Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Ereklyét adtunk ajándékba Horváth Judit emlékére

Minden évben megemlékeznek egykori iskolájában Horváth Juditról, a PVSK kosárlabdacsapatának tragikus balesetben elhunyt irányítójáról. Halálának 20. évfordulóján egyesületünk az irányító egykori mezét adta ajándékba az iskola diákjainak.

1997. szeptember 12. tragikus dátum a pécsi kosárlabdázásban, egy mopedbalesetben ekkor vesztette életét Bercsényiné Horváth Judit, a PVSK magyar bajnok kosárlabdacsapatának válogatott irányítója. Ahogy a szurkolók becézték, Juci emlékére egykori általános iskolájában, a Kovács Béla Általános Iskolában minden évben megemlékezést tartanak. A bensőséges hangulatú rendezvényen a PVSK – Horváth Juci egyetlen klubja – is minden alkalommal részt vesz, így volt ez idén is, amikor az egyesület vezetői és az élvonalbeli férfi kosárlabdacsapat tagjai is képviselték a PVSK-t. Utóbbiak látványos bemutató összecsapáson az iskola pedagógusaiból álló csapattal mérkőztek meg az intézmény kosárlabda-pályáján, előbbiek pedig egy ajándékkal kedveskedtek az iskola diákjainak.

- Nemrég megkaptuk Radnai Lászlóné Ilikétől, az első női bajnokcsapat akkori technikai vezetőjétől azt a legendás, 11-es számú mezt, amelyben Horváth Judit először lett bajnok a PVSK csapatával. Arra gondoltunk, hogy ez az ereklye akkor van jó helyen, ha diákok közé kerül, mert hiszünk abban, hogy ez a személyes emlék még közelebb hozza a gyerekekhez ennek a kiváló sportembernek, Horváth Juditnak az emlékét. Bízunk abban, hogy hatására mind többen kezdenek el sportolni, kosárlabdázni Juci egykori iskolájában is – mondta el a megemlékezésen Máté János, a PVSK Kosárlabda Utánpótlás Szakosztályának vezetője, aki Radnai Lászlónéval közösen adta át a 20 éve becsben őrzött mezt Kárpáti Piroskának, a Kovács Béla Általános Iskola igazgatójának.

- A bajnoki győzelmet követő évben lecseréltük a mezeinket, és én úgy gondoltam, hogy egy darabot elteszek emlékbe az aranyérmes garnitúrából. Talán a sors akarta így, vagy csak nagyon tetszett Juci csupaszív játéka, mindenesetre pont a 11-es mezt választottam, aminek nem is tulajdonítottam nagy jelentőséget, egészen addig, amíg meg nem történt a baleset. A tragédia egészen más megvilágításba helyezte ezt az emléket, de erről a szerelésről nem szóltam senkinek egészen mostanáig. Azt szeretném, ha ez a több mint két évtizede őrzött emlék nemcsak megmaradna, hanem jó kezekbe kerülne, ezért ajánlottam fel Juci egykori és egyetlen egyesületének, a PVSK-nak. Örülök annak, hogy a mez Juci egykori és remélhetőleg sok új tehetség jelenlegi iskolájába kerül – mondta el Radnai Lászlóné a mez átadását követően.

A mez kitüntetett helyre, az iskola aulájába kerül, ahol azt tervezik, hogy egy Horváth Judit emléksarkot alakítanak ki a jövőben.

Arról, hogy Horváth Judit hogyan játszott a most átadott szerelésben a nevezetes, 1992-es bajnoki döntő negyedik mérkőzésén, 6000 szurkoló előtt a pécsi sportcsarnokban, egy rövid összeállítást készítettünk, ezzel emlékezünk egykori kiváló játékosunkra.