Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Elhunyt idősebb Dárdai Pál

A pécsi labdarúgás legendás alakja életének 67. évében hunyt el. Dárdai Pál az ezredfordulón a PVSK labdarúgócsapatának vezetőedzőjeként is dolgozott.

Idősebb Dárdai Pál 1951-ben született Véménden, bukovinai székely ősökkel rendelkező családban. Már fiatalon kibontakozott a tehetsége, előbb a helyi focicsapatban, majd 1972-től a Komlói Bányász élvonalbeli együttesében. Az NB I-ben 1973 márciusában, egy Komló-MTK mérkőzésen mutatkozott be. Egy évvel később igazolt a PMSC-hez, amelynek színeiben 12 szezonban összesen 284 bajnoki mérkőzésen szerepelt és 67 gólt szerzett. A piros feketék középpályásaként első vidéki mezőnyjátékosként ő kapott 10-es osztályzatot a Nemzeti Sporttól, amikor a PMSC 1975 februárjában az ő 4 góljával győzte le az akkori bajnok Újpestet. A PMSC-vel a Magyar Kupa döntőjébe került 1978-ban, míg az 1985-86-os idényben bajnoki ezüstérmet szerzett. Aktív labdarúgó pályafutását 1989-ben fejezte be, miután egyetlen mérkőzésen még pályára lépett a PMSC színeiben az élvonalban az Újpest ellen.

Ezt követően edzőként dolgozott, számos baranyai, illetve dél-dunántúli egyesületnél: vezette a komlói, a sombereki, a barcsi, a dombóvári csapatokat, edzette a DDGáz együttesét és 1995-ben egykori sikereinek helyszínén, a PMSC-nél az élvonalban is kispadra ülhetett. Edzői pályafutása során a PVSK-nál is megfordult: az ezredfordulón két szezonban vezette az akkor az NB II-es bajnokság élmezőnyéhez tartozó Vasút labdarúgócsapatát.

Játékosként és edzőként is a szorgalmasan elvégzett munkában és az alázatban hitt, mind a rá bízott játékosokat, mind saját gyermekeit ebben a szellemben nevelte. Utóbbiak közül idősebb fia, ifjabb Dárdai Pál 61-szeres magyar válogatottként és a Hertha Berlin klublegendájaként vonult vissza, és jelenleg is a Bundesligában szereplő német egyesület vezetőedzőjeként dolgozik. Családját számos tragédia sújtotta, de Dárdai Pál emelt fővel és a rá jellemző méltósággal viselte a sorscsapásokat.

Kiváló labdarúgó, csupaszív, alázatos és mindig győzni akaró ember volt, aki az utolsó, a gyógyíthatatlan betegséggel szemben vívott csatájában nem győzedelmeskedhetett. Emlékét megőrizzük.

Képünkön a PVSK 2000-ben Kvalifikációs bajnokságot nyert labdarúgócsapata, jobb szélen a vezetőedző, Dárdai Pál.

M.F.