Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Képzést tartottunk a kosárlabda edzőinknek

Az október elejétől életbe lépő szabályváltoztatásokról, illetve a dobótechnika oktatásáról szóltak az idei szezon első belső edzőképzésének előadásai.

Évente több alkalommal szervez továbbképzést saját edzői számára egyesületünk Kosárlabda Utánpótlás Szakosztálya, amely az idei első oktatást hétfőn tartotta a Zipernowsky Károly Szakközépiskola – amúgy a PVSK támogatásával felújított – tornatermében. Az edzőképző előadásra nemcsak a kosárlabda utánpótlásban dolgozó trénereink, hanem a partneregyesületek edzői is meghívást kaptak. Az első téma az októbertől életbe lépő szabályváltoztatások voltak.

- Több módosítás is történt a szabályokban, a két legnagyobb jelentőségűt emeltem ki. Egyrészt azt a változtatást, amely a technikai szabálytalanságok közé emelte a gyors indítások megakadályozása érdekében elkövetett taktikai szabálytalanságokat is: a szabályalkotók ugyanis a játék gyorsítása és még látványosabbá alakítása érdekében úgy határoztak, hogy az ilyen szabálytalanságokat is technikai megítélésével kell szankcionálni a jövőben. A másik fontos változás a lépéshiba megítélésében történt, ahol bevezették a nulladik lépés fogalmát, ami a gyakorlatban bizonyos helyzetekben egy extra lépést jelent a labdát birtokló játékos számára – foglalta össze a trénereknek tartott előadását Praksch Péter FIBA-játékvezető.

- Az új lépésszabály két oldalról is megközelíthető: egyrészt ezzel egyszerűbbé tették a sportág alapjait, ami így könnyebben megtanulható, és ezért azt a célt szolgálja, hogy minél több kisgyermek kapjon kedvet a játékhoz; másrészt viszont ezzel az intézkedéssel a technikailag képzett csapatokat sújtják a képzetlenebbekkel szemben, hiszen az új szabályok révén az eddig több lépéshibát vétő csapatokkal szembeni, labdaszerzésben jelentkező előny minimálisra csökken. Azt is valószínűsítem, hogy az új szabályok tudatos alkalmazása hosszú folyamat lesz, hiszen azok a játékosok, akik megszokták a régi lépésszabályt, nem biztos, hogy rövid idő alatt ki tudják aknázni az új szabály adta lehetőségeket – mondta el Szentendrei Áron, a PVSK-Veolia NB I. A csoportos férfi kosárlabdacsapat másodedzője, aki – az U20-as együttesünk játékosainak közreműködésével - néhány edzésfeladat levezénylésével a gyakorlatban is bemutatta, hogy milyen változások léptek életbe.

Az edzőképzőt Szabó Gergely előadása zárta, aki a dobótechnikák oktatásáról tartott gyakorlati bemutatót az edzőkollégák számára.