Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Övvizsga vagy esetleg annál is több

Több mint egy hete készülnek a PVSK fiatalabb korosztályú judósai a nagy megmérettetésre, a mindenki által nagyon várt övvizsgára.

Kersics Antal vezetőedző vigyázó szeme mindenhol ott van, mindent észrevesz, javítja a hibákat. A szavának súlya van, akár a legkisebb, akár a nagyobb korosztályról beszélünk. A kérdés, egyebek mellett az, hogy miként változik egy judós megítélése, akár a sportághoz való viszonya a vizsga után.

Mit jelent a versenyzőnek az övvizsga?

Az egész szezonban végzett munka lezárását. Itt kell számot adnia a tudásáról, mi az, amit a sportágból az adott övnek megfelelő szinten elsajátított. Ez határozza meg azt, hogy például kik indulhatnak a serdülő Európa Kupán.

Hogyan zajlik a felkészülés, a tanulás folyamata?

Különböző tanuló fokozatok, úgynevezett kyu-k vannak, amit különböző színű övvel jelölnek. Az öt kyu a citromsárga, a négy a narancssárga, a három a zöld, a kettő a kék és az egy kyu a barna színű öv. Ez mutatja a sportági jártasságot, tehát ha ránéz valaki egy versenyzőre, az öv színe alapján tudja, hogy mennyire jártas a sportágban.

Miből áll a gyakorlás, és miből maga a vizsga?

Már év közben is készülünk folyamatosan. Most ez alatt a néhány nap alatt is gyakorolunk, reggel héttől este nyolcig. Maga a vizsga egy ceremónia. Felvonulásból, meghajlásból, belépésből, és szinkronmozgásokból végrehajtott, előre előkészített formagyakorlatokból áll. Ugyanazokat a mozgásokat mindenki másként mutatja be. Például a különböző magasságú gyerekeket össze kell válogatni, hogy lehetőleg egyforma magasak kerüljenek párba. De azt is tudniuk kell, mik azok a mozgások, amelyeket, éppen veszélyességük miatt, nem indíthatnak. Tudniuk kell állásból feltartva átmeneteket is.

A későbbi előmenetelnél számít-e, hogy kinek milyen öve van?

Természetesen. Ez határozza meg majd a további versenyzési rendet, hiszen azonos övvel rendelkező judósok mérkőznek majd. Ez bizonyítja, hogy az adott színű öv követelményrendszerének megfelelt. Ez a sérülés megelőzése szempontjából is nagyon fontos.

Rövidesen judo VB lesz Budapesten. Te és a versenyzőink, miként tudják követni e nem mindennapi eseményt?

Ott leszünk! A napokban derült ki, hogy az ifjúsági korú judósainknak feladatai lesznek. A gyerekek amolyan segítőként vesznek részt a versenyen, a különböző logisztikai feladatokban segítenek, ami nagy megtiszteltetés. Én magam is kapok majd feladatot, kötelezően jelen leszek meghívottként, de természetesen a rendezéssel, vagy egyéb, a VB-vel kapcsolatos feladatokban nagyon szívesen segítek. Mindenesetre nagy verseny lesz, a sportág igazi ünnepe. Előtte pedig még július 23-tól Orfün leszünk edzőtáborban.

Nyilas László