Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Kovács Mária befejezte, szövetségi kapitány lett

Kovács Mária, az eddig legsikeresebb magyar női ökölvívó hivatalosan is visszavonult. A BAMA.hu írása.

A kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok, tizenháromszoros magyar bajnok a jövőben főállásban edzősködik, a hölgyeknél a hazai válogatott szövetségi kapitánya lett.

Végleges a döntése?

Igen, vége az aktív pályafutásomnak – válaszolta Kovács Mária. – Tizenhat év után jött el a búcsú. Az idei világbajnokság előtt már részt vettem a nemzetközi szövetség, az AIBA edzőképző programjában, és sikeres vizsgát tettem, ezzel nemzetközi edzői minősítést kaptam.

Mi az oka a döntésének?

A tavalyi gerincműtétem és azt azt követő hosszadalmas lábadozásom után már komolyan megfordult a fejemben, aztán mégis folytattam. Idén, május végén még elindultam az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, de ott már nem éreztem magam valami jól a testemben. Ennek ellenére az ötödik helyen fejeztem be a vb-t a súlycsoportomban. Utána az Európa-bajnokságot még meg akartam csinálni, ami most novemberben volt. Aztán jött a szövetség felkérése, amit elfogadtam. Edzőként augusztusban már a lány-utánpótláscsapatot kísértem edzőként az Európa-bajnokságra, szeptemberben pedig kineveztek a felnőtt női válogatott élére, szövetségi kapitány lettem.

A szövetség nagyon akarta, hogy ön legyen a kapitány?

Az elnök, Csötönyi Sanyi bácsi már évekkel ezelőtt pedzegette, hogy edzőt akar faragni belőlem, nyilván az ő ötlete volt a kinevezésem. A segítőm Ancsin Katalin lett, a korábbi Eb-bronzérmes elsősorban az utánpótlásért felel. Középfokú edzői végzettségem van, egyszer már sikerült bekerülnöm a TF-re, de akkor a sok verseny miatt nem bírtam a kettőt együtt. De most fel fogom melegíteni a tervemet, bár jelenleg az erőnléttel és a gyógytornával kapcsolatos tanfolyamokat szeretnék látogatni.

Milyenek az első benyomások?

Pozitívak. Eddig ökölvívóként csak magammal foglalkoztam, s majd csak most mérhetem fel igazán, hogy kikből lehet akár „párbajképes” bokszolót faragni. Még csak nem is olyan régen kaptam meg a kinevezésemet. Az igazán átgondolt és felépített munka a jövő évet jellemzi majd, amiért már személyemben felelősséget tudok vállalni. A fiatalok körében és néhány felnőtt bokszolónőnél lesz esélyünk a mélyebb szemléletváltásra, ami nélkül nem juthatunk messzire. Márpedig olyan emberekre van szükség, akik a meccseken nyernek, és ehhez az edzéseken alázatra képesek. Ha nekem már nem sikerült kijutnom egyetlen olimpiára sem, legalább másokat szeretnék hozzásegíteni a részvételhez a nyári játékokon.

Partnerre talált a lány tanítványaiban?

Maximálisan, nagyon jó a hozzáállásuk. Nincs megfogalmazott edzői hitvallásom, alapjáratban nem vagyok kőkemény edző, ostorral a kezében. Inkább igyekszem mindig megtalálni a közös hangot a lányokkal.

Hosszú évekig a PVSK versenyzője volt. Ott hogyan fogadták az elhatározását?

Telefonon felhívtam Czerpán István elnök urat, mert így tartottam korrektnek. Ő mindig is nagyon rendes volt velem. Most sem csalódtam benne, megköszönte, amit a PVSK-ért tettem, és sok sikert kívánt az edzői pályafutásomhoz. Szívesen emlékezem a PVSK színeiben eltöltött időszakra.

Forrás: www.bama.hu