyon érdekes történet ez. 

100 éves évforduló kapcsán mit tervezetek?

Nemzetközi versenyben gondolkodunk, ami komoly szervezést igényel. Meghívjuk a környező országok júdásait. Szerbeket, Szlovénokat, horvátokat. Már a mostani év is részben ennek jegyében telik majd.

 

Nyilas László