Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A középmezőnyben végzett Szabó Tünde az Olimpián

Augusztus 14-én magyar idő szerint 14:30-kor rajtolt el a maraton futók mezőnye az Olimpián, köztük volt a PVSK atlétája, Szabó Tünde is. Versenyzőnk 157 indulóból a 83. helyen végzett.

Tünde másik két magyar hölgy, Erdélyi Zsófia és Papp Krisztina társaságában indult. Az időjárás nagyon kedvezően alakult, 18 fok volt Rió-ban, ami a hosszútávfutáshoz ideális. Hatalmas volt a mezőny, minden országból hárman indulhattak. Egy öt kilométeres szakasz után, körcikk következett, melyet háromszor kellett teljesíteni, majd ismét visszatért a mezőny a kiindulási egyeneshez.

Öt kilométer után három részre szakadt a mezőny, ez a felülnézeti TV-s képen is jól kivehető volt, ekkor már az esélyesek vezették a mezőnyt, úgymint kenyai, etiópiai, portugál és olasz futók, Tünde ekkor a 130. volt a 157 induló közül. A megszólalásig hasonló, rendkívül csinos észt hármas ikrek sok poént szolgáltattak az újságíróknak. Érdekessége volt még a mezőnynek, hogy több honosított kenyai és etióp futó is indult, más ország színeiben, mert a  odahaza a nagy konkurencia miatt nem fértek volna be a legjobb három közé.

10 km-nél egy kenyai, és két etióp volt a sorrend. Tünde egy hellyel lejjebb csúszott, a 131. helyre, de 15 km-nél nyolc helyet javítva feljött a 123. pozícióba. A 25 km-es határnál, lényegében a táv felénél, a 106-dik, 30-nál már a 92., helyen állt, és a végén a 83. helyen ért célba Tünde. Ideje: 2:45:37 volt. A maraton olimpiai bajnoka a kenyai Sumgong lett. Tündének az egyéni csúcs nem sikerült, de részvételével is nagy örömet szerzett a PVSK nagy családjának.

Freier Balázs, Tünde edzője, a verseny végén a következőket mondta: - Remekül versenyzett Tünde. A 157 fős maraton mezőnyből a harmadik harmad elejére 100-hoz közeli helyre vártam, ehhez képest a 83. hely kitűnő eredmény. A taktika az volt, hogy az első harmadát a távnak (15 km) visszafogottan kell kezdeni, és a táv második felében fokozatosan kell gyorsítani. Ez kb. 30 km-ig sikerült is, akkor 123. helyről előre lépett a 82. helyre. Az utolsó 12 km már a küzdeni tudásról, és Tünde jól küzdött két km volt hátra, amikor három hellyel előrébb tudott lépni. A 83. hely nagyon megfelelő, hiszen a középmezőnyben ért célba. Tünde a maraton futók között 27 évével még fiatalnak számít, akár két olimpia is benne van, ahol ennél is jobban szerepelhet. Az időjárás nehézzé vált, mert a kezdeti 18 fok után 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Ezért is kiváló ez az eredmény.

Nyilas László

---
Élő: Rio 2016 - Női Maraton futás >>

---
3. kép: Szabó Tünde (balra), Papp Krisztina, illetve Erdélyi Zsófia