Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Kosárlabda utánpótlás: csupa finálé

Országosan szinte egyedülálló eredményt ért el a PVSK azzal, hogy kosárlabdában valamennyi leány és fiú utánpótláscsapata bejutott az ország 16 legjobbja közé.

Az elmúlt évek legjobb eredményét érte el egyesületünk kosárlabda utánpótlása azzal, hogy valamennyi, országos bajnokságban szereplő csapata bejutott az országos döntőbe. Azzal pedig, hogy mind a fiú, mind a leány vonalon valamennyi együttesünk ott van a legjobbak között, az országban is kiemelkedő a teljesítményünk.

- A sportág elmúlt időszakban végrehajtott tömegesítésének eredményeként sok csapat versenyez, ami azt is jelenti, hogy több az erős ellenfél, így ezt a teljesítményt egy a korábbinál erősebb mezőnyben tudtuk elérni, ami tovább növeli a siker értékét. Ez az eredmény több pilléren nyugszik. Mindenekelőtt a játékosainkon, akik minden korábbinál több edző- és bajnoki mérkőzést játszanak, így folyamatosan versenyben vannak, és nagy rutinra tesznek szert, olykor idősebb ellenfelek ellen is. Másrészt az edzőinken, akiknél a sikerre éhes fiatalokat jól egészítik ki a rutinosak. Harmadrészt pedig a szülőkön, akik elhivatottságukkal és szorgalmukkal támogatják az egyesületünknél zajló munkát – foglalta össze Tiszay László, a PVSK Női Kosárlabda Utánpótlás Szakosztályának vezetője.

A Varga Ferenc által letett alapokra épülő női kosárélet sikere mellett legalább ekkora érték a fiúk kiváló szereplése is. A fiúknál a Czigler-Mintál kosársulira épített újjászervezés az elmúlt hat év kitartó munkájával hozta meg ezt a sikert.

- A semmiből hoztunk létre olyan kosárlabda műhelyt, amely megkerülhetetlen tényezővé vált a sportágban. Ebben a szövetség által is elismert belső képzéseinknek, illetve az évek óta működtetett edzői teljesítményértékelési rendszernek is óriási szerepe van, amit mind a lány, mind pedig a fiú szakosztálynál évek óta alkalmazunk. Ugyanakkor a legfőbb tényező az, hogy a szabályosan és jól felhasznált társasági adó-támogatások révén jobb és vonzóbb feltételeket tudunk biztosítani, ami a kitartó és szorgalmas munkával párosulva meghozta a sikert. Természetesen mindezek mit sem érnének a gyerekek munkája és a szülők áldozatos segítsége nélkül – mondta el Sági Zoltán, a PVSK Férfi Kosárlabda Szakosztályának technikai vezetője.

Bár a korosztályos bajnokságok még nem mindenhol értek véget, az már most látszik, hogy a PVSK-nál végzett szakmai munka színvonala az ország más kosárlabda akadémiáihoz hasonló szinten áll, így egyesületünk akadémia-alapítási törekvéseit a legmesszemenőbbekig alátámasztja.