Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Hova tűntek a pécsi szurkolók?

Elkeserítő nézőszámokkal szembesülhet az, aki követi a pécsi élvonalbeli csapatok meccseit, vagy azokról szóló tudósításokat. A férfi kosarasokon kívül a többiek mérkőzésein alig egy-két százan lézengenek a lelátón.

Hol van már az az idő, amikor a női kosarasoknál összevonta a szemöldökét a jegyszedő, ha kétezernél kevesebb belépőt adott el, vagy amikor a futballisták rendre öt-hat ezer szurkoló előtt játszottak?

Kezdjük a sort a vízilabdásokkal, hiszen náluk viszonylag érthető, hogy átlagban kétszázan töltik meg szellősen a lelátót. Bár maga a sportág messze a legeredményesebb csapatsport, Pécsett igazán széles rétegeket nem tudott megszólítani, ráadásul az Abay Nemes Oszkár sportuszodában négyszáz drukker - mint ahogy az látszott a horvátok elleni válogatott találkozón - már zsúfolt házat jelent, és azért azt is ismerjük el, a pécsiek inkább az élvonalbeli tabella alsó felét foglalják el.

Látványos a női kosarasok nézőszámának visszaesése, a PEAC-Pécs általában mintegy háromszáz néző előtt dobja a pontokat a Lauber Dezső sportcsarnokban, ez ugrásszerűen megnő, ha a PINKK-Pécsi 424 az ellenfél, pedig a kupagyőzelem, a bajnoki döntő és a nemzetközi szereplés néhány éve még minimum 3000 szurkolót vonzott. Némileg derűsebb a kép, ha a PINKK-Pécsi 424-et is pécsi gárdának vesszük - bár Komlón játssza a meccseit -, rájuk egy sima bajnokin négy-ötszázan kíváncsiak, a két csapat így már - a női NB I-ben legalábbis – „barátságos”, mintegy nyolcszáz nézőt mondhat magáénak. Az ok itt is viszonylag egyértelmű, a belviszály és a szétválás megosztotta a drukkereket, a zömük Komlót választotta, a PEAC-nak szinte a nulláról kellett építkezni, két és fél év alatt eddig jutottak.

Nézőszám tekintetében nem dicsekedhet a PMFC-MATIAS sem, hiszen amíg tavaly Márton Gábor vezetésével 1000-1500 néző buzdította a jól szereplő csapatot, addig ősz végén akár név szerint is felsorolhatta volna a hangosbemondó a csapatösszeállítás után a nézőket is, bajnoki meccsen a Felcsút ellen kétszázan szotyizgattak, sörözgettek a lelátón. Az ok itt is kettős, egyrészt Matyi Dezső kapcsolata bizony megromlott a B-közepesekkel, másrészt a klubkártya bevezetése is sokakat eltántorított a meccsrejárástól.

A legjobban a férfi kosarasok tartják magukat, legalább ezer nézőre biztosan számíthatnak. Látványos sportágról lévén szó, ez még talán kevés is, de a honi bajnokságban többnyire a felsőházba kerülésért vív elkeseredett harcot a pécsi csapat. Ugyanakkor évek óta, gyakorlatilag az élvonalba visszakerülése óta egységes arcot mutat, nem hallani felőlük nagy botrányokról, ugyanakkor a játékosok teszik a dolgukat, „meghalnak” a pályán, ez pedig az esetlegesen elmaradó eredményekkel együtt is szimpátiát kelt.

Az elmaradó nézőket persze lehet általános indokokkal is magyarázni, mondván egyre kevesebb pénze van az embereknek a szórakozásra, éppen ez a korosztály és érdeklődésű réteg nagy része vállal külföldön munkát, inkább a tévé és az internet köti le őket, ott úgyis mindent megtudnak. De azért azt is tudja mindenki, egy kínkeservesen kiszenvedett győztes meccs hangulata megfizethetetlen.

Forrás: pecsinapilap.hu (M.Z.)