Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Varga Ferencre emlékezünk a hétvégén

A PVSK egyik emblematikus szakmai tekintélye Varga Ferenc kosárlabda edző és szakosztályvezető volt, aki hosszú pályafutása során a sportágában kiváló tevékenységet végzett.

​A legutóbbi időszakban, az utolsó pillanatokig dolgozva, a PVSK Női Utánpótlás Szakosztály vezetője volt. Munkatársai, a kosárlabda sport képviselői minden évben a róla elnevezett tornával emlékeznek rá. Rövid írásunkban felelevenítjük pályafutása fontosabb állomásait.

Varga Ferenc Gyuláról került Komlóra, ahol hetedikes korában már kosárlabdázott. 1953-ban került a PVSK-hoz, ahol Szamosi Nándor volt az ifjúsági csapat edzője. 1960. július 01-ével kezdett edzősködni Komlón, ahol amellett egy időben 1970-77-ig a Komlói Bányász ügyvezető elnöke is volt. 1977-ben újra Pécsre került és az PVSK NB I-es férfi csapatának lett az edzője. 1979-1983-ig Zalaegerszegen tevékenykedett, ahol bajnokságot nyert a junior csapattal és a felnőtt csapatot a 9. helyről a 4. helyre hozta fel.

1983-ban újból a PVSK következett, de most már a női csapat edzéseit irányította. Egy év munka után komoly fiatalítás történt. Hollós Anna, Balázs Hajnalka, Sztojkovics Éva, Horváth Judit kerültek a csapatba, majd később Veres Judit is csatlakozott. Itt kezdődött a 90-es évek PVSK-s női sikercsapata. Ezt követően edzőként folytatta a PVSK fiúknál, majd a női csapat szakosztály igazgatója lett. Egy rövid Siófoki kitérő után ismét a PVSK-nál dolgozott tovább, haláláig, mint a női utánpótlás szakág vezetője.

Videó: A felvétel (0:35-nél) is őrzi a Varga Ferenc emlékét.

Munkássága példaértékű lehet a mai fiatalok számára, kitartása és akaratereje, sok nehéz helyzeten segítette át. A PVSK minden évben megemlékezik a legendás szakemberről.

Nyilas László

---
Női Kosárlabda Utánpótlás |  V. Varga Ferenc Emléktorna
Időpont: 2016. szeptember 17-18.
Korosztály U12 - U13

V. Varga Ferenc Emléktorna programja >>