Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Türelem és alázat, ez a siker titka

Helyzetkép a PVSK Férfi Kosárlabda Utánpótlás Szakosztály csapatairól.

Sajátos, talán példanélküli helyzetbe került az ország egyik legrégebbi, legtöbb hagyománnyal és kiváló eredményekkel rendelkező, majdnem 100 éves klubja, amikor négy évvel ezelőtt – szinte a nulláról – újjá kellett szerveznie a férfi kosárlabda utánpótlás-nevelését. Szerencsére, sokan voltak és vannak: edzők, sportvezetők, játékosok, szülők és szimpatizánsok, akik kitartottak az egyesület mellett, munkájukat, tapasztalatukat, tudásukat s támogatásukat adták. Bíztak és bíznak a PVSK-ban, s mára ez a bizalom beérett.

Ebben az időszakban tökéletesen és pontosan igazolódott a Pécsi Vasutas Sportkör jelmondata: „Türelem és alázat, ez a siker titka.”

Máté János, a fiú kosárlabda szakosztály vezetője pontokba szedve sorolja fel, hogy mit jelentett az előző években és jelent most is a „türelem és alázat”.

Türelem és alázat

– Hosszú és kitartó munkával, sok-sok türelemmel, rengeteg tárgyalással és beszélgetéssel, rendezvények sorával kiépítettük azt a partneriskolai hálózatot (Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola, Ciszteri Nevelési Központ – Szent Margit Általános Iskola, Illyés Gyula Általános Iskola, Kovács Béla Általános Iskola, Jurisics Utcai Általános Iskola, Mezőszél Utcai Általános Iskola, Testvérvárosok Terei Általános Iskola, Szentlőrinci Általános Iskola), amellyel kölcsönösen gyümölcsöző a kapcsolat az iskolák, a gyerekek és természetesen a klub számára is. Lelkes és elkötelezett testnevelő tanárok versenyeztetik a legkisebbeket a PVSK Párduc-Panda Kupáin, s irányítják a legtehetségesebbeket már ekkor az egyesületünkhöz.

– Az országban egyedülálló edzői teljesítményértékelési rendszert indítottunk el, s működtetünk évek óta, amelynek keretében minden évben 4-5 edzőkollégát írásban minősít az értékelő team. Az értékelés keretében az edzőknek nyilatkozniuk kell az egyesületi munkáról, saját szakmai fejlődésükről, s a szülők és gyermekek is elmondhatják véleményüket egy részletes kérdőív keretében. A szisztéma iránt többen érdeklődtek már, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola pedig át is vette, s több szakosztályában 2016 szeptemberétől már e szerint fogják a munkát kezdeni.

– Belső edzői továbbképzésekkel segítünk a sportág aktuális újdonságaira, edzésmódszereire felhívni a figyelmet, de az edzői gárda hallhatott sportpszichológiai, táplálkozástudományi előadást, sőt legutóbb a PVSK Judo Szakosztályának vezetőedzője tanította esni a gyerekeket. Minden évben, a bajnokság elején, az MKOSZ által két napos akkreditált továbbképzésen, neves szakembereket kérünk fel (pl. Goran Miljkovics, Béres Tímea, Iványi Dalma, Roberto Hernandez, Csirke Ferenc, Földi Sándor, dr. Mintál Tibor, Molics Bálint), hogy segítsék a felkészülést és a kredit-szerzést a PVSK és a régió szakembereinek.

– A szakosztály vezetői által kidolgozott, s az edzői kar által jóváhagyott, egységes képzési terv alapján folyik nálunk a munka, amelyben minden korosztály számára meg van határozva az év végére elérendő minimális szint.

– A társasági adó egy részének sportba áramlása – több minden más mellett – lehetővé tette, hogy az egyesület és a város összefogásával a Széchenyi István Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Sportiskola, a Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola, Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola tornatermei megújuljanak. Ezekben méltó körülmények között lehet délelőtt testnevelés órákat, délután kosárlabdaedzéseket tartani. Hamarosan indul az 500 Sz. Angster József Szakképző Iskola tornatermének felújítása is. És a nagy vágy is megvalósulni látszik, méghozzá 2019-es átadással: egy XXI. századi multifunkciós munkacsarnok felépítése.

– Orvosi stáb segíti a sérülések megelőzését és az esetleges sérülések utáni rehabilitációt. Különösen a fiatalabb korosztályokban minden edzés proprioceptív tornával indul, aminek eredményét a stabilométeres program, s az észrevehetően kevesebb sérülés igazolja.

– Minden szezon egy mozgalmas, különféle programokkal színesített, mégis szerény, de minden résztvevőnek örök élményt jelentő rendezvénnyel: a PVSK Kosárünneppel zárul, ahol az összes korosztály bemutatkozik a fiú és a lány szakosztályból egyaránt. A korábbi években e rendezvény a Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban szerveztük, 2015-ben pedig a Kossuth téren volt.

