Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Az idén is érdemes lesz elfutni Harkányig

Március 5-én vasárnap, 11 órakor 33. alkalommal rajttól el az ország egyik legrégebbi hosszú távú futóversenye a 25 km-es Pécs-Harkány távon, a DECATHLON futás.  

Bár a rajtig még van néhány nap, de a már most zajló előkészületekről, a változásokról, a főszervezőt, Freier Balázst kérdeztem.

Kezdjük a legfontosabbal, milyen változások lesznek az előző évekhez képest?

Először is a verseny neve idén is, DECATHLON futás, a névadó szponzorunk, a DECATHLON Sportáruház lett. Nagyon örülök ennek a kapcsolatnak mivel a térség legnagyobb futórendezvénye, és a legnagyobb tömegsport áruház talált egymásra. Azon vagyunk, hogy mind a ketten kiszolgáljuk egymást, és ebből a sportolók nyerjenek a legtöbbet.

VERSENYINFÓK >> www.pvsk.hu/Pecs-Harkany

A másik változás a cél. Idén nem a Kossuth utcai szerviz úton lesz a befutás, hanem a Bartók Béla úton, a Dráva Hotel előtt állítjuk fel a célkaput. A változásra elsősorban biztonsági szempontokból volt szükség. A megnövekedett létszám miatt a szerviz út melletti főúton egyre nagyobb lett a gyalogos forgalom, és a járművek ugyan óvatosan közlekedtek, de ez így veszélyes volt. Most a Bartók Béla út forgalmát lezárattuk, és itt a futók biztonságban lesznek. Ezzel együtt a harkányi Gyógyfürdőbe is a főbejáraton megyünk majd be. Most először minden célba érkezőt a frissítő italok mellett meghívunk egy tál babgulyásra, hogy az elfáradt versenyzők minél hamarabb tudjanak regenerálódni. A befutás után most is a Gyógyfürdőben lazíthatja ki fáradt izmait minden versenyző a rajtszáma felmutatásával. A verseny technikai pólója is változott. A hölgyek pink színűt a férfiak neon citromsárgát kapnak.

Már lehetett előzetesen is nevezni, mi a tapasztalat?

Már most látszik, hogy nagy az érdeklődés, hiszen akinek a maratoni futásban szintet kell teljesíteni a világbajnokságra, annak a legjobb felmérő verseny lesz a miénk, de akinek már meg van a szintje az is láthatja, hogy hol tart a felkészülésben. Természetesen ez igaz az amatőrökre is.

Nevezni még lehet a Pécs, Verseny utca 11. címen található PVSK irodában hétfőn, szerdán és pénteken 11:00-12:30-ig személyesen, de a www.pvsk.hu honlapon  minden lényeges adat, információ megtalálható, és természetesen itt is lehet online nevezni. Az online nevezés a legnépszerűbb, de ezzel egy időben a nevezési díjat is át kell utalni. Viszont nekik is érdemes a rajtszámot átvenni még a PVSK irodába, mert így elkerülhetik a verseny napján a sorban állást. A facebook-on a Pécs-Harkány csoportban, vagy a www.futanet.hu oldalakon is sok információ található.

Mik a feltételei a nevezésnek?

Betöltött 14. életév. Ennél fiatalabb korúak csak szülői engedéllyel, és csak a váltókban indulhatnak. Mivel fő jelszavunk a biztonság, úgy gondoljuk, hogy ennél fiatalabb korosztály ne induljon e megterhelő távon. Feltétel még az érvényes sportorvosi engedély, és természetesen a nevezési díj befizetése. Felső korhatár nincs! Tavaly például 76 éves volt a legidősebb résztvevő. Az abszolút kategória mellett 40 évtől 5 évenkénti kategóriákat díjazunk.

A verseny napján, a helyszínen is lehet még nevezni?

Vannak, akik az utolsó pillanatig várnak, az időjárástól, vagy a formájuktól teszik függővé, indulnak-e a versenyen. Ők azok, akik a helyszínen neveznek, vállalva az ötszáz forintos többletnevezési díjat. Arra kérem, aki aznap nevez, 10:00 óráig tegye meg, mert a rajt 11:00 órakor lesz a szokott helyen, a PVSK Verseny utcai sportcsarnokánál.

Változik-e valami más is az előző évekhez képest?

