Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A labdarúgást csak sok focival lehet megtanulni

Rónai Istvánt hívták, csak nagyon keveset gondolkodott, örömmel jött, hogy segítse a PVSK-t, amelyhez a hetvenes évek végén élete egyik legszebb időszaka kapcsolódik.

Az 1979/80-as bajnokságban NB I-ben szerepelt PVSK-focicsapat edzője volt. A nagy mérkőzések, nagy csaták emlékei mára már patinás tudássá nemesedtek, higgadt tanácsokkal átadható ismeretekké váltak. Ma a PVSK utánpótlás csapatainál segít. A vele készült interjúból az is kiderül, hogy van-e titka, és ha igen mi az, a focipalánták nevelésének. A „PVSK Aranygyűrű „kitüntetettjéhez több évtizednyi barátság fűz, ennek okán természetesen tegeződünk.

Mi pontosan a feladatod?

Hívtak, és én szívesen jöttem.  Hangsúlyozni szeretném, hogy kizárólag az utánpótlással foglalkozom, pontos titulusom amolyan tanácsadó lehetne. Még nagyon a munka elején vagyunk, én is tájékozódom, konzultálok az edzőkkel, látogatom az edzéseket, megpróbálunk egységes alapelveket lefektetni. Mert a fociban is a legfontosabb a tervezés, hogy honnét- hová akarsz eljutni. Nekem a technika a vesszőparipám, tehát az ez irányú képzést kellene erősíteni.

Nagyon sok ügyes gyerek jár a PVSK-ba, a szülők nem kevés anyagi és időbeni áldozatot hoznak, hogy gyermekük sportolhasson. Ezért nekünk, edzőknek, is nagy a felelősségünk, mert szeretnénk a gyerekeknek valamit adni, ha nem is lesz mindenki NB I-es focista, de sporttal foglalkozik, megszereti a mozgást, és egészségesen él majd felnőtt korában. Itt a feltételek adottak, és úgy hallom fejlesztések is lesznek, tehát minden adva van a színvonalas munkához.

Én elsősorban az edzőkre fokuszálok, talán van is benne tapasztalatom, hiszen 2002-2012-ig a Baranya megye edzőképzésének vezetője voltam.

Te a Bozsik programban is irányító szerepet játszottál, mit tartasz a legfontosabb teendőnek ma az utánpótlás képzés terén?

Nézd, nincs új a nap alatt. A labdarúgást csak sok focizással, a labdával, való foglalatossággal lehet megtanulni. A fontos az, hogy legyen egységes a képzés, játsszon sokat a gyerek, mert, amit megtanul, azt majd játékban tudja alkalmazni. Most olvasom a legújabb UEFA irányelveket. Ez a kis területen kevés létszámú 2-3, 3-4, 3-3 elleni játékot preferálja, amelyben benne van a gyorsaság, a gyors döntések sorozata, a pontos átadások szükségessége, és ezek alkalmazásával fejlődik a technika is. 11 csapat van a PVSK utánpótlásában, Sántics Bélával, a kiváló szakemberrel együtt, belső továbbképzést szervezünk edzőinknek, ahol megpróbálunk minden tréner számára használható ismereteket átadni. Ezen kívül egy speciális erőfejlesztő program is elindult, megemeltük az edzések számát. Ezek mind az egységes célt, az utánpótlás fejlődését szolgálják. Ma a versenyrendszer is megfelelő, bár az UEFA irányelvek szerint nagypályán való játékot csak 14 éves korban javasolja, szemben a régebbi gyakorlattal, ahol már két évvel korábban teljes pályán játszottak a gyerekek. Én az utóbbi híve vagyok.
Ma is a legolcsóbb megoldás az utánpótlásképzés. Hogy minél több tehetség kopogtasson a felnőtt csapat kapuján, mert venni kész játékost, nagyon költséges dolog.

Mostani feladatod mellett van időd, biztosan nézel meccseket a TV-ben, vagy élőben is?

Természetesen. A televízióban is, és élőben is. Kint voltam a PMFC - Komló NB III-as rangadón. Mindkét csapatban évekig játszottam az NB I-ben, és hidd el, vérzett a szívem, hogy most itt kell játszaniuk.

A PVSK 2019-ben 100 éves lesz, gondolom, Téged érzelmileg is megérint ez a tény?

Ez pontosan így van. Életem egyik legszebb időszakát itt töltöttem. A PVSK-ban mindig nyugodtan lehetett dolgozni. Mi kisebb csodát hajtottunk végre, az NB III-ból, szinte ugyanazokkal a játékosokkal lettünk NB I-esek, és sok emlékezetes győzelmet arattunk. Megkaptam a „PVSK Aranygyűrű” kitüntetést is. Szeretnék visszaadni valamit abból, amit itt kaptam, és a magam eszközeivel hozzájárulni ahhoz, hogy a századik évfordulóra itt magasabb osztályú felnőtt focicsapat legyen, és remélem az is lesz.

Nyilas László