– Természetes, hogy egy szakosztály működésében alapkérdés és így nagyon fontos az együttműködés. Együttműködés a klubbon belüli többi szakosztállyal, és együttműködés más utánpótlás-képző műhelyekkel. Értelemszerűen a PVSK Férfi Utánpótlás Szakosztály és a felnőtt NB I.-es csapatot működtető PVSK Marketing Kft. között kiváló kapcsolat működik: vannak közös szakemberek, folyamatos a konzultáció az utánpótlás-képzés nehézségeiről, problémáiról, de a jó együttműködés és végső cél legfontosabb jellemzője, hogy Csirke Ferenc, az NB I.-es csapat vezetőedzője rendszeres látogatója az U18-as, U20-as mérkőzéseknek.

– Nagyon jó a szakosztály kapcsolata, többek között a Szekszárdi Gyermek Kosárlabda SE-vel, a Kecskeméti Kosárlabda Akadémiával, a Tatabányai Kenguruk Kosárlabda Clubbal a szabadkai KK Nika csapatával, amely tapasztalatcserékben, mérkőzések, tornák szervezésében is megnyilvánul.

Siker

Ez az év igazi áttörés: tehetséges szakembereink kitartó és alázatos munkája meghozta gyümölcsét. Földi Sándor szakmai igazgató – aki biztos a további fejlődésben - foglalja össze azt, hogy ebben a pillanatban hogyan állnak csapataink, ahol összesen 250 fiatal kosárlabdázik.

NB1 U20: jelenleg 2. a tabellán, s már biztos, hogy a nyolcas döntőbe kerültek. Minden valószínűség szerint a dobogón fognak végezni. Talán a legfontosabb azonban, hogy a csapat tagjai közül többen az NB I./B-ben is szerepelnek, s néhányan már az NB I./A-ban is bemutatkoztak.

NB1./B U20: zömében U18-as játékosok játszanak. Cél a tapasztalatszerzés, s már több szép győzelmük is van.

U18: talán a legnagyobb eredmény itt született. Ez a csapat abszolút a nulláról indult, a tavalyi év elején még a szükséges játékos-létszám sem volt meg. Jelenleg a fiúk az ország legjobb 16 csapata között vannak, és csoportjának második helyezettjeként komoly esélyük van a döntőbe jutásra.

U16: régiós döntőn 3. lett. Céljuk az, hogy a következő szezonban megerősítve és megerősödve a kiemelt bajnokságban szerepeljenek.

U14: az országos főtáblára jutottak, pedig javarészt U13-as gyerekek alkotják a csapatot. Szépen fejlődve, az idei tapasztalatokkal, egy évvel idősebben jövőre akár döntőbe kerülhetnek.

U12: harcban van a csapat az ország egyik legerősebb csoportjában a 16-ba kerülésért. A legjobbakkal is szoros meccseket játszottak és játszanak, két év múlva végzős serdülőkként döntős esélyük lesz.

U11 A: fantasztikus csapat, az ország több mint 400 indulójából a következő fordulók eredményétől függetlenül (!) az ország legjobb 8 csapata közé jutottak.

U11 B: 2006-ban, ill. 2007-ben született gyerekek a következő években lesznek igazi „kenguruk”, jelenleg elmondható, hogy nagyon szépen dolgoznak.

U11 D és E: A partneriskolák vegyes csapatai 2007-ben született és fiatalabb gyerekekből, valamint néhány kevesebb lehetőséghez jutott idősebből áll. Játéklehetőséget és komoly fejlődési lehetőséget kínálnak e csapatok.

Tehát a Pécsi VSK leány és fiú csapatai – így együtt – országosan is kiemelkedő szereplői a versenyrendszernek.

Ma már nyugodtan mondhatjuk, hogy azelőtt a kisfiú előtt, aki 8 évesen (vagy akár néhány évvel később is) bekerül a PVSK „családba”, egyenes út vezethet az U10-es, U11-es, U12-es, U14-es, U16-os, U18-as, U20-as, NB I./B ligás csapatokon keresztül a felnőtt A ligás, NB I.-es csapatba. Persze ehhez – a tehetségen kívül – sok-sok munkára, kitartásra, lemondásra, türelemre és alázatra van szükség gyerektől és szülőtől egyaránt. De az út adott! S akinek bármely okból nem sikerül a nagy cél, annak sem engedi el az egyesület a kezét: lehet belőle edző, sportvezető, játékvezető, asztalszemélyzet, vagy a PVSK-nak szurkoló, az egyesületet támogató, de mindenesetre stramm, erős és egészséges, a sportot, a kosárlabdát egész életében szerető fiatalember.

Fontos itt megemlíteni, hogy ezzel párhuzamosan a PVSK Leány Kosárlabda Utánpótlás Szakosztály csapatok közül az U11-es és az U12-es csapat várhatóan az országos 16-ba jut, míg az U13-as csapat már ott is van. Az U15-ösök döntő mérkőzésen mindössze kettő ponttal maradtak le az országos döntőről.

Bernáth Miklós