Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Az áttörés éve

Mozgalmas és eredményes szezonon vannak túl férfi kosárlabda utánpótlásunk csapatai. Máté János szakosztályvezető értékelte az évet.

- Hogyan értékeled a 2016/17-es szezonban mutatott teljesítményt?

- Alapvetően elégedett vagyok, hiszen az idei év jelentős áttörést hozott az eredmények tekintetében, minden csapatunk alaposan kitett magáért. Földi Sándor, Szabó Gergely, Juhász Olivér, Stranszky Bettina és segítőik kiváló munkát végeztek: minden korosztályos csapatunk bejutott a legjobb 16 közé az országban, ami kiváló és országosan is kiemelkedő eredmény, és amelynek az értékét csak növeli, hogy a szakosztályt 2011-ben szinte az alapoktól kellett újjáépítenünk. Külön öröm a számomra, hogy két országos bajnokcsapatunk is lett, hiszen az U20-as együttes újra megnyerte a bajnoki döntőt, és megvédte tavalyi bajnoki címét, míg az U18-as együttesünk a B3×3-as döntőt nyerte meg, utóbbiban a másik csapatunk harmadik helyezést is szerzett. A fiatalabb korosztályok szintén az élvonalban vannak, és megnyugtató érzés, hogy a folytonosság az alulról jövő korosztályok esetében is biztosított.

- Hasonlóan eredményesen zártuk a Panon Liga küzdelemsorozatát is.

- Igen, a szabadkai és az eszéki klubokkal közösen szervezett nemzetközi tornán a PVSK nyerte meg az egyesületek képzeletbeli versenyét, hiszen a négy korosztályból kettőben, az U18-ban, illetve az U12-ben megnyertük a viadalt, az U16-ban és az U14-ben pedig ezüstérmet szereztünk. Tekintettel arra, hogy mind Szerbiából, mind Horvátországból, de még Magyarországról is több csapat vett részt a Panon Ligában, erre büszkék lehetünk. Az eredményességnél is fontosabb azonban, hogy a nemzetközi mérkőzések sokszor igen magas színvonalúak voltak, és a játékosaink testközelből ismerhették meg a délszláv kosárlabdastílust, ami a fejlődésüket szolgálta. Éppen ezért az idén újjászervezett – és olykor a gyermekbetegségeivel küzdő – ligát szeretnék továbbfejleszteni, még több magyar és délszláv csapattal, és az U11-es korosztálynak is tervezzük meghirdetni. Emellett szóba került, hogy a lányok is bekapcsolódhatnak a versenysorozatba, de erről még nem született döntés.

- Mi az, amivel nem voltál elégedett a szezonban?

- A jónak mondható eredmények után hiba lenne hátradőlni, mert a legfontosabb célunk eléréséig folyamatosan és alázatosan kell még dolgoznunk. Hosszú távon azt szeretnénk elérni, hogy az eddig kineveltek mellé évről évre egyre több játékos kerüljön be tőlünk az élvonalbeli felnőtt csapatokba, így tevékenységünkkel közvetlenül a pécsi élvonalbeli csapat sikerét segítsük, közvetve pedig a magyar kosárlabdázás egészét erősítsük. Ez a munka pedig már az előkészítő csoportokban, az egészen fiataloknál megkezdődik, és ez az, amiben mindenképpen fejlődnünk kell: mind a toborzásban, mind a kiválasztásban, mind a játékosok képzésében már rövidtávon előrébb kell lépnünk. Nagyon fontos lenne a szülőkkel folytatott kommunikációnk fejlesztése is.

- Hol tart a PVSK kosárlabda akadémia kialakítása?

- A kiépített utánpótlás-nevelési rendszerünk már most is akadémiai szintű, és folyamatosan dolgozunk azon, hogy továbbfejlődjön. Az akadémiai státusz elnyeréséhez egy nagyon alapos, és a legapróbb részleteket is tartalmazó regisztrációt hajtottunk végre idén tavasszal, most a szövetség válaszát várjuk az általunk beterjesztett, több száz oldalas szakmai anyag kapcsán. Ezzel együtt a munka nem áll meg, hiszen a szakmai munka fejlesztését folyamatosan végezzük, aminek keretében növeljük a partnereink számát is.

- Ebbe a sorba illeszkedik a Crvena Zvezdával kötött együttműködés is.

- Így van: az óriási tradícióval rendelkező belgrádi klubot Földi Sándor közbenjárásával mi kerestük meg az együttműködési szándékkal, és a szerb csapat ezt komolyan vette. Olyannyira, hogy küldöttségük itt járt nálunk, megtekintették a nálunk zajló szakmai munkát és a feltételrendszerünket, majd ezt követően egyeztek csak bele az együttműködési szerződés aláírásába. Ez már önmagában igazolja, hogy képzési rendszerünk kialakításában jó úton járunk, ám ezt még jócskán tudjuk fejleszteni a Crvena Zvezda révén, hiszen az együttműködésnek köszönhetően edzőink betekinthetnek a Belgrádban folyó szakmai munkába, és a tervezett tanulmányutakkal mindenképpen gyarapodhatnak a jövőben.

- Az edzők továbbképzését milyen más eszközökkel segíti a PVSK?

- Minden évben 4-5 alkalommal tartunk belső edzőképzéseket, amelynek keretében neves előadók tartanak bemutató edzéseket a saját trénereink számára. Több mint 5 éve hirdetünk meg nyílt edzőképzéseket is, amelyre már nemcsak a PVSK, hanem más egyesületek edzői is eljöhetnek. Nagy öröm a számunkra, hogy idén a nyílt edzőképzésünk bekerült az MKOSZ 5 kiemelt tanfolyama közé, és a júniusi rendezvényen több mint 100 edzőkolléga vett részt a rendezvényünkön, ami kiválóan sikerült. Persze, nemcsak képezzük az edzőinket, hanem egy modellértékű projekt keretében értékeljük is a teljesítményüket: évente 2-3 kolléga munkáját követjük végig: az értékelő bizottság legalább 4 alkalommal értékeli az edzéseiket, önértékelésen, illetve a játékosok és a szülők által adott értékelésen is átesnek, így fejlődésük folyamatos és a legtöbb esetben látványos lehet.

- Hasonlóan látványosak a PVSK fejlesztései is. Milyen módon szolgálják ezek a kosárlabda-képzést?

- Az MKOSZ segítségével tavasszal adtuk át a B3×3-as pályáinkat, amit kiválóan tudunk használni, elsősorban a kosárlabda népszerű új szakágának edzéseire, amelyek a játékosok egyéni fejlesztése révén a hagyományos kosárlabdában is hasznosak lehetnek, másrészt egyéni fejlesztésekre. Nagy szó, hogy a nemrég olimpiai sportággá választott B3×3-as játék egyik fellegvára Pécs, hiszen az U23-as férfi válogatott szövetségi kapitánya Földi Sándor, a rövidesen az Európa-bajnokságon szereplő felnőtt férfi válogatott szövetségi kapitánya pedig Csirke Ferenc lett. A pályaavatóval egy napon helyeztük el a multifunkcionális munkacsarnokunk alapkövét, és azóta már az építkezés is megkezdődött. Ez a csarnok lesz a bázisunk, ahol még koncentráltabban és még magasabb szakmai színvonalon folyhat majd a munka. Alig várjuk, hogy elkészüljön, és a PVSK kosárlabda akadémia központjaként újabb bástyája legyen az egyre gazdagabb hagyományokkal rendelkező pécsi kosárlabdázásnak.