Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Szabó Tünde nem tart a riói időjárástól sem

Szabó Tündét nem a helyezés, csakis az időeredmény érdekli a riói olimpián. Nem fél a párás időtől, de a kisfia nagyon fog neki hiányozni az ötkarikás játékok alatt. A BAMA.hu írása.

Még csak két éve csinálja a maratont, de máris olimpiai szintet futott és ott lesz Rióban a PVSK atlétanője, Szabó Tünde. Korábban félmaratoni versenyeken indult, ám 2014-ben váltott, amit nem is bánt meg.

– Már az elején is egészen jó időket futottam, 2 óra 44 perc körül teljesítettem a távot – árulta el Szabó Tünde. – Látszott, hogy fekszik nekem a maraton. Érdekes ez, hiszen saját bevallása szerint nem az a klasszikus hosszútávfutó alkat, mégis sikerült kvalifikálnia magát az ötkarikás játékokra.

– Nem tartom magamat tehetséges futónak, az adottságaim sem a legjobbak, hiszen rövidek a lábaim – mondta a PVSK versenyzője. – Amit eddig elértem, azt szorgalommal sikerült. Sokat kell dolgozni, futni. Engem ez visz előre. Nem tartom magamat munkamániásnak, egyszerűen csak szeretek futni, versenyezni. Sok versenyen indulok el, és szerencsés vagyok, mert a főállású anyaság mellett nekem a sport a munkám. Ebből élek meg, ebből tudom finanszírozni az újabb és újabb megmérettetéseket, utazásokat is. Egyedül nevelem a kisfiamat, az egyik célom az, hogy sikerüljön összegyűjteni egy kis kertes ház árát. Persze nem csak a magánéletben, a sportban is vannak céljai Szabó Tündének.

– Az a fő célkitűzés, hogy mindig jobb és jobb időeredményeket érjek el – foglalta össze tömören a saját magával szemben állított elvárást az olimpikon. – Még csak 27 éves vagyok, ebben a szakágban még 10–12 jó évem is lehet, akár több is. Van rá időm, hogy javítsak a legjobbjaimon.

Szabó Tünde tavaly októberben, Frankfurtban futotta meg az olimpiai szintidőt, valamivel több mint 2 óra 42 perc alatt teljesítette a 42.195 métert.

    

– Akkor épp egy betegségből lábadoztam, ezért nem tudtam jobb időt futni Németországban – mondta Szabó. – Az olimpián szeretnék 2 óra 38 perc körül teljesíteni, amire szerintem meg is van az esélyem, jó erőben vagyok. A felkészülés nagyját itthon csináltam végig, a Mecsekben futottam sokat az erdőben, illetve bicikliutakon. A riói időjárástól nem tartok. Várhatóan párás lesz a levegő, azt pedig én kifejezetten szeretem, sokkal jobban mint a száraz meleget. Az olimpián nem gondolkodok helyezésben, a lényeg, hogy a lehető legjobb időt fussam.

A pécsi hosszútávfutótól azt is megtudtuk, hogy a másik két magyar indulóval egészséges rivalizálás van köztük. A versenyeken persze nincsen barátság, de mindegyikük a legjobb magyar akar lenni az olimpián.

– Augusztus 6-án indulunk el, a versenyünk 14-én lesz – árulta el Szabó. – Majd csak 24-én utazunk vissza, így jó három hetet távol leszek. Be kell valljam, ez a legnehezebb az egészben. Ilyen sok időt még soha nem voltam távol a kisfiamtól, neki is, nekem is nagyon nehéz lesz. Az igazat megvallva a hosszú repülőúttól is tartok egy kicsit, amikor legutóbb repültem, nagyon fájt a fejem. Bízom benne, hogy most nyugodt lesz az utazás. Mi pedig abban, hogy semmi miatt nem fog fájni Szabó Tünde feje Rióban!

Jó a forma0

Freier Balázs, Szabó Tünde klubedzője bizakodva várja az ötkarikás játékokat.

