Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

PVSK-Pumák: nagyot léptek előre

Jó csapategység és nagy akarat, viszont hullámzó teljesítmény jellemzi U12-es lány kosárlabdacsapatunkat, amelynek legutóbbi szezonját Rákosi Kata vezetőedző értékelte.

- Milyen munkát végeztetek el a mögöttünk álló évadban?

- Ez volt a második évünk együtt a csapattal, amelynek tagjai mind egyéni képzettségek, mind a csapatjáték terén sokat fejlődtek ebben az évben. Nagyon motivált az együttes, a játékosok szinte minden edzésen ott vannak, örömmel kosaraznak, sikerült velük megszerettetni a sportágat. Eredményesség terén a cél az volt, hogy kerüljünk a legjobb 16-ba, vagyis az országos jamboree-ba, ami, ha kicsit nehezen is, de sikerült: egy körbeverés miatt végül nem egyenes ágon, hanem a régiós döntőből jutottunk be. Ennél is fontosabb azonban, hogy a játékosok olyan alapképzettséget kapjanak, amelyre a későbbiekben, a kadet, illetve junior korosztályban építeni lehet, és ott már a kiemelt bajnokságban játszhassanak majd a gyerekek, és végül kosárlabda-játékos váljon belőlük. Ezt a célt is szem előtt tartva mondhatom, hogy technikai és taktikai értelemben is sokat gyarapodott idén a csapat: a tavaszi soproni torna megmutatta, hogy mind eredményben, mind a játék képében javultunk, de a hullámzó teljesítmény továbbra is jellemző ránk. Fontos kiemelni azt is, hogy kiváló a csapategység: a gyerekek a szabadidős programjaikat is együtt szervezik, és a szülők is jó közösséget alkotnak.

- Van olyan tényező, amivel elégedetlen voltál?

- A játékosoknak mentálisan kell még fejlődniük: sokakban túlságosan nagy a megfelelési és eredménykényszer, ami görcsössé teszi a játékukat, és ez kontraproduktív: hiába akarja nagyon a győzelmet a gyerek, ha emiatt befeszül, és alapdolgokban hibázik, és végül ezért kikap a csapat. Nem minden a győzelem, nem szabad csak az eredményben gondolkodni, és ezt a szülőknek is fel kell ismerniük. Célom, hogy nagyobb önbizalommal lépjenek pályára a gyerekek, hiszen kiváló alkatú és jó képességű együttesről beszélünk, amely akár a legjobbak közé is kerülhet, ehhez azonban egyenletesebb teljesítmény és nagyobb edzésfegyelem szükséges.

- Mit vársz a csapattól a következő szezonban?

- Jövőre korosztályt váltunk, tiniből a serdülő korosztályba kerülünk át, ahol mi leszünk a legfiatalabbak. Az őszi selejtezőn már az egy évvel idősebbek ellen lépünk pályára, ami nagyon nagy váltás lesz. A reális cél az, hogy a régiós bajnokok döntőjébe kerüljünk be, ami megfelelő felkészüléssel elérhető célkitűzés. Középtávon viszont az a cél, hogy két év múlva, amikor már mi leszünk a „nagy” serdülő csapat, akkor a legjobb 16-ba, vagy akár a legjobb 8-ba jussunk be. Ehhez nagyon sokat kell még dolgozni, de a csapatban benne lehet ez a teljesítmény is.

A PVSK-Pumák tagjai: Bertók Viola, Köntös Noémi, Kovácsfi Barbara, Madarász Dorka, Mayer Dorina, Orosz Olívia, Palásti Julianna, Pesti Eszter, Révész Rubina, Rituper Sára, Szabó Anna, Szantner Szonja, Szantner Zsófia, Varga Napsugár, Edző: Rákosi Katalin, Gyuró Dalma.