Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A PVSK egyik legsikeresebb sportolója volt

Kelemen János: válogatott tájfutó, 1994-ben választott aranygyűrűs, a PVSK örökös tagja.

Az 1994-ben alapított „PVSK Aranygyűrű” kitüntetést azok a sportolók, edzők, sportvezetők kaphatják, akik életművükkel az egyesület iránti elkötelezettségüket bizonyították, tevékenységüket példaként állíthatjuk a jelenkor fiatal sportolói elé. Sorozatunkban bemutatjuk őket, így az alábbiakban Kelemen Jánosról a PVSK tájékozódási futójáról olvashatnak.

A hetvenes évek közepétől Dr. Kiss Endre vezetésével új generáció kezdte bontogatni szárnyait a tájfutó szakosztálynál. Közülük is az egyik legeredményesebb az a Kelemen János, aki többszörös magyar válogatott, és 25-szörös magyar bajnok volt, az egyéni és csapatbajnokságot is beleszámítva. Ezzel a hazai viszonylatban a PVSK egyik legeredményesebb sportolója. Eredményeivel hozzájárult ahhoz, hogy a tájfutó szakosztály évekig vezette az országos rangsort.

Kelemen János 1958.04.26-án született a Somogy megyei Lengyeltótiban. A középiskolát Kaposváron a Gépipari Technikumban végezte. Gyermekkorában szívbillentyű tágulatot állapítottak meg nála. Testnevelésből felmentett lett, de gyakorlatilag egész nap a barátaival futkározott, és délutánonként focizott az akkor még létező grundon. A Kaposvári Gépipari Technikumban kezdte a sportolói pályafutását 1973-ban, majd Pécsre a Pollack Mihály Műszaki Főiskola Épületgépész szakára került.

A Pécsi VSK-ba, dr. Kiss Endre hívta ahol egy eredményekben, sikerekben gazdag pályafutás vette kezdetét. 1978-tól a PVSK utánpótláskorú tájékozódási futói rend szeresen szállították a kiváló eredményeket, például a magyar nappali bajnokságon a juniorok között Kelemen János győzött. Az 1978-as évben az országos egyesületi rangsort a PVSK nyerte. 1980-ban Kelemen megnyerte a Gerecsén rendezett felnőtt hosszú távú egyéni bajnokságot, a nappali bajnokságon bronzérmes lett. Még ugyanebben az évben a leányfalui váltóbajnokságot a Gyenis Zoltán, Tóth János, Pápai János, Kelemen János csapat nyerte. A lakiteleki országos csapatbajnokságon is ugyanők győztek. 1981-ben a felnőtt csapatbajnokságon a Kelemen, Gyenis, Szabó, Széles összeállítású csapat nyert. Ezen kívül számos hosszú távú versenyt, és egyéni, valamint éjszakai bajnokságot is nyert, ide tartozik az 1985-ös egyéni bajnoki győzelem.

32 évesen fejezte be pályafutását, de szenior versenyeken még elindult. Huszonöt országos bajnoki címet szerzett, váltóban, egyéniben, éjszakai rendezvényeken. Legemlékezetesebb versenye elmondása szerint, az 1985-ben az ausztráliai VB-én szerzett bronzérem. Példaképe a sportág kiemelkedő egyénisége, Monspart Sarolta volt. Kelemen János leánya, Bernadett is a sportág kiválósága lett, aki folytatta a családi hagyományokat. Sokszor szerepelt a válogatottban, számos nemzetközi és hazai versenyen kiválóan szerepelt, országos bajnok is volt.

Kelemen János pályafutása befejezése után az MKB pécsi kirendeltségének gazdasági igazgatója lett. 1990-től 1999-ig a PVSK tájékozódási futó szakosztályát vezette, tagja volt a sportág Baranya Megyei Szövetségének is. Egy időszakában, a Pécsi Vasutas Sportkör elnökségébe is beválasztották, mint sportolói képviselőt. Részt vett nagy versenyek szervezésében, mint a Mecsek Kupa, vagy a Világkupa, de 1999-ben kiszállt a sportból, jelenleg visszavonultan él, ha hívják, szívesen segít a számára rendkívüli élményeket nyújtó sportágának.

Nyilas László