Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A PVSK hétpróbázója az Egyesült Államokban is Rióra gondol…

Czúth Réka a PVSK magasugrója, aki részt vett a 2010 augusztus végi szingapúri I. Ifjúsági Olimpián, jelenleg az Egyesült Államokban tanul. Sportágat is váltott a magasugróból, hétpróbázó lett, és nagy esélye van a Rió de Janeiró-i olimpiai részvételre. Réka, Szingapurból történő hazajövetele után 2010 szeptember végén, az azóta már megszűnt, pécsi Rádió Aktív sportműsorában számolt be élményeiről, közvetlenül az ifi olimpia után, ebből a riportból olvashatnak most részleteket.

- Meg vagy elégedve az ifi olimpián elért 11. hellyel?
-- Ami a részvételt illeti, hogy ott lehettem egy ilyen világversenyen, az nagy büszkeséggel tölt el. Az eredménnyel már kevésbé vagyok elégedett, mert lényegében hét cm-el elmaradtam eddigi 179 cm-es eredménytől.

- Mi lehetett az oka a gyengébb eredménynek?
-- Több oka is van. Elsősorban edzőm, Ferenczi Imre helyszíni jelenléte hiányzott. nagyon Hiszen sokat jelentett volna, a pályán és a pályán kívül is. Sok részletet másként látott volna, a táplálkozásban, az időbeosztásban, és persze az ugrásoknál is hasznos lett volna jelenléte. Aztán, amikor Moszkvában kiderült, hogy mehetek a versenyre, sok edzést kihagytam, olimpiai eskü, ruhapróba, szervezési feladatok, sok utazás Budapestre stb. sok időt vettek el az edzésektől. De még egyszer mondom, elégedett vagyok az első, és egyben utolsó ifi olimpiai szereplésemmel.

- Hány edző utazott veletek?
-- Kettő, ebből egy rúdugró-edző. Mindketten nagyon segítőkészek voltak, de a szorosabb szakmai kérdésekben nem igazán tudtak hozzátenni a versenyzésemhez. 170 cm-rel nem kerültem a 8. közé. A „B” döntőben 172 centit ugrottam, ezzel akár bronzérmes is lehettem volna, de csak az összetett 11. helyére volt elég. Persze nem bánkódom, mert csodálatos élményben volt részem.

- Szereplésed után még egy hétig kint voltál, milyen tapasztalatod van a hétköznapi Szingapúrról?
-- Először is, nagyon jól rendezett verseny volt. A város hatalmas, nagy a forgalom. Nem lehet csak úgy nekiindulni a városnak. Minden jól volt megszervezve. Az emberek kedvesek, természetesen a versenyekre is eljutottam, Bence úszásán együtt szurkoltunk a többi magyarral.

- Kipihented már a fáradalmakat?
-- Igen. Hazaérkezésem után egy hét pihenőt kaptam edzőmtől Ferenczi Imrétől, de hétfőn (szeptember 6-án.: Ny.L.) már visszazökkenek a hétköznapokba, mert a csapat OB még hátra van.

Nyilas László

Videó: Czúth Réka egy régebbi magasugró versenyen.