Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Az ökölvívósport mestere volt

Horváth Géza ökölvívó, mesteredző Nagyatádon született 1918-ban, és 1989-ben Pécsett hunyt el. A sportággal 1932-ben ismerkedett meg Nagyatádon, később Kaposvárott tanulta az ökölvívás fortélyait.

1936-ban a Székesfehérváron rendezett Országos Levente bajnokságon első helyet szerzett. 1943-ban pehelysúlyban Magyar Bajnok lett. Aktív pályafutását 1947-ben fejezte be. 1948-ban kiváló eredménnyel szerzett edzői diplomát. 1950-ig a nagykanizsai Vasútnál volt edző. A következő években Pécsre, a PVSK-hoz tette át székhelyét.

1952-56 között Budapesten a Testnevelési Főiskolán tanult, ahol kiváló eredménnyel szakedzői képesítést szerzett. 1969-ben a Testnevelés és Sport Kiváló Dolgozója kitüntetést kapta. 1977-ben a Magyar Népköztársaság Sportérdemérem Bronz fokozatát vehette át. A Magyar Csapatbajnokság megszűnése után sorra nevelte ki az egyesület kiváló versenyzőit. 39 Országos bajnok és közel 100 helyezett köszönheti neki az elért eredményeket. Szeretett sportágával 52 éven keresztül foglalkozott, nevelte a jövő generációját. A Magyar Ökölvívó Szövetség a sportágban végzett munkája elismeréseként, a „Mesteredző” címet adományozta Horváth Gézának.

Egyik kiváló tanítványa, a PVSK jelenlegi edzője, a szöuli olimpia résztvevője, Alvics Gyula, aki mindig szeretettel beszél volt edzőjéről. A Baranya Megyei Ökölvívó Szövetség minden évben a róla elnevezett verseny megrendezésével adózik a kiváló sportember emlékének.

Nyilas László