Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Nyolc éves kora óta a PVSK tagja

Debreceni Eszter már a családjában magába szívta a kosárlabda szeretetét, ugyanis anyai nagynénje az a Halász Judit, aki a PVSK első bajnoki aranyérmét 1992-ben megszerző női kosárlabda csapat egyik kiemelkedő tagja volt.

Debreceni Eszter 1978. január 31-én született Pécsett. A sportágat Máté Jánosnál kezdte, majd egy év elteltével került Varga Ferenchez. Több korosztályban volt utánpótlás válogatott. Komoly térdsérülések sorozata után tizennyolc éves korában abba kellett hagynia a versenyszerű sportolást, de ekkor már két éve edzői munkát is végzett.Varga Ferenc kezei alatt indult sikeres edzői pályafutása, a neves szakember kérte fel erre a feladatra.
1998. augusztus 1-től a PVSK Női Kosárlabda Utánpótlás Szakosztálynál dolgozik, mint edző. 2011. augusztus 1-től - edzői tevékenysége mellett - a Szakosztály szakmai vezetője is. 2008. szeptember 1-től egy évig, a magyar leány U16-os korosztályú kosárlabda válogatott vezetőedzője is volt.
Tevékenysége mellett fontosnak tartja az új edzőgeneráció kinevelését és továbbképzését. Szervezője, illetve a szakelméleti és gyakorlati képzések oktatója a - Varga Ferenc által indított - Pécsett működő, OKJ-s középfokú végzettséget adó edzői iskolának.Az MKOSZ és a PVSK kosárlabda szakosztályainak belső edzőtovábbképzésein rendszeresen tart szakmai előadásokat.
Csapataival 2004 óta U14, U15, U16, U17, U18 és U19-es kategóriákban több bajnoki és dobogós helyezést ért el. A női Amatőr Bajnokságban is sok sikeres évet mondhat magáénak.
 

Főbb elismerései edzőként:

A Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség által alapított „Az év legjobb női amatőr és utánpótlás edzője” díjat ötször, 2006-ban, 2008-ban, 2009-ben, 2011-ben és 2013-ban is átvehette.
Magyar Kosárlabda Szövetség által adományozott Héraklész Díj kétszeres tulajdonosa.
Eredményeit több alkalommal elismerte a Baranyai és Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, 2010-ben és 2012-ben „Az év legjobb női utánpótlás edzője” lett.
Bár mint játékos és edző számos eredménye van, legnagyobb sikerének az tartja, hogy gyerekek százaival tudta a kosárlabdát megszeretetni, és olyan játékosokat nevelt ki a sportágnak, akik ma a magyar első osztályú bajnokságban, illetve külföldön erősítik (pl. USA) csapatukat.
 

Nála nevelkedett ismert játékosok:

Sarok Nikolett, Raksányi Krisztina, Balla Bernadett, Lábady Zsófia, Czirják Noémi, Csutorás Fanni, Balla Dorottya, Szamosi Amadea, Raus Vivien, Sánta Petra, Szücs Réka, Szűcs Lilla, Szűcs Luca, Kaposi Pálma, Nagy Dorottya.

Ma, a 2018.január 01-től Akadémiai rendszerben működő PVSK női Kosárlabda Utánpótlás szakosztály szakmai vezetője, és az U18-as junior női csapat vezetőedzője.A PVSK-ért végzett kiemelkedő munkáját a PVSK vezetése 2014-ben „a PVSK Tiszteletbeli Tagja” kitüntetéssel ismerte el.

Nyilas László