– Azt kell mondanom, hogy a téli felkészülés nagyon jól sikerült, ami remek alapot biztosított Tündének az olimpia előtti munkához – árulta el Freier. – Tavasszal ugyan akadt egy apróbb sérülés, de ez nem befolyásolt semmit negatív irányba. Az igazat megvallva talán még jól is jött az a kis pihenő a kemény meló közben. Az utóbbi időben futott idők biztatóak, a formaidőzítést pedig természetesen Rióra időzítettük, így ott még egy kicsivel jobb is kisülhet, mint amit most várni lehet. Az ottani időjárás lehet, hogy nehezítő körülmény lesz, de szerintem remek formában indulhat el Brazíliába Tünde.

Tizenhat évvel ezelőtt voltak utoljára olimpikonjai a PVSK-nak

A PVSK-nál sokat kellett arra várni, hogy ismét olimpikont avathassanak. A pécsi egyesület versenyzője legutóbb tizenhat évvel ezelőtt, a 2000-es sydney-i olimpián vett részt, igaz akkor rögtön két sportoló képviselte a klubot.

Kürtösi Zsolt épp az olimpia évében igazolt a PVSK-ba Kaposvárról, mint később kiderült, a tízpróbázó remek döntést hozott, amikor Pécsre tette át székhelyét. Kürtösi nyugodt felkészülés után utazhatott ki Ausztráliába, ahol végül a 11. helyen zárt. Nagyon jó eredmény volt ez az atléta számára, ugyanis négy évvel azt megelőzően, Atlantában még csak a 27. helyet tudta megszerezni, így elégedetten térhetett haza klubjához az ötkarikás játékokat követően.

A PVSK másik olimpikonja a 2000-es olimpián Czukor Zoltán volt, aki 50 km-es gyaloglásban állt rajthoz. Kürtösivel ellentétben Czukor számára valószínűleg egyáltalán nem jó emlék Sydney, ugyanis a verseny közben kizárták őt, így helyezetlenül fejezte be az akkori ötkarikás játékokat. Később két másik olimpián is részt vett még a gyalogló, ahol azért feledtetni tudta a sydney-i rossz élményeket. Athénban, 2004-ben a 24. helyen végzett, míg négy évvel később, Pekingben 46.-ként ért célba. A történei hűség kedvéért fontos megjegyezni, hogy Görögországban és Kínában már nem a PVSK sportolójaként vett részt.

A 16 éves ínséges időszakot tehát Szabó Tünde törte meg a vasutasoknál.

A „hegyi” idő biztató

Legutóbb egy „háromnegyed-maratont” futott Szabó Tünde egy szlovákiai versenyen. A 31,6 km-t három óra két perc alatt teljesítette a PVSK atlétája, ami első ránézésre nem tűnik jó időeredménynek, Szabó azonban árnyalta a képet.

– Ez egy hegyi pálya volt, így az időeredményt nem kell egy maratonhoz, vagy félmaratonhoz hasonlítani – árulta el a futó. – Ez az eredmény azt sejteti, hogy 2 óra 40 körüli maratonra lennék képes jelen állapotomban, az pedig nem rossz. Az olimpiáig még van egy kis idő, így lehet még ezen javítani is. Az a helyzet, hogy az utóbbi időben javarészt olyan félmaratonikon tudtam elindulni, ami hegyi volt. A sík terepen rendezett versenyeken pedig nem tudtam rajthoz állni, apróbb sérülés miatt. Rióban sík terepen futunk, így persze a hegyi idők nem mérvadóak, de okot adnak arra, hogy önbizalommal várjam az ötkarikás rajtot.

Az elnök büszke

A PVSK ügyvezető elnöke, Czerpán István nem kis büszkeséggel a hangjában szólt bele a telefonba, amikor Szabó Tündéről kérdeztük.

– Azzal kezdeném, hogy Tünde egy nehéz helyzetben lévő sportág képviselőjeként szerzett olimpiai kvótát, ami már önmagában is nagy dolog – mondta a sportvezető. – Az, hogy 16 év után újra lesz PVSK-s sportoló az olimpián, hatalmas büszkeséggel tölt el mindannyiunkat a klubnál. Tünde kitartó szorgalmával és akaratával érte el ezt a sikert, mivel ez már önmagában is siker. Ha nem ér el kiugró eredményt Rióban, akkor se leszünk szomorúak. És így azért egészen más szájízzel figyelhetjük majd az olimpiai híradásokat, hogy ott van egy PVSK-s sportoló is.

Forrás: www.bama.hu