Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Házon belülről erősített a PVSK Atlétika Szakosztálya

Úgy tért vissza edzőként, hogy el sem ment Vadász Kitty atléta, a PVSK jelenleg is aktív sportolója.

Sok versenyen szerzett érmet, például Lyonban rendezett Masters Atlétika Világbajnokságon, ezüstöt. A mindig is PVSK színekben szereplő, és edzői képesítéssel is rendelkező testnevelő tanár, most már a jövő generációjának nevelésében is segíti az egyesület atlétika szakosztályát.  

Mi döntött a mellett, hogy elvállaltad ezt a feladatot?

Czerpán István Elnök Úr és Freier Balázs a PVSK Atlétika Szakosztály vezetője keresett meg, hogy vállaljak el egy csoportot. Nagy megtiszteltetésnek éreztem, örömmel mondtam igent, hiszen mindig itt sportoltam, életem része az atlétika, jelenleg is itt edzek, és alkalmanként versenyzem is. Az egyesület mindig támogatta sportolói pályafutásomat. Ráadásul atlétika edzői képesítésem is van, tehát minden együtt volt ahhoz, hogy elvállaljam a feladatot. Korábban már dolgoztam edzőként.

Te testnevelőként dolgozol, és versenyzel is. Ezek a körülmények mennyiben segítik a munkádat?

Nagyon sokban, hiszen benne vagyok a sport hétköznapjaiban, sokat tapasztalok saját magamon, meg tudom mutatni a gyakorlatokat, és ha látják a gyerekek, hogy mit és hogyan kell csinálni, könnyebben elsajátítanak bizonyos dolgokat.  Hétpróbáztam, tehát az atlétika sok számát ismerem, oktatni is tudom ezeket, akár a dobószámokat is, bár most már csak magasugrásban versenyzem. Ezen kívül az iskolai versenyeken is részt veszek, tehát látom a gyerekeket, és ha van egy tehetség, közvetlenül tudok velük beszélni, persze csak akkor, ha az én tanítványaim éppen nem szerepelnek valamelyik számban.

Neked kell újjászervezned, vagyis gyerekeket toboroznod. Mennyire nehéz ez a feladat?

Ez manapság nagyon nehéz! Sokan már más sportágat választottak azok közül, akik régen a PVSK-ban edzettek, vagy abbahagyták a sportolást, de természetesen új gyerekeket is próbálok megnyerni a sportágnak, a különböző egyéb rendezvényeken való részvételem pedig szintén segíti ezt a feladatot. Sajnos, ha már választott valaki egy másik sportágat, nagyon nehéz onnét átcsábítani.

Milyen korú gyerekekkel foglalkozol?

Gyakorlatilag elsősorban a 2002 előtt születettekkel, de az is elképzelhető, hogy fiatalabbak is kerülnek hozzám. Már most látható, hogy a régebben atletizálók közül, idősebb fiatalok is lesznek a csoportban. Természetesen a különböző korú gyerekek más-más foglakozási módszereket igényelnek. Azon kívül vannak speciális feladatok is. Arra gondolok, hogy másként kell egy dobó, másként a futó, és másként az ugró atlétával foglalkozni.

Mi a cél, úgyis fogalmazhatok, hogy mit vár el az Egyesület, és mi a Te konkrét elképzelésed a csoportod fejlődésével kapcsolatosan?

Egyértelmű cél, hogy fellendítsük Pécs atlétikai életét, valamint, hogy megfelelő létszámot érjünk el, amiből aztán ki lehet válogatni a különböző korosztályú, később sikeres versenyzőket. Annak nagyon örülnénk, ha benépesülne ez a szép atlétika pálya, hogy sok jó versenyen, akár csapatbajnokságokon is kiváló eredményeket érjünk el.

Hány edzés van egy héten, és hol?

Hetente most négyszer másfél órát tréningezünk. hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken. Szerdán pihenő nap van. Kondicionális és futófolyosós foglalkozások váltják egymást, és természetesen az idő függvényében később, majd szabadtéri foglakozásokat is tartunk. Az edzések számát rövidesen heti ötre emeljük. Elvem az, hogy előbb erőnlétet kell szerezni ahhoz, hogy a technikát el lehessen sajátítani. Akik kedvet éreznek az atlétikához a TÁSI futófolyosójában zajló foglalkozásokon, hétfőnként és csütörtökönként 16:45 - 18:15-ig, vagy PVSK Verseny utcai Irodájában hétfőtől-csütörtökig, 08:00 és 16:00 óra között jelentkezzenek.

Milyen versenyen vehetnek részt ezek a gyerekek?

Egyéni és csapatversenyeken szerepelünk majd. Természetesen más módon kell egyikre, és másként, a másikra felkészülnünk. Nagyon fontos a részvétel!

Apropó. Köztudott, hogy magasugróként több nemzetközi versenyen kiválóan szerepeltél. Mi a következő megmérettetés?

Március 04-én Országos Masters bajnokságon veszek részt Budapesten fedett pályán magasugrásban, majd fedett pályás Európa bajnokság lesz az olaszországi Ancona-ban, március végén. Mivel ez utóbbinak komoly anyagi vonzatai is vannak, csak reménykedni tudok, hogy sikerül részt vennem ezen is.

Ha egy fél év múlva találkozunk, mivel lennél elégedett?

Stabil 15 fő legyen a csoportomban, aki rendszeresen jár edzésre. A versenyeken kiváló eredményeket jó helyezéseket érjünk el, és sok pontot szerezzenek a gyerekek az egyesületünknek.

A szakosztály vezetője, Freier Balázs a következőket mondja el Vadász Kitty „leigazolásáról”:

Szeretnénk újjáéleszteni a sprinter és az ugró hagyományokat a szakosztálynál.  A testnevelő tanárként dolgozó Kittyt, úgy emberileg, mint pedagógiailag alkalmasnak tartjuk erre a feladatra. Nem beszélve arról, hogy edzői képesítése is van, és mint hétpróbázó, sok ágát ismeri az atlétikának. Remélem, nagyon sikeres lesz edzői pályafutása.

Nyilas László

---
Kép: Vadász Kitty a Lyonban rendezett Masters Atlétika Világbajnokságon