Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Magasan a léc a következő szezonra

Eredményességben előrelépett a női kosárlabda utánpótlás az egyesületnél, ami fokozza az elvárást a következő időszak tekintetében. Tiszay Lászlóval értékeltük a szezont.

 - Megírtuk, minden országos bajnokságban szereplő női csapatunk a legjobb 16-ba került a 2016/17-es szezonban. Hogyan értékeled ezt a teljesítményt?

- Az elmúlt évekhez képest ez mindenképpen előrelépést jelent az eredményességet tekintve, hiszen volt olyan év, amikor a 6 korosztály közül csak kettő, vagy három jutott be a legjobbak közé, míg idén mindegyik csapatunk bekerült a legjobb 16-ba. Ez az eredmény ugyanakkor magasra is teszi a lécet a következő szezonra, hiszen július 1-től már azon dolgozunk, hogy ezt az eredményt ne csak megismételjük, hanem tovább is fejlesszük, és csapataink a legjobb nyolcba, vagy idővel akár a legjobb négybe kerüljenek.

- Ennyire fontos az eredményesség?

- A PVSK-nál azt valljuk, hogy a legfontosabb cél a hosszú távú utánpótlás-nevelés, az, hogy értékes kosárlabdázókat neveljünk a gyerekekből. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a játékosaink megtapasztalják a tétre menő, kiélezett mérkőzések hangulatát is, ezért fontos, hogy a legjobbak közé tudjunk kerülni.

- Hogyan motiválhatók az utánpótlásban a lányok egyesületen belüli élvonalbeli kifutási lehetőség nélkül?

- A mi célunk, hogy kosárlabdázókat neveljünk, akik felnőttként is megmaradnak a sportágnál, és játékosként részt vesznek a bajnokságokban, akár alacsonyabb, akár élvonalbeli küzdelemsorozatról legyen szó. A városi együttműködésnek megfelelően az utánpótlásból kikerülő, élvonalbeli adottságokkal rendelkező játékosainkat elsősorban a PEAC-Pécs együtteséhez próbáljuk irányítani, de ha ez nem sikerül, akkor az élvonal bármelyik csapata szóba jöhet. Persze, jó azt is látni, hogy a junior, vagy akár a kadet csapatunk tagjai milyen tiszteletnek örvendenek a kisebbek körében, valódi, házon belüli példaképek ők a fiatalabbak számára. Ez nagy felelősséget is jelent a számukra, hiszen a nagyobbaknak a pályán, az edzésen és a hétköznapi életben is példát kell mutatniuk a fiatalabbak számára.

- Ha már szóba kerültek a korosztályok: mely csapatok teljesítettek idén várakozáson felül?

- Több olyan csapatunk is volt, amelyik pozitív meglepetést okozott. Az U17-es és U19-es csapataink már ősszel, azzal, hogy újra kivívták a szereplési jogot a kiemelt bajnokságban. Ott végül több vereségük volt, mint győzelmük, de ezekből sikerült tanulniuk, és jövőre, amikor beérnek a korosztályba, már jobb szereplést remélhetünk. Rajtuk kívül még az U15-ös csapatot emelném ki, akiktől már év elején elvártuk a jó szereplést, de a csapat – Iványi Dalma vezetésével – nagyon látványos évközi fejlődésen ment keresztül, és végül az országos bajnokságban a 12. helyen zárt.

- Mi az, amivel elégedetlen voltál a most zárult szezonban?

- Több mint 200 utánpótláskorú játékos esetében elkerülhetetlen, hogy egy szezonban ne legyenek magatartásbeli, viselkedési problémák, és olykor nézeteltérések a szülők és a klub, illetve az edzők között, ám ezeket minden esetben sikerült kezelnünk, és ezt nagyon fontosnak tartom, egyúttal ezúton köszönöm meg mindenkinek. Azt vallom, hogy a PVSK akkor lehet sikeres, ha az egyesület, az edző, a csapat és a játékosok szülei is egy irányba haladnak, és jó érzés azt látni, hogy ezt felismerték a szereplők. Azt is látni kell, hogy az edzők feladata egyre jobban kibővül, és egyre hangsúlyosabbá válik a szakmájuk pedagógiai, illetve olykor a pszichológiai vetülete, amire nekik is fel kell készülniük. A szakosztályvezetésnek és az edzőknek sokat kell dolgozniuk a kommunikációjuk fejlesztésén: mind a csapatok, mind rajtuk keresztül a szülők felé intenzívebb kommunikációra lesz szükség ahhoz, hogy a közös célt elérjük.

- Mi lesz ez a cél a következő szezonban?

-  Örülnék annak, ha eredményességben meg tudnánk ismételni az idei évet úgy, hogy néhány csapatunk az ország legjobb nyolc csapata közé jut. A szakmai fejlődés tekintetében célunk, hogy több nemzetközi mérkőzést játszunk, akár délszláv, akár szlovén, vagy erdélyi csapatok ellen. Erre már idén is törekedtünk, de ebben az évben még csak meghívásos alapon tudtunk egy-egy olyan tornára eljutni, ahol nemzetközi ellenfelekkel játszhattak a mieink. A következő szezonban már bajnoki rendszerű nemzetközi szereplést szeretnénk, abban bízunk, hogy a fiúknál oly sikeres Panon Ligában valamelyik korosztályban női versenyt is sikerül szervezni, amiben mindenképpen szeretnénk elindulni. Szintén a szakmai fejlődést szolgálhatja, ha a B3×3-as szakágban is indítunk csapatokat a bajnokságban, ezt főleg az U18-as, illetve az U16-os korosztályban látom megvalósíthatónak. Ez a játék kiválóan fejleszti a játékosok egyéni képességeit: a gyorsaságukat, a döntésképességüket, a kreativitásukat, így a hagyományos kosárlabdában is hasznosítható tudást ad, ráadásul az idén átadott két új pályánk révén még az infrastruktúra is adott ehhez a sporthoz. És ha már az infrastruktúra szóba került, hadd zárjam ezt a rövid szezonértékelést azzal, hogy a Verseny utcai sporttelepen már gőzerővel épülő új munkacsarnokunk végre olyan feltételeket teremt rövidesen a számunkra, amely kötelez bennünket a magas színvonalú és eredményes szakmai munkára. Ennek szeretnénk megfelelni.