Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Tokió 1964 és Mexikó 1968: Tolnai Márta tornász

Szabó Tünde riói részvétele alkalmat ad arra, hogy felelevenítsük a PVSK olimpiai hagyományait. Ennek kapcsán emlékezünk a PVSK olimpikonjaira, köztük Tolnai Márta tornászra.

Kevesen tudják, hogy a PVSK legeredményesebb versenyzőjéről beszélünk, hiszen csapatban két Olimpián is  az 5. helyet szerezte meg, nem mellékesen 1966-ban Dortmundban a Világbajnokságon is 5. lett. Testvére, Klári is kiváló tornász volt.

Tolnai Márta 1941. augusztus 23-án született Pécsett. Az általános iskolai tanulmányait, Klárival együtt, a Petőfi Utcai Általános iskolában végezték. Itt mindenféle sportágat űztek, de különösen a torna tetszett meg nekik. Amikor a gyakorlás során fejlődtek, látszott tehetségük, a PVSK Torna Szakosztályához kerültek, ahol Csaba András és felesége foglalkozott velük. Itt figyelt fel rájuk, a későbbi olimpiai csapat edzője is, Horváth Leona. Már az ötvenes években eredményes férfitorna szakosztályt működtetett a PVSK. Az 50-es évek közepétől a hölgyek is a férfiak nyomdokaiba léptek, hiszen a Tolnai testvérek a válogató versenyeken második, illetve harmadik helyezést értek el, és itt elkezdődött Márti eredményes pályafutása.

Tolnai Márta 1951-ben kezdett el versenyezni,1952-ben nyerte első serdülő versenyét, majd egymás után hozták Klárival együtt az érmeket a szakosztálynak. Abban az időben nagyon sok tornaverseny volt, kezdve a városi diákolimpiákkal, egészen az Országos bajnokságokig. Közben bekerültek az ifjúsági válogatottba is, ahol Márta csak két alkalommal szerepelt, mert átkerült a felnőtt keretbe. Az első nagy nemzetközi sikere Mártának a moszkvai VIT-en volt, ahol gerendán aranyérmes lett. A 60-as években, számos nagyvárosban élénk tornász élet folyt. Sok városok közötti, megyei, vagy éppen hármas viadal tarkította a versenynaptárt. Ma már ez teljesen elképzelhetetlen.

1962-ben a PVSK rendezett Mesterfokú tornaversenyt, amelyet Tolnai Márta nyert meg. 1961-69 között 25 alkalommal szerepelt a válogatottban. A tokiói olimpiára nagyon sok válogató verseny volt, ahol Márti rendre jól szerepelt. A kiutazás azonban csak a tatai felkészülési táborban vált biztossá, Márti az újságból tudta meg, hogy tagja lett az olimpiára utazó hét fős csapatnak. Az olimpia örök emlék maradt számára. A tornászcsapatunk az ötödik, pontszerző helyen végzett, Tokió után is magas szinten űzte a sportágat.

1966-ban Tbilisziben Négy Nemzet versenyen összetettben ötödik lett. Közeledett a mexikói olimpia. Nagy csalódás volt, hogy nem vitték ki az előolimpiára. (egy tizeddel maradt ki az utazó csapatból!) 1968-ban, Mexikóban ismét ötödik lett a női csapat, úgy hogy az Egyesült Államokat öt tizeddel előzték meg a magyar hölgyek. 1975-től a JPTE Testnevelési Tanszékére került, ahol egészen nyugdíjazásáig dolgozott.

Kiváló eredményeivel, az olimpiai szerepléssel, a PVSK sportolói közül nemzetközi szinten a mai napig a legeredményesebb versenyzőnek számít. Természetesen nem szabad elfelejteni azt a számtalan dobogós helyezést, amit a különböző nemzetközi és magyar bajnokságon szerzett éveken keresztül. A PVSK Aranygyűrűvel kitüntetett sportoló hölgy 2012-ben hunyt el. 

Nyilas László

---
1. kép: Tokió 1964