Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A város kosárlabda sportjáért dolgozunk

Az PVSK férfi kosárlabda U20-as korosztálya második helyen áll a bajnokságban. Juhász Olivért, a csapat vezetőedzőjét kérdeztük ezzel kapcsolatban.

Hogyan illeszkedik ez a korosztály az országos, és a helyi PVSK-s rendszerbe?

A PVSK Férfi Kosárlabda Utánpótlás Szakosztálynál már a legkisebbeknél igyekszünk a kosárlabdázást megszerettetni: ők az U8-as és U10-es korosztály. Számukra szervezzük – immár harmadik éve, a leány szakosztállyal közösen – a rendkívül népszerű PVSK Panda-Párduc Kupát. Ezután felmenő rendszerben, már a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége által szervezett bajnokságban szerepelnek a gyerekek: U11 (kenguru), U12 (gyermek), U14 (serdülő), U16 (kadett), U18 (junior) és végül az U20, amely a közvetlen előszobája az NB I./B-s és NB I./A-s csapatoknak. Látható tehát, hogy nálunk minden korosztályban lehetősége van a gyerekeknek, fiataloknak kosárlabdázni, s a legjobbak, legkitartóbbak az U20-as mezőnyt ugródeszkaként használva a felnőtt csapatban való szereplésig juthatnak.

Mennyire értékes az U20-as korosztály második helyezése, és mi a végső cél?

A második hely bármely bajnokságban mindig nagyon értékes, így itt is, de azt látnunk kell, hogy a jelenlegi első, Falco van olyan jó csapat, hogy nem engedi ki a kezéből az első helyet, hiszen még veretlenek, és velünk már csak egyszer játszanak. Ez a bajnokság az alapszakaszt követően majd úgy folytatódik, mint a felnőtt Magyar Kupa, tehát az első nyolc csapat keresztbejátszása után következik a négyes döntő. Ide másodikként érkezni nagyon jó lenne, és nem titkolt célunk, a dobogó valamelyik foka.

Mennyire kemény iskola ez a bajnokság, mennyire készít fel az NB I.-re?

Az itt játszó csapatok közül kevés karakteres együttes van, nincs még sok magas, erős játékos. Azonban az ezt a csapatot alkotó fiúk az NB I/B osztályban is játszanak, így a két bajnokság együtt már jó iskola a majdani NB I./A csoportos szerepléshez. Ráadásul az NB I./B-s csapat mögött is van egy U20-as csapatunk, azaz bőven van játéklehetőség.

Van olyan vélemény, s nemzetközi példa is, hogy az ebben a korban lévő játékosnak már az első csapatban kéne játszani, egyetértesz ezzel?

Igen is, meg nem is. Nálunk nemcsak képzés, de nevelés is folyik. A pécsi felsőoktatási intézmények palettája igen széles, így egyedülálló lehetősége van a fiataloknak: tanulhatnak és sportolhatnak, mindenkinek megvan az esélye az előrelépésre, a tehetsége kibontakoztatására. Nem kizárólagos cél, hogy az első csapatban játsszon valaki, de az igen, hogy sportot szerető, egészséges életet élő fiatalokká váljanak, akik felnőttként is megállják helyüket. Kevés olyan város van az országban, amely ennyi intézményben képes fogadni a továbbtanulni vágyókat. Emellett mi az egyetemi kosárlabdázásnak (PEAC) is adunk játékosokat. Tehát nyugodtan mondhatom, mi valóban Pécs város kosárlabda sportjáért dolgozunk.

Ugyanakkor nálunk is van példa a legjobbak élvonalban való szerepelésére: öten a korosztályos válogatottakban játszanak, és hatan, hosszabb-rövidebb időre a felnőttben is bemutatkoztak. Antoni Csanádról például már elmondhatjuk, hogy ő aktív résztvevője az első csapatnak, hat-nyolc perceket játszik is mérkőzésenként. Sokan ott ülnek a padon, de többen edzenek az első csapatnál, hogy szokják a légkört. Ez egyben motiváció is a többieknek, mert vannak nem pécsi születésűek, akik amellett, hogy egyetemre járnak, azért jöttek ide, hogy kosárlabdázzanak.

Magyarországon játszó külföldiek segítik-e a beilleszkedés folyamatát, a tehetségek felfelé áramlását?

Vannak nagyon jó szellemű külföldi játékosaink, akik szívesen segítenek a fiataloknak a beillesztésében. Ráadásul példaképek is, különösen azok (pl. Veljko Budimir), akik több éve már a csapatot erősítik. Persze, azt szeretnénk, s a négy éve újraalakult PVSK Kosárlabda Utánpótlás Szakosztály is ezt a célt szolgálja, hogy nemsokára helyi nevelésű játékosok adják az NB I.-es csapat gerincét. De azt tudomásul kell venni, hogy a nagy célért, a sikerért rengeteg tanulással, lemondással áldozatokat kell hozni, edzőnek, játékosnak egyaránt.

Hogyan segíti a munkádat Földi Sándor, a szakosztály szakmai vezetője?

Nagyon jó munkakapcsolatban vagyunk, tanácsait, meglátásait mindig szívesen veszem. Sok szakmai dolgot megbeszélünk, ami annál is inkább fontos, mert Földi Sándor az edzője az U18-as csapatnak, ahonnan többen már tagjai ennek a gárdának is. Természetesen a csapattal kapcsolatos valamennyi döntés felelőssége az enyém.

Végül, megkérdeztük Földi Sándort, a PVSK Kosárlabda Utánpótlás szakmai vezetőjét, ő hogy látja e korosztály sikereit?

Mint az egyesület szakmai felelőse, azt mondhatom, nagyon jó úton halad ez a korosztály. Jó szellemű, kitűnően összerakott csapat. Említhetném az U18-ban játszó, korosztályos válogatott Krnjajski Borist, aki már az U20-as csapatnak is húzóembere. Olivérrel nagyon sok mindent megbeszélünk, megvitatjuk a szakmai problémákat, de a végső döntést mindig ő hozza meg. Biztos vagyok benne, hogy a dobogó valamelyik fokán ott lesz a csapat.

Nyilas László

3. kép:  NB I. A csoport, Fiú U20 tabellája a 18. forduló utánKapcsolódó képgaléria