Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Olimpikon atléta a labdarúgóknál

A PVSK volt kiváló atlétája, a mexikói olimpia résztvevője, Honti Róbert segít a labdarúgó palánták futótechnikájának helyes kialakításában.

A vele készült beszélgetésben azt is megkérdeztem, hogy miért kell külön a futással foglalkozni az ifjú labdarúgóknál.

Hogyan jött a felkérés?

Czerpán Elnök Úr kért meg, hogy segítsek a kis korosztályoknál a helyes futótechnika elsajátításában. Tekintettel arra, hogy a PVSK-ban sportoltam, itt lettem olimpikon, természetesen örömmel vállaltam.

Milyen korosztályokról beszélünk, és mennyi egy-egy foglalkozás időtartama?

A kisebbeknél tartok tréninget, 8-14 éves korig, edzések előtt 25 percet. Úgy egyeztem meg az Elnök Úrral, hogy három hónapig, március végéig csinálom ezt a munkát, azután majd meglátjuk mi lesz. Szombaton több korosztály is jön, de hétfőn és kedden is találkozom a gyerekekkel.

Hogyan képzeljünk el egy foglakozást, láberő fejlesztés, gyorsaságot javító, labdás vagy labda nélküli foglalkozások-e ezek? Miért kell külön foglalkozni ezzel?

Labda nélküli gyakorlatok. És azért kell foglalkozni ezzel, mert ahhoz, hogy labdával jól megcsinálj néhány dolgot, magabiztos futótechnikával kell rendelkezned. A felkérés kifejezetten arra szólt, hogy a futómozgás koordinációja javuljon a gyerekeknek. Ez már a harmadik hét, mindenkivel találkoztam, és bizony elég sok, még javítható hibát láttam. Ha a labda nélküli mozgáson javítunk, a labdásnak is javulnia kell! Szerencsére a gyerekek mindenben partnerek, jó velük együtt dolgozni.

Nehéz volt felkészülnöd?

Igen! Nagyon kevés anyag van az interneten. Sok mindent a régi edzéstervekből, saját kútfőből kellett pótolnom. Ebben a gyerekek és az edzők is segítenek, mindenkinek lehet egy jó rész-ötlete, amit hozzá tud tenni az egészhez.

Milyen gyakorlatokból áll egy foglakozás? Mondanál néhány konkrét példát?

Futások iram és irányváltoztatásokkal, kitámasztások, megállások, rövid és hosszú lépések felváltva, és azok váltakozó alkalmazása stb. Nem akarok túl szakmainak tűnni, de ezeken kívül a karok mozgása, összehangolása a lábakkal, és egyéb technikai gyakorlatok is szerepelnek a programban.
Itt szeretném elmondani, hogy minden sportnak, így a focinak is, az atlétika az egyik alap pillére, a cél tehát az, hogy ezek a futómozgások rutinná érjenek, hogy játék közben, labdával ne okozzon gondot a végrehajtásuk.

Nyilas László