Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Édesapám emléke mellett, a kosárlabda szeretete is elkötelezetté tesz...

Interjú Russay Olivér testnevelő tanár, kosárlabda edzővel…
---
A Pécsi VSK Kosárlabda Utánpótlás egyik bázisa a Városközponti Általános Iskola - a régi Mezőszél Utcai Iskola, ahol a kiválasztást és a képzést, Russay Olivér (49) testnevelő tanár irányítja.

Évente hozzávetőlegesen mintegy, 30-40 gyerek fordul meg a keze alatt. Vele a gyökerekről, és a kosárlabda szeretetéről is beszélgettem.

- A  Russay név jól cseng pécsi kosárberkekben, van valami rokonság a volt pécsi kosaras hölggyel?
-- Nincs bár a szívesen vállalnám a rokonságot! Én Nagykanizsáról származom, ahol édesapám testnevelő tanárként dolgozott.  A városi sportcsarnok az ő nevét viseli, valamint kosárlabda emléktornát is elneveztek róla, amire nagyon büszke vagyok!  Én Szegeden végeztem biológia-testnevelés szakon, majd végül ide, Pécsre kerültem. A kosárlabdát, különösen a gyerekekkel történő foglalkozást imádom.

- Mióta foglalkozol a sportággal, és miért pont a kosárlabda?
-- Két sportág meghatározó az életemben a tenisz és a kosárlabda. Mindkettőben versenyeztem, de az iskolában a kosárlabdát oktatom. Csapataimmal, több alkalommal is kijutottunk a területi döntőkre, és talán ennek is köszönhető, hogy megkeresett a PVSK, legyek a bázisuk az utánpótlás nevelésben.

- Milyen korú gyerekekkel foglalkozol, és hogy történik a kiválasztás?
-- Nálam 1-4-ik osztályig vannak a gyerekek, évente mintegy 30- 40 fő, fiúk-lányok vegyesen. Majd átadom őket a PVSK UP szakosztályainak. Ebben az évben is már kb. 20 gyerek került át a versenyző korosztályok csapataiba. Nálam az alapokat megtanulják, ez nagyon fontos, hiszen a későbbi képzést erre lehet építeni. Csak megemlítem, hogy Fegyverneky Zsófi is a Mezőszél úti iskola tanulója volt.

 - Mindenkinek fontos a siker, neked mi jelent elégedettséget a munkádban?
-- Nézd, ez egy nagyon paradox helyzet! Ha jól dolgozom, akkor több gyereket visznek el tőlem, mert látják a fejlődést, a tehetséget. De ez a szép ebben a munkában. Hiszen az elmentek helyére mindig újakat toborzunk, most is van nálam 20 gyerek, és még jönnek hozzájuk, nagyon tehetségesek. Azon „dolgozom”, hogy év végén minél kevesebben maradjanak!

- Vannak-e meccsek, tornák, vagy inkább úgy is kérdezhetném, ebben a korban fontos-e a megmérettetés, vagy inkább a képzés a lényeges?
-- Ez régi téma. Azt mondom, mindkettő nagyon fontos. Az edzéseken elsajátított tudást, labdabiztosságot, a meccseken, tornákon lehet felmérni. Ez tájékoztatást nyújt edzőnek, szülőnek egyaránt, megmutatja azt, hol tart a gyerek az ismeretek alkalmazásában, de azt is, hogy pl. hogy bírja a sorozatterhelést. Továbbá az is jó, hogy nincs győzelmi kényszer, nem nyertes csapatot csinálok, hanem győztes gyerekeket szeretnék nevelni, akik mindent megtesznek a siker érdekében.

 - Most már alaposan benne vagyunk a tanévben. Milyen az idei csoport?
-- Jelenleg 10 fiú és 10 lány van, de a létszám folyamatosan bővül, jelenleg két csoportban dolgozom velük, heti három edzésen. Egyébként pedig szeretettel várok a Mezőszél úti iskolába minden kosarazni vágyó gyereket. Cél az, hogy akiből nem lesz versenysportoló, az is szeresse meg a mindennapi mozgást.

Nyilas László