Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Tura Emil - PVSK Aranygyűrűs labdarúgó

A PVSK labdarúgó csapata második NB I-es korszakának főszereplője volt. Az osztályozón szerzett két góljával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ismét a legmagasabb osztályban szerepeljen a Vasút.

Tura Emil 1924-ben született Szombathelyen. Hét éven keresztül, 1941-48-ig, a nagykanizsai MÁV NTE játékosa volt, majd 1949-ben a pécsi Lokomotívhoz igazolt. 1950 júliusában Csapkay Károly vette át az NB II-es pécsi csapat szakmai irányítását. Az első év kilencedik helye után,1951-ben megvalósult az álom, a csapat megnyerte a bajnokságot, és jogot szerzett az NB II. másik három bajnokával osztályozót játszani az NB I-be jutásért. A Keltex csapatát 2-1-re verte csapatunk, a Bp. Postás ellen 1-1 volt az eredmény. A mindent eldöntő meccset 1951. december 16-án, Nagykanizsán játszották, ahol a mieink 6-1-re verték a Budapest Gyárépítőket, és ezzel újból – immár másodszor – NB I-be jutott a Pécs. Tura Emil két gólt lőtt ezen a találkozón. Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a meccset 4000 (!) néző látta! A Lokomotív összeállítása a következő volt: Kovács - Kelenfi, Hegyi, Mike - Meggyes, Szőke - Horváth II., Tura, Szuh, Milosovics, Horváth III.

Következett az NB I-es szereplés, melynek során olyan játékosokat láthatott játszani Pécsett a közönség, mint Grosics, Lóránt, Puskás, Kocsis, Bozsik, Szusza, Deák. Sajnos, a következő évben,1952-ben búcsúzott a magasabb osztálytól a Pécs. Az utolsó meccsen a Csepeli Vasas ellen, és 4-3 arányú vereséget szenvedtek. Ezzel a Lokomotív kiesett az első osztályból. Tura Emil a Csepeli Vasas ellen is eredményes volt, két gólt szerzett. 1953-ban ismét a másodosztályban szerepelt a Vasút gárdája. A tavaszi szezont Dózsa mögött másodikak lettek. A csapatban legtöbbször Rácz, Szentesi, Hegyi, Szegedi, Szőke, Tura, Máté, Bella, Udvaros, Milosevics és Horváth szerepeltek.

1955. március 26-án a csapat neve Pécsi Törekvés SE-re változott, az edzéseket Polgár Gyula irányította. A csapatban legtöbbször, Nyáry, Lendvai, Mohácsi, Szegedi, Freppán, Tura, Csete, Bella, Révész, Kakuszi és Károlyi játszhatott. Az 1956-os év október 21-én még lejátszották a mérkőzéseket, de a bajnokság csak 1957-ben folytatódott. Több edző is megfordult ebben az időben a csapatnál, a legismertebb talán dr. Czibulka Mihály, aki később a Pécsi Dózsánál is dolgozott. Időközben Tura abbahagyta az aktív játékos-edző lett, és e minőségében, 1960-ban, dr. Vető Károlytól idény közben veszi át az együttest, de már nem tudja megmenteni, a csapat kiesett az NB III-ba.

Tura Emil továbbra is a PVSK-nál dolgozott, mint edző. Három évet az első csapatnál, három évet a másodiknál, majd újabb három évet az ifjúságiaknál dolgozott.Tura Emil egész életében a Pécsi VSK nagy családjához tartozott. 1996-ban a PVSK vezetése Tura Emilnek, a "PVSK Aranygyűrű és Örökös Tiszteletbeli Tag" kitüntetést adományozta.

Nyilas László