Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Az ökölvívó ringtől, a PVSK Aranygyűrűig

A hagyományos decemberi ünnepi évzárón adták át a PVSK Aranygyűrű kitüntetést is.

Az idei év PVSK évadzáró, évértékelő rendezvényén immáron a 21. alkalommal jutalmazták  „PVSK Aranygyűrű” kitüntetéssel azt a sportolót, edzőt vagy  sportvezetőt, aki munkásságával évtizedeken keresztül szolgálta az egyesületet, és életműve maradandó nyomot hagyott a PVSK csaknem száz éves történetében. Ezt a kitüntetést 2015-ben, a PVSK Elnökségének döntése értelmében, Kósa Géza ökölvívó, ökölvívó edző érdemelte ki.

Az ünnepségen, amelyet Pécs város egyik prominens éttermében tartottak, a szakosztályok képviselői mellett megjelentek az Elnökség tagjai, valamint Czerpán István a PVSK Elnöke, Vida János Társadalmi Elnök is.

Vida János köszöntőjében, a megjelentek üdvözlése mellett, elmondta, hogy a nehéz évet zárt az Egyesület, de közös erővel sikerült úrrá lenni a sokszor kezelhetetlennek látszó helyzeteken is.

Czerpán István Elnök méltatta a szakosztályok munkáját, különösen az idei év „Prima Díj”-jal kitüntetett tájékozódási futókat, és a városban a legtöbb nézőt (hazai mérkőzéseken átlagban 1800 körüli létszám) vonzó férfi kosárlabdázókat emelte ki beszédében, de kapott elismerést az olimpiai kijutás küszöbén álló, Szabó Tünde atléta is. Az Elnök beszélt az eddig már megvalósult, és a 2019-es, a PVSK fennállása 100. évfordulójáig még megvalósulni látszó sportlétesítményekről is.

Ezután Vida János és Czerpán István köszöntötte az idei esztendő „PVSK Aranygyűrű” kitüntetettjét, Kósa Géza ökölvívót, akinek pályafutását itt olvashatják.

Kósa Géza 1944.02.26.-án született Pécsett, ekkor a család Baksán élt, általános iskoláit is itt végezte. A sporttal a testnevelés órákon ismerkedett meg, már akkor elhatározta, hogy a küzdősportok valamelyikével foglalkozik majd. Először birkózni szeretett volna, de Pataki László, aki osztálytársa volt, elhívta magával Pécsre, a PVSK-s ökölvívók edzésére, 1959-ben. A sportágat 1960 őszén kezdte el rendszeresen űzni. Első meccse egy területi ifjúsági bajnokság volt, Kaposvárott, de már a következő év tavaszán az Országos Bajnokság dobogójára is felállhatott, a második helyen végzett. Abban az időben a felnőtt versenyek alsó korhatára 18 esztendő volt. Ő 18 éves korában az Országos Felnőtt Magyar Bajnokságon harmadik helyet ért el. 1962-ben Énekes István Emlékversenyt nyert, még ugyanebben az évben csapatbajnoki mérkőzésen megverte a Magyar Felnőtt Bajnokot, Budai Antalt is. Ifi és utánpótlás válogatott, és felnőtt válogatott kerettag is volt. Első és egyetlen edzője Horváth Géza mesteredző, aki végig nagy szakmai tudással, és jó pedagógiai érzékkel irányította pályafutását. Elmaradhatatlan volt az edzésekről, az iskolai tanulmányaiban is jó eredményeket ért el. Diesel-mozdonyszerelő szakmát tanult, és a MÁV-nál dolgozott, egészen nyugdíjba vonulásáig, 2003-ig.

1960-as években többször szerepelt a magyar ifjúsági és utánpótlás válogatottakban. A fenti sikerek mellett 1961-1963. között Területi bajnokságokon, majd az NB II-es csapatbajnokságon szerepelt a PVSK-val. A bevonulás után, 1964-1966 között, a Steinmetz SE következett, itt Szakosztályvezetőként is tevékenykedett. A katonaság nem sok lehetőséget adott a sportolásra, némi megtorpanás következett a sportpályafutásában. A leszerelés után, 1966-tól újból aktív tagja lett a PVSK Ökölvívó szakosztályának, és változatlanul szereplője a csapatbajnoki küzdelmeknek. A hatvanas években másodvirágzását élte a PVSK-ban az ökölvívó sport, ekkor 45-50 gyerek, és 20 felnőtt tagja volt a szakosztálynak. A Csapatbajnokságban, tíz súlycsoportban, tíz versenyző indulhatott, Kósa Gáza nehézsúlyban szerepelt. Tizenhárom évig, 1959-1972-ig versenyzett, mivel időközben megszerezte a segédedzői képesítést, tovább képezte magát, és a Testnevelési Főiskolán az edzői szakot is elvégezte. A tréneri tevékenységét, a versenyzőihez hasonlóan, Horváth Géza mellett kezdte, a gyerekek egyéni képzésében, és versenyeztetésükben vett részt.

Sok fiatal öklözőt nevelt igazi bunyóssá, egyik legismertebb tanítványa, Hart Péter, aki a Mestert is felülmúlva szuper nehézsúlyban többször nyert Felnőtt Magyar Bajnokságot, és Junior VB-n ezüstérmes is volt.

Nyilas László