Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Ez inkább bemutató volt, mint hasznos

Az ökölvívó társadalom évek óta próbálja közelebb vinni a sportágat a közönséghez. Ezért szerveznek bemutatókat, versenyeket a nagy bevásárlóközpontokban.

Az idén a Pláza Kupát rendezték a hasonló nevű nagy kereskedelmi objektumban Pécsett, bízva abban, hogy a hétvégi bevásárlás, nézelődés közben sokan ott ragadnak majd a ring mellett.

Alvics Gyulától, a PVSK Ökölvívó Szakosztályának szakmai vezetőjétől azt is megkérdeztem, hasznos volt-e a gyerekek szempontjából a részvétel ezen a rendezvényen:

- Sokan bejelentkeztek, 120 feletti résztvevővel számoltunk, de ebből öt egyesület el sem jött, visszamondta a részvételt. Így maradt hozzávetőlegesen ötven feletti versenyzői létszám, de ebből csak 21 pár öklözött! A hat PVSK-s boxoló bemutató meccseket próbált játszani. Sajnos, Samu Ferikének nem lett ellenfele, mert az utolsó pillanatban az ökölvívó távozott a helyszínről. Egész végig azzal hitegettek minket, hogy szorítóba léphetünk, még be is melegítettünk. Jobb lett volna, ha előbb közlik velünk szándékukat. Egyébként a rendezvényt sokan megnézték, jöttek-mentek az emberek, és voltak, akik hosszabb időre ottmaradtak. Sajnos, több ökölvívónak nem jutott ellenfél, ha a sportágat fejleszteni akarjuk, több komolyság kell a részvételt illetően - fejezte be Alvics Gyula.

Vélemény:

Engedtessék meg a szerkesztőnek, aki több mint ötven évet töltött el a sportban, hogy néhány megjegyzést tegyen.
Ha azt mondjuk, kell az utánpótlás, akkor ne azt sújtsuk, aki dolgozik, tehetséget nevel! Mert elérkezik az idő, ha komolyan vette a munkát, hogy nem lesz partnere sem Pécsett, sem Baranyában, de még az országban sem. Ahogy például Samu Ferenc Péter járt, akinek ellenfele még a mérkőzés előtt elhagyta a helyszínt.
Hiába számolunk néha csapateredményt, a boksz mégis csak egyéni küzdősportág. Biztos nagyon nehéz manapság becsalogatni bunyózni a fiatalokat, de ha azt akarjuk, hogy régi fényéhez akár csak közelítsen a magyar ökölvívó sport, tömegesíteni muszáj. Ez lenne a nem régen megújult Magyar Ökölvívó Szövetség egyik legfontosabb feladata. No, meg színvonalas, akár nemzetközi versenyek szervezése, hogy érezze a gyerek, van értelme a napi nehéz, és néha emberfeletti tréninget végrehajtani.
És akkor még nem beszéltünk a pontozás visszásságairól, a női ökölvívás gondjairól, és a sportág szociális nehézségeiről. A ringben sem lehet állandóan elugrani az ütések elöl, néha bele-beleszalad valaki a nagy pofonokba. De ott szemtől-szemben adják az ütéseket, és így legalább tudhatjuk, merről jönnek….

Nyilas LászlóKapcsolódó képgaléria