Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Edzőtábor az Olimpia jegyében

A foglalkozások részeként az olimpiai versenyeket is együtt nézik a PVSK judo edzőtábor résztvevői.

A legjobb tanulási módszer, ha a legnagyobbak versenyeit láthatják a gyerekek, a látottakat el lehet sajátítani, az elemzésekből pedig a sportág minden részletét tanulni lehet.

Orfűn voltunk, de már bejöttünk Pécsre – mondja Kersics Antal a PVSK Judo szakosztályának vezetőedzője. – Délutánonként együtt nézzük az Olimpiát, a magyarok szereplését, természetesen sportágunk küzdelmeit, és értékeljük is azt. Úgy gondolom, ebből lehet a legjobban tanulni, szerencsére sok jó küzdelem van, így elégedettek lehetünk – mesélte bevezetésképpen az edző.

Hogy tetszik a mezőny, milyenek a magyar versenyzők?

Nagyon erős a mezőny. Sok jó versenyző van, jók a küzdelmek. Azzal a szabállyal, hogy nem lehet lábra támadni, egy picit statikusabb lett a judo, és a magasabb versenyzők talán előnyben vannak. Egyben megnőtt a bírók felelőssége, éppen a szubjektivitás növekedése miatt. Bár még nincs aranyunk a sportágban, mégis úgy érzem jól helyt álltunk. Nagyon sajnálom  Csernoviczky Évát, aki megsérült, vagy Ungvári Mikit, aki éppen erősségében, a földharcban veszített, és szerzett  egyébként egy nagyon jó helyezést jelentő 5. helyet.  Ő egy kiváló egyénisége a sportágnak, és nemcsak sportolóként, de emberként is példakép lehet. Vagy említhetném Csoknyai Lacit, aki éppen egy japán versenyző ellen veszített. És van egy magyar bíró is, Fröhlich Annamária.

Mi is büszkék lehetünk, kire is?

Hát arra, hogy Cirjenics Miklós, aki kint van az olimpián, nálunk kezdte a sportágat, 18 éves koráig, 2008-ig, volt a PVSK versenyzője. Majd a Honvédba távozott, azután került Paksra, és az utóbbi egyesület színeiben indult a Játékokon.  Első olimpiáján hosszabbításban „aranyponttal” esett ki, pedig nagyon szurkoltunk neki!

1964-ben, Tokióban, talán éppen Japán nyomására, lett olimpiai sportág a férfi judo. A női csak 1992-ben Barcelonában. Te hogy látod, vége a japán hegemóniának, vagy éppen ellenkezőleg, most is ők dominálnak?

Ez egy nagyon érdekes kérdés. Szerintem a világversenyeken még mindig ők szerepelnek a legjobban. Azonban azt is látni kell, hogy elhívták magukhoz tanulni a nemzeteket, amelyek alaposan elsajátították ezt a sportágat. Ma is dicsőség egy japán ellen nyerni, lásd Joó Abigélt, de már nem ritkaság ez a dolog. Én úgy gondolom, nagy a japán fölény, de ma már a világban, egyéb nemzet sportolói között is nagyon jól képzett judosok vannak, köztük a magyarok is.

Nyilas László

---
2. Kép: Cirjenics Miklós olimpikon