Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Sydney 2000: Kürtösi Zsolt tízpróbázó

Szabó Tünde riói részvétele alkalmat ad arra, hogy felelevenítsük a PVSK olimpiai hagyományait. Ennek kapcsán emlékezünk a PVSK olimpikonjaira, köztük Kürtösi Zsolt atlétára.

Kürtösi Zsolt tízpróbázó 2000-2005 között volt a PVSK versenyzője, a Sydney-i olimpián képviselte a PVSK-át, később bob versenyzőként is kijutott a torinói Téli Olimpiára. 2000. szeptember 8-án derült ki, hogy Pécset ketten képviselhetik a Sydney-i olimpián, Kürtösi Zsolt tízpróbázó, és Czukor Zoltán gyalogló. Mindkét atléta a PVSK versenyzője volt akkoriban.

Kürtösi 1971-ben született Kiskunfélegyházán. Nem mindennapi tehetsége már általános iskolában megmutatkozott, egyszer a kislabdával átdobta az iskola udvarát, és a sportszer az utcán landolt. Szinte az összes atlétikai számot kipróbálta, de magasugrásban volt a legjobb. Ebben a számban már nyolcadik osztályosként Országos bajnokságot nyert. 1988-ban egyik barátjával úgy gondolták poénból elindulnak egy tízpróba versenyen. Minden számot ismertek, kivéve a rúdugrást, szereztek egy rudat, és próbálgatták, miként működik. Szivacsuk volt, de állványuk nem, ezért a magasugró állványt feltették két székre. A különös körülmények ellenére a 4. helyet szerezte meg azon a bizonyos versenyen.

A katonaság következett, majd a kilencvenes években felköltözött Budapestre. Közben felvételt nyert a Testnevelési Főiskolára, és gőzerővel készült az Atlanta-i olimpiára, ahová sikerült ugyan kijutnia, de nem ért el jó eredményt. 1998-ban Kaposvárra igazolt. Közben folyamatosan versenyzett, és fejlődött is, ekkor már 8149 pont volt a teljesítménye. Időközben Kaposvárott különböző anyagi gondok keletkeztek, ezért új egyesületet próbált keresni. Kapóra jött Freier Balázsnak, a PVSK Atlétika szakosztálya vezetőjének ajánlata, hogy jöjjön a PVSK-ba.

Leültek Czerpán Istvánnal, a PVSK Elnökével, aki nagyon pozitívan állt a dologhoz. Erről Kürtösi Zsolt egy korábbi nyilatkozatában a következőket mondta: ”Az Elnök úr látott abban fantáziát, amit csináltam. Végig támogatott, amit ezúton is szeretnék megköszönni neki. A PVSK-nak köszönhetem, hogy zavartalanul készülhettem a Sydney-i olimpiára. Az ott eltöltött idő pályafutásom egyik legsikeresebb korszaka volt. Minden sportolónak ilyen egyesületet kívánok!”

A kvalifikációs versenyeken jól szerepelt, és teljesítve a szintet, kijutott a Sydney-i olimpiára. Ez egy teljesen más olimpia volt, mint az előző Atlanta-i. Az utóbbi a tanulás olimpiája volt, sok probléma is adódott, mert önkéntesek végezték a szervezést, és így rengeteg pontatlanság is becsúszott. Sydney-ben viszont minden pontosan működött, jó volt a szervezés, és a körülményekre sem lehetett panasz. Zsolt óriásit javult helyezésben, kiegyensúlyozott versenyzésének köszönhetően a 11. helyet szerezte meg.

Az olimpia után indult egy kevésbé sikeres Vb-én, (13. hely), és egy nagyon sikeres fedett pályás Eb-én, (6. hely). Sajnos Zsoltot is elérte a sportolók réme, a sérülés. A nagy igénybevételt az Achilles-ina nem bírta, mivel szeretett volna Athénba kijutni, úgy döntött, megoperáltatja. A műtét kiválóan sikerült, a fedett pályás Ob-én elért első hely is ezt bizonyítja. Minden jel arra mutatott, hogy meglesz az Athén-i olimpiai indulás, sajnos egy Tatabányán rendezett szintteljesítő versenyen meghúzódott a combja, bár még egy válogatón elindult, az olimpiai szintet nem sikerült teljesítenie. Az olimpia után, úgy döntött, ad még egy esélyt magának, és felkészül a VB-re. Sajnos azonban újabb sérülések jöttek, ezért úgy döntött befejezi a versenyzést. Röviddel atlétikai pályafutása befejezése után, még a bobbal is megpróbálkozott, már nem a Pécsi VSK versenyzőjeként, a torinói téli olimpiára is kijutott. Kettesben a 29., négyesben a 24. helyen végeztek társával.

Az ő pályafutása bizonyítja, hogy ha megfelelő időben találkozik egy tettre kész, sikerre éhes sportoló, és egy fiatalokat felkaroló, a tehetséget felfedező, és gondozó egyesület, abból gyümölcsöző együttműködés születhet. Ez esetben is ez történt!

Nyilas László

---
3. kép: Kürtösi Zsolt (a képen jobbra)