Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Lesz még sikeres focicsapata a PVSK-nak

Interjú | Hároméves koncepció keretében júniustól a sok szálon PVSK-kötődésű, Balázs Péter (39) lesz a Megye I-es labdarúgó csapat vezetőedzője.

Beszélgetésünkből az is kiderül, milyen stratégia nyomán lehet néhány év alatt magasabb szintre juttatni, a jelenleg lényegében amatőr keretek között működő, a megyei bajnokságban mérsékelten szereplő együttest.

A PVSK-hoz, ezen belül is a labdarúgó szakosztályhoz, ezer szállal kötődsz. Ez a tény mennyire befolyásolta a döntésedet? Édesapádtól kértél tanácsot ezzel kapcsolatban?

Ami a kérdésed első részét illeti, nagyon befolyásolt a döntésem meghozatalában. Sokat nem gondolkodtam. Én szinte itt nőttem fel, 19 éves korom óta, kisebb megszakításokkal vagyok tagja a PVSK-nak. Édesapám is itt volt NB I-es játékos, én pedig az NB II-ben töltöttem el csodálatos időszakot. Amikor szükség volt ránk, jöttünk a többi „öreggel”, és segítettünk. Itt töltöm napjaim egy részét, bár játszani már nem játszom, mindent be tudok mutatni a mostani U14-es csapatom tagjainak.

Édesapámmal természetesen mindent megbeszéltem, és így lesz ezután is. Az ő szakmai tudása, tapasztalata sokat segít nekem. Néha nagyon keményen vitatkozunk, de ez is kell, mert a végén mindig dűlőre jutunk egymással a labdarúgással kapcsolatos dolgokban.

Az Egyesület vezetői hosszú távú stratégiában gondolkodnak. Három év alatt kellene magasabb szintű teljesítményt elérni. Te már gondolkodtál azon, hogy milyen módon lehet előrébb jutni?

Ha jobb csapatot akarsz, 100-ból 98-an a pénzt említik, mint a siker elsődleges zálogát. Természetesen pénz nélkül nehéz, de még fontosabb a jó közösség kialakítása. Hogy a játékosok tudjanak egymásért, és a csapatért is küzdeni. A PVSK olyan Egyesület, ahol nagyon fontos a jó, összetartó csapat, akik mindig minden körülmények között nyerni akarnak. Én ezt tartom talán még a pénznél is fontosabbnak. Ha körülnézel szerte a megyében, de az országban is számtalan sportoló van, aki itt kezdte pályafutást, és büszke gyökereire. Olyanok is vannak, akik itt kezdték pályafutásukat, és most más csapatokban játszanak.

Valljuk be, nem szerepeltek igazán jól a focisták a Megye I-ben, bár voltak nagyon biztató jelek. Egy ilyen szezon után könnyebb az előrelépés?

Csak látszólag! Nagyon kis lépésekben szabad, és kell haladni. Tudatosan kell felépíteni egy rendszert, de ha most megkérdeznéd, hogy jövőre előrébb végzünk-e a tabellán, persze azt felelném igen, de én nem helyezésekben, hanem feladatokban gondolkodom. Nemcsak a végső cél a fontos, de az odavezető út is. Az legyen gyötrelmes, de a végén sikeres, legyen benne az elvégzett rengeteg munka utáni örömérzés.

A vezetés bár nem fogalmazta így konkrétan meg, de a fejlődés alatt egy komplex, az amatőr státusztól, legalább a fél profi szintig eljutó, stílusosan játszó csapat kialakítását is értette.

Ebben tökéletesen igazad van! Meg kell találni azokat a játékosok, akik profi módon űzik ezt a játékot. Akik gondolkodó, a jövőt nem felélő, hanem építő szereplői a labdarúgásunknak. Erre az egyesület neve is kötelez. Itt valamikor NB I-es csapat is volt, 10-15 ezer nézővel. Nincsen nap, hogy ezt valaki, valahol meg ne említené. És ne feledjük, a legfontosabb a közönség. Mert még ma is sokakat érdekel a PVSK focicsapat szereplése. Vagy mondjam azt, hogy a meccsről készült tudósításokat száznál is többen olvassák honlapunkon. Ezeknek mind így együtt kell hatniuk, akkor lehetünk sikeresek!

Mikor állsz munkába?  

Egyelőre tájékozódom. Az utolsó két meccset, már a jövő szemüvegén keresztül nézem, a Siklós elleni hazai, és a Mohács elleni idegenbeli találkozó is nehéz volt/lesz. Ezután 2-3 hét pihenőt kap a csapat, ez alatt mi a vezetéssel, gőzerővel dolgozunk a jövőbeni keret kialakításán. Érdemben szerintem július elejétől dolgozunk együtt, akkor találkozom a kerettel.

A csapat kialakításánál mennyire számítasz a PVSK fiataljaira?

Abszolút! Nagyon számítok. Sok tehetség van nálunk, közülük a legjobbakat felvisszük a felnőttekhez, és csak rajtuk múlik, hogy mikor kerülnek be a csapatba. De az egyensúlyt meg kell tartani, tehát néhány idősebb, tapasztaltabb játékos is kell, kell hogy legyen egy ritmusa a játékunknak. Én az elvégzett munkában hiszek, meg abban, hogy lesz még kiváló közönségszórakoztató focit játszó csapata a PVSK-nak.

Balázs Péter: Pécsett született, édesapja Balázs Lajos kiváló labdarúgó volt, játszott a PVSK NB I-es csapatában. Édesanyja testnevelő tanár, sokáig a PTE Testneveléstudományi Intézetében dolgozott, ahol ma is óraadó. Péter testnevelőként dolgozik a pécsi Leőwey Gimnáziumban. UEFA "B" licenses képesítéssel rendelkezik, három gyerek, két fiú és egy lány édesapja.

Nyilas László