Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Tanulmányút a Cinkarna Celjénél

Neves külföldi kosárcsapatok működésébe nyer bepillantást Meszler Balázs, a PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia edzője egy szövetségi projektnek köszönhetően.

Két év alatt négy egyesületnél tehet egy-egy hetes látogatást az a 20 magyar edző, akik a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének Coach Study Visit Project (CSVP) programjában vehetnek részt. A külföldi tapasztalatszerzésnek a PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia edzője, Meszler Balázs is részese lehet, a pécsi szakember nemrég a harmadik tanulmányútját fejezte be.

- Korábban két férfi egyesület, az Alba Berlin és az FC Barcelona utánpótlásképzésébe nyerhettem betekintést, idén januárban pedig a Cinkarna Celje női csapatánál járhattam Szlovéniában. A program részeként több szempontból figyeljük meg az egyesületet: a szervezetet, a szakmai felépítést, a képzési programot, annak fő prioritásait, vagy éppen az adott ország kosárlabdázásának jellegzetességeit. A kinti tapasztalatokat itthon a szövetségben, illetve az egyesületi belső edzőképzésen adom át a kollégáknak, és a szakmai bizottságunk dönt arról, hogy ezek közül mit emel be az akadémiai programunkba – mondta el Meszler Balázs.

A pécsi kosárlabdaedző egy másik nemzetközi programban is érdekelt: a FIBA Europe Coaching Certificate (FECC) megszerzésére kapott lehetőséget. Erre a nemzetközi szövetség által meghirdetett képzésre minden országból egy jelentkezőt vesznek fel, aki három éves képzésben vehet részt. Ők a nemzetközi utánpótlástornák kiegészítő programjaként elméleti oktatást kapnak fizikai, taktikai, technikai, pedagógiai és pszichológiai témakörökben, miközben az adott mérkőzéssorozat egyes összecsapásait szakmai szemmel kell követniük és elemezniük. Az egyes tornákról házi feladattal küldik haza a szakembereket, amelyeket néhány hónapon belül kell megoldaniuk.

- Tavaly nyáron az U16-os Európa-bajnokságon vehettem részt Podgoricában, ahol a képzés egyik feladataként az egyik litván center, játékát kellett megfigyelnem. A házi feladatom is hozzá kapcsolódott, a számára kellett egy, az általam feltárt hiányosságait felszámoló éves edzéstervet elkészítenem. Jövőre a rigai U18-as Európa-bajnokságra megyek. Mindkét program komoly szakmai értékkel bír, és amellett, hogy tágítja a szemléletemet, számos értékes hazai és külföldi szakmai kapcsolat kialakítására ad lehetőséget, amelyeket a napi munkámban is hasznosítani tudok – foglalta össze Meszler Balázs.

M.F.