Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Együttműködés a Crvena Zvezdával

Együttműködési megállapodást kötött a PVSK a legendás szerb kosárlabdacsapattal, a Crvena Zvezdával. A nemzetközi partnerség egyesületünk akadémiai akkreditációját is segíti.

Az elmúlt hat évben tíz trófeát szerzett a Crvena Zvezda férfi kosárlabdacsapata, amely hazája bajnoksága mellett az Adria Ligában, illetve a kontinens sztárcsapatait tömörítő Euroligában is szerepel. 1945-ös megalakulása óta a csapat 17-szer bizonyult hazája (korábban Jugoszlávia, majd Szerbia) legjobbjának, az utóbbi három szezonban megnyerte az Adria Ligát, míg az Euroligában tavaly a negyeddöntőben búcsúzott. Fennállása alatt 9 hazai kupagyőzelmet is ünnepelhetett a nagy tradíciókkal és fanatikus szurkolókkal rendelkező egyesület.

A többnyire szerb játékosokkal felálló férfi kosárlabdacsapat a klub saját utánpótlásából meríti a tehetségeket. Van honnan: az akadémiai rendszerű képzésben korosztályonként 15-20 fiatalt gondoznak, összesen pedig csaknem 300, többnyire Szerbiából, illetve a volt Jugoszláviából, kisebb részben pedig a világ számos pontjáról származó ifjú sportoló képzését végzik az egyesület akadémiáján, ahol az iskolai oktatást is a kosárlabda-képzéshez igazítják. Több kiváló játékost nevelt már ki a belgrádi klub, akik az Euroligás felnőtt csapatban is bizonyítottak, majd innen igazoltak el a kontinens, vagy akár az NBA sztárcsapataiba. Az értékesítésükből származó bevételt pedig évről évre visszafordítják az akadémia fejlesztésére.

Akadémiai rendszer kiépítését tervezi a PVSK is, amely megkezdte a képzéshez szükséges szövetségi regisztrációt. Ennek fontos eleme a leendő akadémia partneregyesületi rendszere, amelybe – a nemrég aláírt megállapodás alapján – egyesületünk esetében immár a világhírű Crvena Zvezda is beletartozik. A megállapodás alapján leendő akadémiánk utánpótlásedzőit, illetve játékosait fogadja majd a Belgrádi sztárcsapat akadémiája, és az erős ellenfélnek ígérkező szerb korosztályos csapatok ellen is vívhatnak majd a mieink edzőmérkőzéseket.

Davor Ristovic, a Crvena Zvezda ügyvezető igazgatója: - Szerbián kívüli alig néhány egyesülettel van csak partneri megállapodásunk, megválogatjuk, hogy kikkel működünk együtt. A pécsi csapat filozófiája és kialakított rendszere közel áll a mienkhez, így gyümölcsöző lehet az együttműködés, amelyben nemcsak az edzőket és a játékosokat, hanem akár a menedzsment tagjait is szívesen látjuk nálunk. Biztos vagyok abban, hogy a türelmes és szorgalmas munka a PVSK esetében is ugyanúgy meghozza majd a gyümölcsét, ahogy nálunk.

Vida János, a Pécsi Vasutas Sportkör társadalmi elnöke: - Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az akadémiai törekvésünket egy ilyen nagy hagyományokkal, óriási sikerekkel és kiváló utánpótlásbázissal rendelkező egyesület, mint a Crvena Zvezda is támogatja. Nagy örömmel látom, hogy az a rendszer, amit Pécsett néhány évvel ezelőtt elkezdtünk kialakítani, itt már kiváló eredménnyel működik, ez megerősítés a számunkra, hogy jó az irány, amerre elindultunk. A továbblépést segíti ez a partnerség.

Máté János, a PVSK Férfi Kosárlabda Utánpótlás Szakosztályának vezetője: - Fontosnak tartjuk, hogy mind az edzőink, mind a játékosaink testközelből ismerjék meg a délszláv kosárlabdát, ezt a törekvést célozza az idén felélesztett Panon Liga, amelyben a PVSK horvát és szerb együttesekkel játszik rendszeresen. Ez az együttműködés ezt erősítheti tovább, hiszen keretében olyan módszereket sajátíthatunk el a Zvezdánál, amelyek még hatékonyabbá tehetik a pécsi képzést. A két klub földrajzi közelsége és hasonló gondolkodásmódja a garancia arra, hogy az együttműködési megállapodás aláírását folyamatos kapcsolattartás és szorgos munka követi majd.

Földi Sándor, a PVSK fiú szakágvezetője : - A Crvena Zvezda utánpótlásának erejét mutatja, hogy a junior csapatuk évek óta részt vesz a junior Euroliga küzdelmeiben, sőt, két éve megnyerték, tavaly pedig döntőbe kerültek. Egy ilyen csapattól biztosan tudunk tanulni. A belgrádi csapat lehetőséget biztosít az edzőinknek, hogy ne csak passzívan, az edzést nézve, hanem abba aktívan bekapcsolódva tanuljanak, így alaposabb tudást szerezhetnek. A PVSK javára fog válni, ha él ezzel a lehetőséggel.