A frissítő állomások a Pogányi reptérnél, Szalántán és Túronyban lesznek, és a célban a tea és a víz mellett energia ital is várja a résztvevőket, plusz babgulyás. Szalántánál a Marica népzenekar adja a ritmust a futóknak. Elektromos időmérés lesz, ezért mindenki fusson át a jelzőkapukon, mert csak így lesz részideje, illetve a váltó tagoknak pontos eredménye. A váltók most is váltóbotot visznek, amiben a chip beépítve található. Erre a változtatásra azért van szükség, mert a rajtszámot sokan a kezükben vitték, és így a vizes tenyérben nem működött az elektromos időmérés. Arról nem is beszélve, hogy nem tudtuk beazonosítani a váltót. Most mindenkinek már a rajtnál fel kell tenni a csapat rajtszámát, és csak a botot adják tovább.

A célban mindenkit lefotózunk az időeredményével, amit a honlapon megtalálhat. Ami marad, a verseny végén a jól bevált harkányi gyógyfürdőzés, ez eddig minden verseny fénypontja volt, az idén sem lesz ez másként. A verseny biztonsága a fő cél, ezért a rendőri biztosítás mellett a polgárőrséget is igénybe vesszük az útkereszteződésekben, és a váltóhelyeken is. Idén is buszok szállítják a versenyzők csomagjait a célba, illetve a váltóhelyekre a váltó tagokat. Váltóban is már 3 kategóriában mérkőznek a csapatok: abszolút, céges és családi kategóriák lesznek, 3 főnek kell összeállnia. Az egyéni futóknak az abszolút kategória mellett 40 évtől 5 évenkénti kategóriákat díjazunk. 

Az eredményhirdetés 15:00 órakor lesz a harkányi Gyógyfürdőben. Vissza Pécsre a buszok 16:00 és 17:00-kor indulnak, hogy a fürdőzésre is maradjon elég idő. Még egyet szeretnék kérni a civilként aznap arra közlekedőktől, legyen mindenki türelmes a mezőnnyel szemben.

Lesznek-e neves indulók?

Voltak és lesznek is. Hadd ne soroljam, hiszen biztosan kihagynék valakit. Vannak válogatott atléták, az idén külföldről is jönnek résztvevők, a környező országokból, és voltak és lesznek is a rajtnál más sportágak neves képviselői is.

Pécsiek indulnak-e, és milyen eséllyel?

Mint már említettem a nőknél Szabó Tünde. A többiek elsősorban a szervezésben jeleskednek majd. A lány csapatunkkal a győzelemre is törekszünk.

Mik lesznek a díjak?

Az első 3 férfi és női versenyző pénzdíjban részesül. A váltók sportszervásárlási utalványt nyernek. A céges váltók ajándékcsomagot, a családi váltók és a korosztályos 1-3 helyezettjei serleget kapnak.

Mindig visszatérő kérdés, lehet-e pályacsúcs az idei versenyen?

Nagyon sok tényező együtthatása kell a pályacsúcs megdöntéséhez. Még 1992-ben Sági Ferenc állította fel, nem valószínű, hogy az idén megdől! Húsz fok körüli hőmérséklet, és erős északi hátszél kellene hozzá. De sok résztvevő elsősorban a távot, és azon keresztül saját magát akarja legyőzni!

Végezetül engedj meg egy személyes kérdést. Te mióta veszel részt a futóversenyen?

33 éve, tehát a kezdetektől. Eleinte futottam is, egyszer 5. lettem 84 perc 18 mp-cel 1984-ben, ami szerintem jó eredmény. Ahogy teltek az évek, egyre többet foglalkoztam a szervezéssel, rendezéssel. Most már csak ezt csinálom, szerencsére az összeszokott csapatmunka eredményeként általában közmegelégedésre. Persze mindig van 1-2 elégedetlen versenyző, de az építő kritikákat mindig szívesen elfogadtam. Az utolsó hetek mindig sok munkával telnek el, de amit már 30 nappal előtte figyelni szoktam az, az időjárás. Száraz, napos tíz fok feletti hőmérsékletet szeretnék a verseny napjára. Remélem így lesz idén is, rajtunk semmi nem múlik majd!

Nyilas László

---
VERSENYINFÓK >> www.pvsk.hu/Pecs-Harkany

Információk:
- Internet: www.pvsk.hu | www.facebook.com (Pécs-Harkány nyilvános csoport)
- Freier Balázs (PVSK): 06-20 373-1999, e-mail: freierb@gmail.com
- PVSK Atlétika Szakosztály: 06-72 215-452
- PVSK iroda: 06-72 514-900, e-mail: iroda@pvsk.hu

---
Videó: A 2016-os verseny...