Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Mexicó 1968: Honti Róbert atléta

Szabó Tünde riói részvétele alkalmat ad arra, hogy felelevenítsük a PVSK olimpiai hagyományait. Ennek kapcsán emlékezünk a PVSK olimpikonjaira, köztük Honti Róbert atlétára.

Honti Róbert 1943. január 30-án született Szigetváron, ahol Általános iskolába is járt. A középiskolát Pécsett, a Nagy Lajos Gimnáziumban végezte, ahol 1961-ben érettségizett. Még korábban, 1957-ben, későbbi edzőjének, Verbőczi Józsefnek a fia hatására, aki osztálytársa volt, került a PVSK atlétikai szakosztályához, 1958-ban. Még ennek az évnek őszén megrendezték a PVSK serdülő csapatának országos bajnokságát a 4800 m-es váltófutásban. Az Országos Mezei futóbajnokságon csapatban a serdülőkortól kezdve sikeresen szerepeltek, egészen a felnőtt korig. Ifjúsági korban a gátfutással kötött szorosabb kapcsolatot, annak is a hosszabbik távjával, a 400 m-rel. Ifjúsági Országos Bajnokságon 2. helyezést ért el. Utánpótláskorában már a középtávokra váltott, és 800 m-en eljutott az első utánpótlás válogatottságig Ausztria ellen. Jelentkezett a Pécsi Tanárképző Főiskola testnevelés-biológia- földrajz szakára, de első évben nem vették fel, ezért elment dolgozni. Később azt mondta, hogy az egy év fizikai munka nagy hasznára vált.

A diploma megszerzése után egy évig Hosszúhetényben testnevelés tanított, de a sport egyre komolyabb szerepe miatt rövidesen Pécsre költözött, ahol a PVSK-ban atletizált, és a MÁV Igazgatóságán sportállásban dolgozott. A fiatal korosztályi sikerek után Honti Róbert felnőttként is eredményes volt. 1966-ban az Országos Vidékbajnokságon, 1500 és 800-m-en is ezüstérmes lett. 1968-ban minden lehető versenyt megnyert ezeken a távokon, a magyar bajnokságtól egészen a Nemzetközi VIT versenyig. Az év legjobb eredményét és veretlenségét tartotta, reménykedett, hogy esetleg eljuthat a Játékokra, amikor a Népsportból (!) megtudta, hogy utazik az olimpiára.

A mexikói olimpia azonban nem várt nehézségeket tartogatott számára, és a világ többi közép- és hosszútávfutói számára is. A város 2200 m feletti magaslati fekvésével, a levegő furcsa összetételével, a nagy távolságokkal sok meglepetést okozott a sportolóknak. Az nagy hiba volt, hogy az akkori sportvezetők a nagy verseny előtt nem biztosították a magaslati felkészülést, ezért a magyar, és az európai atlétáknak nem sok babér termett. Honti Róbert, bár helyezetlen maradt, mégsem vallott szégyent.

A következő években sok nemzetközi versenyre jutott el, mint válogatott versenyző, és mint Vasutas atléta. Számtalan vidékbajnoki cím után két magyar bajnokság 800 és 1500 m-en, kétszer második, és kétszer harmadik hely 1500 m-en. Összesen nyolc alkalommal volt válogatott 1967-72. között, amelyet csak ötévi élvonalbeli versenyzéssel tudott elérni a viadalok kevés száma miatt. 1973-ban versenyzett utoljára, a Magyar Bajnokságon és a Vasutas Európa-bajnokságon is, 1500 m-en, hatodik helyen végzett. Ezzel fejezte be aktív atlétikai pályafutását. Edzője egész pályafutása alatt Verbőczi József maradt.

Pályafutása befejezése után 1973-tól-1987-ig a Jókai úti Általános iskolában tanított testnevelést, ezt követőleg az Árpád Fejedelem Általános Iskola és Gimnázium-ban a Testnevelés Munkaközösség vezetője volt. Sok száz gyereket tanított meg a sport szeretetére, iskolai versenyeken számtalan díjat szereztek tanítványai. Egy időben tagja volt a MOB-nak is. Honti Róbert jelenleg is Pécsett él, aktív, naponta kerékpározik. Részt vesz a PVSK labdarúgók erőnléti felkészítésében, valamint tagja a PVSK fennállásának 100. évfordulója készülő ünnepségsorozat Szervező Bizottságának is. Honti Róbertet a PVSK vezetése 1996-ban a „PVSK Aranygyűrű” kitüntetésben részesítette, így elnyerte a „PVSK Örökös Tagja” címet is.

Nyilas László