Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Aranygyűrűs tájékozódási futó

A 2013-ban a "PVSK Aranygyűrű" kitüntetést Ijjász István (75) tájékozódási futó kapta.

Pécs városában, de talán az országban is egyedülálló kitüntetés, a „Pécsi VSK Aranygyűrű”, melyet hagyományosan az év végi értékelő és díjátadó ünnepségen ad át az egyesület vezetősége. Az a személy kaphatja meg, aki hosszú ideje tartozik a PVSK kötelékébe, munkájával és  sportolói attitűdjével, és a PVSK iránti elkötelezettségével, maradandót alkotva, példakép lehet a mai  egyesületi tagok előtt.

Hogy 2014-ben ki kapja, még nem tudjuk, hiszen alapos előkészítő és elemző munka előzi meg a díj odaítélését. Az értékes elismerést 2013-ban Ijjász István, tájékozódási futó kapta. Ijjász István (75), a tájékozódási futók között csak Ijjász Öcsi, a fiataloknak „Öcsi bácsi”, jelenleg a PVSK legidősebb aktív tájfutója, sőt azt is mondhatjuk, hogy a klub legidősebb, ma is aktívan versenyző sportolója.

Ijjász István 1953-ban 14 évesen az egykori Pécsi Haladásban ismerkedett meg a tájékozódási futó sporttal, amit akkoriban tájékozódási terepversenynek neveztek, és a természetjáró szakosztályok keretei között űzték. 1954.ben, tizenöt éves korában már a felnőttek között versenyzett. A PVSK-ba 1960-ban igazolt. A Mesterházi,  Medovárszky, Navratil, Ijjász összetételű csapat éveken keresztül a vidék egyik legjobbja volt. 1962-ben vidékbajnoki címet szereztek, 1967-ben pedig, a  legjobb vidéki csapatként az Országos Csapatbajnokságon a  9. helyen végeztek.Ijjász ifjúsági korában a tájékozódási versenyzés mellett atletizált, középtávfutó és gátfutó is volt. Kiváló eredményeinek és atlétikus felkészültségének is köszönhetően 1965-ben bekerült a magyar válogatottba, a tájfutók közül a megyében elsőként. Akkoriban ez nagy szó volt, mert a tájfutó sportban nagy volt a fővárosi versenyzők dominanciája.

Első diplomáját a Pécsi Tanárképző Főiskolán szerezte 1960-ban. A Belvárosi Általános Iskolában tanított, amikor 1967-ben az 500-as Szakmunkásképző Intézetben tájfutó csoportot szervezett. Edzői működésének 10 éve alatt irányításával számtalan fiatal sajátította el a tájékozódási futás alapjait. Többen az iskola elvégzése után a PVSK-ban folytatták sportpályafutásukat. Akkoriban a Gépipari mellett az 500-as volt a PVSK utánpótlásának a forrása. Ebben az időszakban munka mellett végezte el a Veszprémi Vegyipari Egyetemet, ahol 1970-ben szerzett vegyészmérnöki diplomát. A versenyzést a következő években, immár szenior versenyzőként is folytatta, és a korosztályában több szép eredményt ért el. Ezek közül is kiemelkedik a 2005-ben 66 éves korában szerzett egyéni éjszakai bajnoki címe. Jelenleg is fáradhatatlanul mozgósítja kortársait, és a csapatbajnokságokon rendre sikeresen szerepelnek.

2000-től a szakosztály vezetőség tagja. Sportolói, vezetői tevékenysége nap, mint nap példát mutat a tájékozódási futó szakosztály fiataljainak. Aktívan részt vesz a megye tájfutó életében, több éven keresztül tagja volt a Megyei Szövetség elnökségének, számtalan rendezvényen működött közre versenybíróként. Több évtizedes munkáját 2000-ben a Baranya megyei tájfutók közössége által alapított „Tájfutásért” emlékérem odaítélésével ismerték el.

Nyilas László