Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Már életében legendává vált

Horváth Judit válogatott kosárlabdázó, lenyűgöző egyéniségének, és csodálatos játékának köszönhetően, már életében legendává vált, pályafutása a jelen hősévé emelte.

Bercsényi Gáborné Horváth Judit, vagy, ahogy mindenki hívta, „A Juci”, 1963 február 25-én született Pécsett. Általános iskolai tanulmányait a pécsi Mecsekaljai Iskolában végezte, 1977-1981-ig a Komarov, (újabb nevén PTE Babits Mihály Gimnázium) tanulója volt. Pereg a Szuper 8-as film. Egy 6. osztályos törékeny kislány mutatja be talajgyakorlatát a Meszesi Általános Iskolában Katits Kálmán testnevelő tanár úrnak, aki ma is büszke arra, hogy a háromszoros magyar bajnok, 67-szeres magyar válogatott pályafutását nála kezdte. 

A kosárlabda iránti szeretete már általános iskolában megmutatkozott. Katits Kálmán biztatására került a PVSK csapatához. Edzői voltak többek között Benkő Csaba, Koródi Éva, hat éven keresztűl egészen az érettségiig Orosz Miklós, majd 1980-ban, már a felnőtt csapatnál, Horváth Imre, de igazán érett kosárlabdázóvá Varga Ferenc irányítása alatt vált. Az 1982/83-as évben egy évre Szittya Imre lett az edző, sok más fiatallal együtt ő is játéklehetőséget kapott a felnőtteknél. Húsz éves korában egy súlyos térdsérülés majdnem derékba törte pályafutását, de szívós munkával teljesen rendbe jött. Nem volt magas, úgynevezett „kosaras” alkat, irányítóként szerepelt, de óriási szíve volt, nem ismert elveszett labdát, a sok mérkőzést hozó legendás kétkezes dobásai mindig a legjobbkor „ültek” az ellenfél gyűrűjében.

21 éves élvonalbeli pályafutása alatt csakis a PVSK játékosa volt, a háromszoros Magyar Bajnok, Magyar Kupa győztes, sokszoros magyar válogatott sportoló érdemeit Pécs városa Pro Urbe és Pro Civitate díjjal honorálta. Tagja volt annak a csapatnak, amely Vertetics István vezetésével először nyert Magyar bajnokságot 1992-ben. A DKSK elleni, 6000! néző előtt lejátszott, és megnyert hazai döntő, ma már sporttörténelem. Közben a nemzeti csapatban is sikeresen szerepelt. 1991-ben, mint a válogatott oszlopos tagja bronzérmet szerzett az Izraelben megrendezett Európa-bajnokságon. Pálinkás József az akkori kapitány szerint, vele hosszú időre a válogatott irányító szerepköre. A PVSK vezetése 1995-ben "A PVSK Aranygyűrű" kitüntetésben részesítette.

1997. szeptember 12-én a csapat első bajnoki mérkőzésére készült. A találkozó előtt egy nappal jött a szörnyű hír, amely megrázta a várost, és a magyar kosárlabda társadalmat is, tragikus körülmények között, közlekedési balesetben elhunyt a csapat örökös kapitánya, Bercsényiné Horváth Judit. Juci 34 évesen az utolsó szezonjára készült, sportújságíró szeretett volna lenni, ezért már több helyi lapnál, és a Baranya Televízióban is készített anyagokat. A Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban tábla, a csarnok előtt szobor őrzi emlékét. A 11-es számú, Juci által viselt mezt, halála után visszavonultatták, soha többé nem viselheti senki.

A róla elnevezett „Horváth Judit Emlékérem” bronz fokozatát 150 lejátszott mérkőzés, ezüst fokozatát 250, arany fokozatát pedig 500 mérkőzés után kaphatták azok a sportolók, vagy sportszakemberek, akik a pécsi női kosárlabda csapatban szerepelve az első osztályú magyar bajnokságban legalább egy alkalommal bajnoki címet nyertek. (A díj időközben feledésbe merült: a szerkesztő, Ny.L).

Egy alkalommal a következőket mondta: - Úgy érzem, megpróbáltam és megpróbálok mindent kihozni magamból. Jól döntöttem, hogy nem igazodtam át Sopronba, habár kétszer is hívtak. Engem minden ideköt, a család, az eddig elért eredmények és természetesen a szurkolók szeretete. Minden erőmmel a PVSK-t, és a szurkolókat fogom szolgálni, amíg csak a bizalmat érzem. Természetesen nem felejtem el azt az áldozatvállaló segítséget, amit szüleimtől és férjemtől kaptam eddig.

Mi sem felejtünk Juci…

Nyilas László

---
3. kép: Emléktábla a Lauber Dezső Sportcsarnokban (Balázs Hajnalka emlékezik).