Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Családias légkörben, barátságos pofonok

Eredményes volt az elmúlt év öklözőinknek. A szakosztály technikai vezetőjét, Szegedi Szilárdot, és az egyik edzőt, Alvics Gyulát kérdeztem az idei feladatokról, és sok minden másról is.

A lebontott „magasház” most már képzeletbeli árnyékában, a Szliven étterem épülettömbjében, déli oldali bejárattal, működik a Szliven Ring&Café nevű edzőterem, amelynek családias belső terében bokszoló-palánták, már kész versenyzők, és hobbi-sportolók püfölik a rikítóan piros, és pofonokra ingerlő homokzsákokat, meg állandóan egymást is, hiszen itt minden az ökölvívásról szól.

- 2013-ban nyitottuk meg a termet. Jelenleg mintegy 45-50 aktív tagunk van, az edzéseken átlagosan, 15 versenyző, kb. 15 hobbisportoló, itt Pécsett. A másik helyszínünkön, Szentlőrincen is hozzávetőlegesen 15-en dolgoznak. Ott Borovics Zoltán edző vezeti a foglalkozásokat, aki a pécsi csapatnál is dolgozik – mondta Szegedi Szilárd, a PVSK Ökölvívó Szakosztály technikai vezetője.

- Pécsett további két edző, Alvics Gyula, és Galambos Tibor tartja az edzéseket, az utóbbi a hobbi-öklözőknek. Minden nap, hétfőtől-péntekig, fél öttől kezdődnek az edzések a versenyzőknek, a hobbi öklözőknek kedden és csütörtökön este hat és hét óra között vannak a foglalkozások. Mindenkit várunk a Mezőszél utca 1-be, nézze meg, és ha kedve van, csinálhatja is. A terem galériájáról bárki megnézheti a foglalkozásokat. Itt semmi sem kötelező, persze a tisztességes edzésmunkát komolyan veszik az edzők, a hobbi sportolóknál és a lányoknál is. A női ökölvívás egyébként komoly felfutás előtt áll, egy tehetséges lány ma viszonylag hamar nagyon komoly nemzetközi sikert is elérhet. Mi a nehéz családi körülmények között élő gyerekekkel is foglalkozunk, ily módon küldetésnek is felfogható a tevékenységünk – fejezte be Szegedi Szilárd.

Természetesen, ha Alvics Gyuláról van szó, nem lehet csak úgy beszélgetni a bunyóról, hiszen mégiscsak a 80-as évek egyik kiemelkedő öklözőjéről van szó. Aki, annak ellenére, hogy nem vett részt a Los Angeles-i olimpián, mégis ezüstérmet szerzett!

Azt hiszem, amit most mondasz majd, azt nagyon kevesen tudják rólad! Te olimpiai ezüstérmes vagy!

Tulajdonképpen igen. A Los Angeles-i Játékokon, az ismert okok miatt nem vettünk részt, mégsem maradtunk verseny nélkül. Helyette Kubában rendeztek egy Nemzetközi Ökölvívó versenyt, ahol ezüstérmet szereztem, a döntőben egy kubai öklözővel szemben 3-2-re maradtam alul, és ezt a MOB elfogadta olimpiai ezüstnek. Én akkor a Budapesti Honvéd öklözője voltam.

1988-ban Szöulban már indulhattál!

Igen, és nagyon büszke vagyok az ott elért 5. helyemre, ami pontszerző pozíció volt. Horváth Géza bácsival készültem az edzőtáborban, de végül ő nem jött ki velünk.

Sosem kaptál profi ajánlatokat?

Ó, dehogynem. Többet is! Miivel nálunk nem volt profi bunyó, és hivatalosan nem lehettél hivatásos öklöző, ezért véglegesen el kellett volna hagyni Magyarországot. Ezt nem akartam, ezért minden ajánlatot visszautasítottam.

Ha valaki, akkor Te nagyon hitelesen tudott oktatni ezt a sportágat. Mik voltak a legjobb eredmények a tavalyi esztendőben?

A Szövetség által meghirdetett versenyeken, akkor veszünk részt, ha van a kiírt korcsoportban versenyzőnk. Az elmúlt esztendőben voltak nagyon szép eredmények, a teljesség igénye nélkül néhány. A Serdülő Országos bajnokságon Samu Ferenc Péter második lett. Az Országos Ifjúsági bajnokságon szuper nehézsúlyban Molnár Antal első, 69-kg-ban Cservenka Róbert harmadik helyet szereztek. U21-ben 81 kg-ban Lukácsi Bence nyert a Magyar Kupában. Ugyanő a Felnőtt Ob-én sérülése miatt lett második. A hölgyeknél a női Elit kategóriában, 54 kg-ban Kis Varga Bettina harmadik lett. Örvendetes, hogy jelenleg, négy lány is jár hozzánk edzésre. 

Fontosnak tartom, hogy jó kapcsolatot ápolunk Erdei Zsolt „Madárfészek” akadémiájával, most is van ott két versenyzőnk, Cservenka Róbert és Lukácsi Bence. Ezen kívül mi is rendezünk meghívásos háziversenyeket, a környék bunyósainak. Legközelebb február 15-18-ig Budapesten az „Énekes István Emlékversenyen” veszünk részt két öklözőnkkel, Tóth Viktorral és Cservenka Róberttel.

Te korosztályos válogatottnál is dolgozol?

Igen. Az ifi válogatott edzőjének, Füzesi Zolinak segítek. Talán ez sokat jelenthet az itteni munkám szempontjából is.A közeljövőben oldalunkon több ökölvívással kapcsolatos tájékoztatást is olvashatnak majd.

Nyilas László