Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Két helyszínen egy célért

Birtokba vehették a régi-új helyszínt a PVSK ökölvívói. Az utóbbi időben kissé instabil helyzet végre rendeződött, folytatódhat a műhelymunka.

Előbb utóbb mindenki visszatér a gyökerekhez. A régi idők nagy sikereit idéző Verseny utcai ökölvívó csarnok ismét edzői vezényszavaktól, és nagy pofonok csattanásaitól hangos. Borovics Zoltán edzővel beszélgettem arról, mit hozhat a jövő a PVSK öklözőinek.

A falon fényképek régi bunyósokról, példaképekről, tisztaság rend mindenütt, hazatért az ökölvívás?

Nagyon jól érezzük magunkat itt, a ringet is felállítottuk. Ne feledjük, maga az ökölvívás is a rendről a fegyelemről szól. Itt Pécsett 16-17 gyerek vesz részt edzéseken, ejtsünk szót a másik helyszínről is, Szentlőrincről, ahol szintén 10-13 gyerekkel foglalkozunk. Sajnos, a létszám nagyon változó, különböző okok miatt. Van lemorzsolodás, de jönnek újak is.

Alvics Gyula jelenleg Ukrajnában van, az Európa bajnokságon segít a magyar válogatottnak

Igen. Szerencsére sokszor tartanak igényt a munkájára a különböző válogatottaknál. Ő a szakmaivezetö, nekem egyik példaképem. Sokat tanultam, és tanulok tőle most is. Mielőtt elmegy, mindent megbeszélünk, edzésmunkát, egyéni képzést stb. A gyerekekkel hárman dolgozunk, Gyula, Galambos Tibi és én. Gyula edzi a haladókat és a versenyre történő felkészítést irányítja, én a kezdőkkel foglalkozom, és van egy hobbi-csoportunk is, ők is járnak hozzánk, őket Galambos Tibi edzi, itt Pécsett, kedden és csütörtökön. Ha most itt végeztem az edzéssel, megyek Szentlőrincre, ott is tartok egy tréninget. Lőrincen három lány is van. Ott kisebb a termünk, de a célnak megfelel, októberben itt lesz a „Horváth Géza Emlékverseny”.

Hány éves kortól versenyezhetnek a gyerekek?

Az ökölvívást 7-8 éves korban érdemes kezdeni. Tíz éves kortól 3x1 perces bemutató mérkőzéseken vehetnek részt a gyerekek, de versenyen csak 13 éves kortól indulhatnak.

Te itt kezdted a pályafutásod, majd igen szép profi karriert is befutottál, beszélj egy kicsit erről is!

A PVSK-ban kezdtem a bunyót, Galambos Tibi, Szili Zoli és Bogyó Elemér voltak edzőim, és tíz évig itt versenyeztem: Kétszer második, és négyszer harmadik voltam az Országos bajnokságokon. Mindig ugyanattól kaptam ki, a kétszeres olimpiai résztvevőtől, Káté Gyulától. Egyébként edzősködni is Galambos Tibi hívott. Két éve elvégeztem az edzőképzőt itt Pécsett, folyamatosan tanulok, képzem magam. Majd átmentem profinak. Nagyon sok országban jártam. A legnagyobb versenyem Kanadában volt, hat meneteket bunyóztam, de jártam Dániában, Írországban, Franciaországban is, nagy nézőközönség előtt, kiváló ellenfelek ellen bokszolhattam. Tíz évig csináltam, az első két év nagyon jó volt. Kanadában az első meccset a 6. menetben elvesztettem egy 190 cm-es amerikai ellen, de két év múlva mégis visszahívtak. Bokszoltam Németországban, az Univerzum Gáláján még a fénykorban, most 35 vagyok, a volt menedzseremmel most is tartom a kapcsolatot, ma is hívnak, de már inkább a gyerekekkel foglakozom.

Fiad is bunyózik?

Igen, Balázs nagyon lelkes, szeretném motiválni, az adottsága megvan, imád edzeni, bele van szerelmesedve a sportágba, és ez nagyon jó a jövőre nézve.

Kik a legnagyobb tehetségek?

Serdülők közül a válogatott Samu Ferikét emelhetném ki, ő részt vesz az idei Európa bajnokságon is. De itt van Szekeres Olivér, a kicsik közül Nagy Ivót, Borovics Balázst, és Tóth Martin emelhetném ki. A cél, hogy belőlük nagyon jó versenyzők legyenek, ezért dolgozunk.

Nyilas László