Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Mindkét kezével kiválóan dobta a kosarakat

Szamosi Nándor a PVSK férfi kosársportjának egyik kiemelkedő egyénisége volt az 1960-70-es években. A kosárlabdával kikövezett életút a játékos korszaktól a sikeres edzőségig vezetett.

Szamosi Nándor (1929-1995) a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumban ismerkedett meg a kosárlabdázás alapjaival. Már 1946-ban a PVSK-ban játszott az NB I-ben, és fiatalon állandó tagja lett az első csapatnak.  Egy 1965-ben lejátszott PVSK - Bajai Bácska mérkőzésen 27, még ugyanebben az évben az OSC ellen 33 pontot dobott. Ebben az évben ünnepelte azt, hogy megszakítás nélkül húsz éve tagja a PVSK kosárlabda csapatának.
Vasutas válogatott tagja, és csapatkapitánya is volt, játékosként három alkalommal szerepelt.
Vasutas kosárlabda Európa bajnokságokon: 1957 Jugoszlávia, 1959 Lengyelország 5. hely, 1965 Szovjetunió 5. hely. Edzőként két alkalommal vezette a Vasutas válogatottat, 1968 a franciaországi Strasbourgan, illetve a Szovjetunióban, 1979-ben.
Az első pécsi játékos, aki jobb és bal kézzel egyforma biztonsággal dobott. Katonaévei alatt is rendszeresen kosárlabdázott.
Már játékosként edzette az utánpótláscsapatot, amellyel 1966-ban az Országos Ifjúsági Kupán első helyet ért el. 1967-ben vette át az első csapatot. Irányítása alatt sokan lettek válogattak a PVSK kosárlabda csapatából.  Olyan játékosok szerepeltek a keze alatt, mint Rab Gyula, Rabb József, Varasdi, Hosszú, Kövecses, Báthory, Meszler, Pálvölgyi, Vojtek, Tóth, Richter, Németh, Darázs, Füzy, Ottó, Káldi, dr.  Naumov, Gyurasits, Tölgyes, Pánczél, Erdősi, Tahi, Móró, Halász, Heinrich, Kovács és még sokan mások…

Amikor a szakosztály bajban volt, mindig vállalta az edzőséget, hogy segítse a PVSK-t. Egy időben a lánycsapat trénere is volt. Később az Öregfiúk edzője lett.
Munkahelye is csak a MÁV volt, ahol először állomásfőnök-helyettesként, majd a Kereskedelmi Osztály vezetőjeként dolgozott. Az 1995-ben, 67 éves korában elhunyt kiváló edzőre volt játékosai minden évben Öregfiú Kosárlabda torna megrendezésével emlékeznek.

Fia, ifj. Szamosi Nándor, aki ma is aktív közreműködő a férfi kosárlabda mérkőzéseken, és ő maga is játszik, így emlékezett rá:

- Édesapám soha semmilyen más sportegyesületben nem játszott, és nem is volt edző, csak a PVSK-ban. Imádta a kosárlabdát, mindent megtett játékosaiért, és az egyesületért. Szinte minden meccsen ott voltam a Verseny utcai Sportcsarnokban. Nagyon fontos funkcióm volt, bizonyára sokan emlékeznek a tekerős eredményjelző táblára, azt én kezeltem.
Egyszer a fiúkkal a vidék legjobbja címet jelentő 6. helyen végeztek a bajnokságban.
Otthon kevés szó esett a kosárlabdáról, mivel a mérkőzések után sok mindent megbeszéltünk. Nagyszerű ember, gondos apa, és nem utolsósorban kiváló edző volt, aki mindent megtett a sportágért, játékosaiért.
Széles szakmai tudással rendelkező, nagy népszerűségnek örvendő, játékosai által rendkívül tisztelt sportember volt
- fejezte be visszaemlékezését ifj. Szamosi Nándor.

Nyilas László