Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Egész életében fontos volt a kosárlabdázás

Mánfai Zoltán (1935-2003) kosárlabdaedzőről, a PVSK aranygyűrűs, örökös tagjáról azt is írhatnánk, a kosárlabdázás, mi több, a sport polihisztora volt.

Ugyanis annyi féle tevékenységgel írta be magát a PVSK történetébe, hogy felsorolni is nehéz. Volt játékos, játékos-edző, a hölgyeknél vezetőedző, játékvezető, műsorközlő, kommentátor, a PVSK elnökségi tagja.

A PVSK ifiben kezdett kosárlabdázni 51 évvel ezelőtt, majd az ötvenes évek közepén az NB I-es csapat tagja lett. Még javában kosárlabdázott, amikor 1953-ban játékosként belekóstolt az edzői munkába is, segített az edzéseken és a mérkőzéseken az ifjúsági csapatnál. A PVSK női kosárlabda együttesét 1964 és 1974 között tíz évig irányította, hat évig az NB II-ben, négy évig az NB I-ben. 1970. november 24-én NB I-be került a női csapat. Ez a siker  Mánfai Zoltán legnagyobb eredményei közé tartozott. Az NB I-be jutásért a Csepelt verték hazai pályán, zsúfolt lelátók előtt 68-50-re. Munkája során első alkalommal lépett ki a nemzetközi porondra a női csapat 1971-ben a Vasutas Európa-bajnokságon, Csehszlovákiában, ahol az ötödik helyen végeztek.

1971-es bajnokságban az NB I-ben a 8. helyet szerezték meg vezetésével a hölgyek. Két szép győzelem az 1972 bajnokságból: PVSK - Bp. Spartacus 66-58 és KSI - PVSK 70-72. Közben Keszthelyen Jubileumi Tornát is nyertek. 1973-ban első ízben rendezett a PVSK mindkét nem számára Nemzetközi Tornát, Pannónia Kupa néven, amelyet a cseh Brno előtt meg is nyert a női csapat.1973-ban a 9. helyen zárt Mánfai csapata.

Tíz év után Mánfai Zoltán távozott a csapattól, a tréneri pályafutását a játékvezetői tevékenység követte. A kosárlabdától nem tudott elszakadni: volt intéző, technikai vezető, majd az NB I-es mérkőzéseken műsorközlő. Később mérkőzéseket is közvetített. Ő volt az 1991-es Diósgyőr elleni bajnoki döntő szpíkere, amelyet a Pécsi Városi Televízió rögzített. Szenvedélyes közvetítése részévé vált a 6000 néző által végigszurkolt bajnoki sikernek. Ezzel a tevékenységgel új fejezetet nyitott a hazai kosárlabdázás történetében.

Sokáig tevékenyen részt vett a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség munkájában is. Napi 7-8 órát dolgozott szeretett sportágáért. Saját maga így vall életéről: „Az én életemtől a kosárlabda elválaszthatatlan. Még most is, hogy abbahagytam a munkát nagyon sok ismeretlen és ismerős megállít az utcán és érdeklődik hogylétem felől, s ez nagyon jó érzés. Az ember a sport révén annyi ismerőst és barátot szerzett, amennyire másnak egy egész élet is kevés.”

Közlekedési mérnökként a MÁV-nál dolgozott, 2003-ban Pécsett hunyt el.

Nyilas László