Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Nagy pofonok csattantak Szentlőrincen

Ezúttal Szentlőrincen rendezték a kiváló ökölvívó edző, Horváth Géza Emlékversenyét, immáron 17. alkalommal. Az eseményen díjakat is átadtak volt sikeres ökölvívóknak.

Megjelent Gedó György 1972 olimpiai bajnoka, aki a sportág szépségéről beszélt a jelenlevőknek. Paku Lajos, a Baranya Megyei Ökölvívó Szövetség elnöke megnyitója után, azok a volt régi, részben Horváth Géza tanítványok, vehettek át az emlékérmeket, akik sokat tettek az ökölvívó sport népszerűsítésért. A díjak átadásában közreműködött Koltai Péter Szentlőrinc polgármestere is. 
Emlékplakettet kapott Galambos Tibor, a Szentlőrinci Ökölvívó Klub egyik alapítója, jelenleg a PVSK edzője, Bogyó Elemér, nemzetközi minősítéssel rendelkező bíró, Szili Zoltán, Arató István, Fodor Gyula és Lakatos Krisztián. Utóbbi kilenc alkalommal nyerte meg ezt a versenyt. Az eseményen jelent volt Horváth Katalin, Géza bácsi lánya, aki meghatottan beszélt édesapjáról, és aki az eddigi valamennyi „Horváth Géza Emlékversenyen” részt vett.
Az ünnepi ceremónia után jöhettek az ökölvívók, az ország minden részéből érkeztek versenyzők, a legkisebbektől a legnagyobb korosztályig, közte a PVSK-Szentlőrinc bunyósai. Az esemény nemzetközi jellegét a szlovén öklözők jelenléte biztosította. Ahogy felfele haladtunk a súlycsoportokban, úgy nőtt a pofonok ereje is. A mintegy 300 jelen lévő néző, köztük hozzátartozók, ismerősök, jól szórakozva népszerűsíthetik a sportágat, hiszen sok szép élménnyel távoztak a rendezvényről.
Mivel az ifi Eb-én irányítja a magyar válogatottat, nem volt jelen az egyik kiemelkedő Horváth Géza tanítvány, Alvics Gyula, aki az 1988-as szöuli olimpián képviselte Magyarországot.

Horváth Géza életrajza:

1932-ben Nagyatádon ismerkedett meg a sportággal. 1943-ban pehelysúlyban Magyar Bajnok lett. Pályafutását 1947-ben fejezte be, ezután edző minősítést szerzett, majd 1948-től trénerként tevékenykedett. 1950-ig Nagykanizsán, majd a PVSK-ban folytatta tevékenységét. 1952-56 között elvégezte a Testnevelési Főiskolát, ahol szakedzői minősítést szerzett. 1969-ben a Testnevelés és Sport Kiváló Dolgozója, 1977-ben a Magyar Népköztársaság Sportérdemérem Bronz fokozata kitüntetésekben részesült.52 éven át nevelte a kiváló ökölvívókat, akik között sok Eb, Vb résztvevő, válogatott sportoló volt, miközben önmaga tudását is állandóan gyarapította. Elévülhetetlen érdemeiért a magyar ökölvívó sport vezetése, a „Mesteredző” címet adományozta Horváth Gézának. Emberi magatartása, edzői pályafutása ma is példa lehet a fiatal generáció számára.

Nyilas László