Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

PVSK: Megérdemli a megbecsülést ez a klub

Czerpán István elnök szerint a feltételrendszerhez képest százhúsz százalékot teljesítenek, három éven belül négybe akarnak jutni. A PVSK-PANNONPOWER csapatáról, és Egyesületünkről írt a BB1.hu.

Az 1919-ben alapított PVSK az egyik legrégebbi egyesület, amely jelenleg a magyar férfi kosárlabda élvonalában szerepel. A baranyai megyeszékhelyen korábban már volt róla szó, hogy a centenáriumra szeretnének komoly csapattá nőni, nemrég pedig egy új sportlétesítmény kapcsán került ismét előtérbe a mecseki klub. Czerpán István elnökkel beszélgettünk.

Sok mindenen keresztülment története során a PVSK. Ön szerint mire lehet a legbüszkébb ez a nagy múltú egyesület?

Arra, hogy egyáltalán a mai napig fennáll, és lassan már 100 éves lesz a klub. Persze nyilván egy sportvezetőtől nem ezt a választ várják. Olimpikonjaink, Európa-bajnokságokon és világbajnokságokon szerepelt versenyzőink vannak, csapatsportágban a nők révén nyolc aranyunk van, a fiúknak pedig egy Magyar Kupa-győzelem, bajnoki ezüstérem és két bronzérem. Azt hiszem, ezek mind nagyon szép eredmények, de nem mindig az eredmény a legfontosabb. Sokkal árnyaltabb a kép ennél, azt hiszem, arra mindenképpen büszkék lehetünk, hogy jó közösség van a PVSK-nál.

Az egyesület elnökeként milyennek értékeli a pécsi férfi kosárlabda jelenlegi helyzetét?

A feltételrendszerhez képest százhúsz százalékot teljesítünk. A pécsi nem egy gazdag önkormányzat, nincs eleresztve komoly cégekkel, adóbevételekkel, reklámlehetőségekkel, azt az összeget viszont hatékonyan használjuk fel, ami rendelkezésre áll.

Az utánpótlás-nevelést is nagyon fontos megemlíteni, hiszen a pécsi műhelyből mindig jöttek ki edzők - a szövetségi kapitány is itt kezdte pályafutását -, játékosok, válogatottak. A férfi válogatottnál a legutóbbi keret tagja volt Wittmann, Eilingsfeld, Tóth Norbert és Kovács Péter is. A nemzeti csapat sikere is azt bizonyítja, hogy az innen kikerülő játékosok hosszútávon is helyt tudnak állni. Ez jó üzenet a jövőre nézve.

Az egyesület hamarosan 100 éves lesz. Milyen nagy dobásra készülnek? Korábban szó volt róla, hogy szeretnék, ha a férfi kosárcsapat addigra négybe jutásra esélyes lenne. Ezt tartják még?

Ez egészen pontosan így van, szeretnénk a centenáriumra az első négy közé bekerülni, ezt megpróbáljuk apró lépésekkel elérni. 2019. augusztus 23-áig még van idő. Az első lépéseket talán meg is tettük idén, persze tudjuk jól, hogy messze van még a vége, de úgy gondolom, hogy a nyolcnál jobb eredményt fogunk tudni elérni. Nem görcsölünk ezen, kemény munka folyik, amelynek meglesz az eredménye. Aztán hogy az a hatodik helyre lesz elég, vagy esetleg picit jobbra, most még nem tudjuk. Talán most egy picit erősebb keretünk van, mint a korábbi években, de nagyon kiegyensúlyozott a bajnokság. A szerencsére is szükségünk van, tavaly például tele voltunk sérülésekkel.

Nem mellesleg szép születésnapi ajándék lehet az új, multifunkcionális csarnok is a jubileumra.

Úgy gondolom, hogy erre rászolgált a PVSK, a kosárlabda-szövetség és az önkormányzat is így látta. Nem egyszerű előteremteni az anyagiakat, de nagy összefogás alakult ki a dolog körül, még az sem elképzelhetetlen, hogy az egyetem is beszáll, ez pedig egy teljesen új dimenzió lenne. A várossal is közösen gondolkodunk, és az egyetemmel is ki tudunk dolgozni olyan programot, amiből mindenki profitálhat. Az utánpótlásnak nagyon nagy szüksége van már egy ilyen csarnokra. Csak itt közel ötszáz gyerek pattogtat, tíz iskolában vagyunk jelen, ez hatalmas létszám, és sajnos nagyon nagy hiány van a sportlétesítmények terén a városban. Komoly dolognak tartom azt is, hogy a közelmúltban három tornatermet felújítottunk, és már a negyedik is készül. Reméljük, hogy hamarosan további létesítményekkel bővül majd Pécs. Megérdemli a megbecsülést ez a klub.

Forrás: BB1.hu