Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Társastáncra már nem, de kosármeccsre még járnak

A PVSK Öregfiúk nagypályás labdarúgó csapata a 7. helyen áll a 12 csapatos megyebajnokságban.

Az együttes az első tavaszi fordulóban 0-0-át játszott a Bonyhád csapatával. A második fordulóban szabadnaposok voltak a fiúk. A csapat egyik vezetőjétől, Mikó Lászlótól azt is megkérdeztem, van e konkrét terv a bajnokság elején a helyezéssel kapcsolatban, és a focin kívül összetartja-e más is ezt a baráti közösséget.

Kapcsolódva a felvezetőhöz. Amikor kezdődik a bajnoki szezon, és kitűztök valamilyen célt az adott bajnokságra vonatkozóan? Mondjuk, hogy hányadik helyen kell végezni?

Az MLSZ szervezésében, két csoportban, őszi-tavaszi rendszerben játszunk. A tavaszi fordulók kezdődtek most március közepén. Minden évben a célunk, hogy a saját csoportunkban legalább a dobogón végezzünk. Sajnos az utóbbi években ezt nem sikerült teljesítenünk. Nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, az első 8 csapat egymással mindig parázs hangulatú, jó meccset játszik, ahol a végeredmény akár fordított is lehetne.

Hogyan és mikor alakult meg ez a csapat?

Ennek a csapatnak az „elődje” már a 90-s évek végén megalakult, főleg pécsi barátokból, ismerősökből, akik korábban is rendszeresen fociztak. A csapat előbb Mozsgó, majd Töttös és az utóbbi években a PVSK Öregfiúk színeiben indult el a bajnokságban. Természetesen az idő múlásával az alapítók közül sokan fizikális, egészségügyi okok miatt abbahagyták az aktív labdarúgást, de még most is vannak olyanok, akik már 15 éve ebben a csapatban fociztak.

Én magam is vezettem meccseket ennek a korosztálynak. Hát, mit mondjak, nagyon hajtósak voltak ezek a meccsek, látszik, hogy nagyon komolyan veszitek a mérkőzéseket, és néha bizony paprikás volt a hangulat.  Így van ez?

Ezt meg tudom erősíteni. Tapasztalatom szerint az Öregfiúk bajnokságban induló csapatok játékosainak döntő része – főleg ha közelebb van az 50-hez , már a 80-s években is játszott. Abban az időben sokkal több csapat, sokkal több játékos – nem akarom megbántani az utóbbi 25 év labdarúgását - de hajtósabb meccsek is voltak. Hát, hogy paprikás-e a hangulat? Igen az! Az igazság az, ahogy idősödik az ember, egyre nehezebben tudja tolerálni az általa tévesnek megítélt helyzeteket, szituációkat, amitől csak tovább emelkedik a meccs hangulata. Érdekes, hogy ezek a tulajdonságok nem egyediek szinte mindenkire igazak.

Az öregfiú csapatok meglehetősen demokratikusan szerveződnek. Ki állítja össze a csapatot, ki intézi a cseréket, szóval ki a főnök?

A bajnokság nevezési feltételeit, rendszerét a résztvevő csapatok egyszerű többséggel határozzák meg. Az MLSZ csak szervezői, bonyolítói feladatokat lát el. A csapaton belül korábban nem volt „csapatvezető”, nagy volt a demokrácia, mindenki annyit játszott amennyit akart, akkor cserélt, amikor akart, és ez abban a formában kezelhetetlen is volt. Ezért is kellett egy „edzőt”, egy „mestert” megbíznunk, aki ellátja a „Főnök” szerepét. Jelen pillanatban Wéber Árpád a megválasztott vezetőnk, helyettesei Duthweiler István és jómagam.

A PVSK színeiben játszotok. Régi PVSK-s focisták játszanak a csapatban?

Csak néhányan játszanak a régi PVSK játékosok közül, pedig az elején bíztunk benne, hogy a régi  PVSK-s játékosokkal megerősödve a bajnoki címre is esélyes csapatot sikerül összehoznunk. Több megkeresésünk volt korábbi játékosokkal kapcsolatban, de sajnos, nem sokan vállalták a játékot, vagy menet közben lemorzsolódtak. Csapatunk nyitott, akár volt PVSK-s, akár más játékos előtt is.

Vannak edzések, és hol?

Olyan, hogy nagypályás edzés: nincs. A játékosok döntő része kispályás bajnokságokban akár hetente kétszer is játszik - az egyik épp a PVSK-s palánkos -, vagy aki erre jogosult még, nagypályás bajnokságban készül a hétvégi mérkőzésekre.

A bajnokság végén milyen helyezéssel lennél elégedett? Egyáltalán, fontos a helyezés, vagy csak játszotok egy jót, és kész?

Minden meccsre úgy futunk ki, hogy meg szeretnénk nyerni. De eljutottunk arra a szintre, hogy egy esetleges vereség után már bátran azt is kimondhatjuk, hogy játszottunk egy jót, megint találkoztunk. Ettől függetlenül fontos a helyezés. Tapasztalatból mondom, hogy ha „fut a szekér” a játékosok szívesebben jönnek mérkőzésre, sokkal jobb a hangulat a csapat körül. A célunk nem változott: szeretnénk az első három csapat közé bekerülni. A sorsolásból adódóan az előttünk álló csapatokkal tavasszal hazai pályán játszunk. Ezeken a találkozókon elért jó eredmény esetén elérhető a kitűzött 3. hely.

Van-e néhány érdekes tudnivaló, amit megosztanál velünk?

A bajnokságban a 35. betöltött év után lehet játszani, de aki máshol az MLSZ bajnokságban párhuzamosan is játszik, annak be kell tölteni a 40. évet. Mivel említettem, hogy régóta együtt van a csapat, ezért fontos lenne új, fiatal játékosok beépítése, mert a csapat döntő része már közelebb van az 50. évhez, mint a 40-hez, de van több 50, sőt 60 év feletti játékosunk is. Igazolt játékosaink száma 30 fő. De, sajnos volt már olyan is, hogy éppen 11-en voltunk sérülések és egyéb elfoglaltságok miatt.

Vannak-e egyéb közös, akár családi programok?

Nálunk NEM kötelező minden héten meccsre jönni. Munka, családi program, szüret, esetleg rokonlátogatások, ünnepekkor utazások, mind igazolt távollétnek számítanak. Nincs számonkérés, hogy miért nem jön a játékos meccsre. A csapat összetartozásáról annyit, hogy nagyon sok közös programunk van. A felsorolás nem lesz teljes: közös szilveszter, sváb bál (legutóbb is a csapatból 15-en voltunk), együtt járunk síelni, és néha a PVSK-Pannonpower kosármeccsekre is, de Veszprémbe, kézilabda meccsre, már nem megyünk, és társas táncra sem, pedig hat éven keresztül közösen jártunk oda is. Egyszóval ez egy igazi baráti közösség, összetartó csapat!

Nyilas László